Japanissa pähkäillään, miten nuoret aikuiset saadaan juomaan enemmän alkoholia

Alkoholista kertyvät verot ovat vähentyneet Japanissa kulutuksen putoamisen seurauksena.

Koronapandemian aikana japanilaisten nuorten alkoholinkulutus putosi.

18.8. 11:57 | Päivitetty 19.8. 13:53

Japani aloitti kansallisen kampanjan, jossa etsitään keinoja saada ihmiset, erityisesti nuoret aikuiset, juomaan enemmän alkoholia.

Nuorten alkoholinkulutus on vähentynyt Japanissa, mikä on johtanut valtaviin valtion verotappioihin.

Eläköön sake! -kampanja on kansallisen veroviraston kilpailu, jossa 20–39-vuotiaat keksivät ehdotuksia alkoholijuomien suosion nostamiseksi. Sake on japanilainen riisiviini. Japanin kielessä sanalla sake viitataan myös alkoholijuomiin ylipäätään.

Kampanjan järjestäjien mukaan alkoholinkulutus on laskenut osittain siksi, että koronapandemian rajoitusten aikana nuoret tottuivat juomaan vähemmän, kun aikaa vietettiin vähemmän ulkona baareissa ystävien seurassa. Myös väestön ikääntymisen nähdään vaikuttavan kehitykseen.

Kilpailu on auki syyskuun 9. päivään saakka. Siinä kannustetaan nuoria kehittämään ”uusia tuotteita ja muotoiluja” ja hyödyntämään jopa tekoälyä keksinnöissä.

Median reaktio on ollut sekalainen. Hanketta on kritisoitu siitä, että se edistää terveydellisesti haitallista elämäntapaa. Samaan aikaan kampanjassa nähdään myös hyötyjä.

Japanin veroviraston mukaan alkoholia sisältävien juomien kulutus on tippunut yhden ihmisen keskimääräisestä 100 litrasta vuonna 1995 noin 75 litraan vuonna 2020.

Vuonna 1980 alkoholista kerättyjen verojen osuus Japanin verokertymässä oli viisi prosenttia. Vuonna 2011 se oli pudonnut kolmeen prosenttiin ja vuoteen 2020 mennessä 1,7 prosenttiin.

Vuonna 2020 alkoholiveroa kerättiin veroviraston lukujen mukaan yli 110 miljardia Japanin jeniä eli yli 800 miljoonaa euroa vähemmän kuin edeltävänä vuotena. Tämä on suurin pudotus 31 vuoteen.

Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti The Guardian.

Tarkennus 18.8. kello 20.19: Lisätty tieto siitä, että Japanin kielessä sanalla sake viitataan riisiviinin lisäksi alkoholijuomiin ylipäätään.

Oikaisu 19.8. kello 13.53: Japanissa kulutettiin vuonna 1995 100 litraa ja vuonna 2020 75 litraa alkoholia sisältäviä juomia eikä alkoholia, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat