Jopa 7 000 vuotta vanha ”Espanjan Stonehenge” paljastui kuivuneen järven pohjasta

Lukuisia vastaavanlaisia rakennelmia on löydetty eri puolta Eurooppaa, mutta niiden pystyttäjistä ja käyttötarkoituksesta ei ole varmaa tietoa.

18.8. 17:03

Kesän kuivuudet ovat laskeneet vesiä lukuisissa Etelä-, Länsi- ja Keski-Euroopan järvissä ja joissa. Muun muassa Espanjassa kuivuusaalto on ollut pahin vuosi­kymmeniin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskisessä Espanjassa sijaitseva Valdecañasin tekojärvi on yksi kuivuudesta kärsivistä vesialuista, ja nyt sen pohjasta on nyt ilmestynyt esihistoriallinen Dolmen de Guadalperal eli Guadalperalin dolmen -kivimonumentti. Sen uskotaan olevan jopa noin 7 000 vuotta vanha, vaikkakaan sen tarkka ikä ei ole tiedossa, kertoo uutistoimisto Reuters. Dolmen tarkoittaa suurista kivistä pystytettyä esihistoriallista rakennelmaa.

Yli sadasta ihmisten pystyttämästä kivipaadesta eli megaliitistä koostuvaa monumenttia kutsutaan myös lempinimellä ”Espanjan Stonehenge”. Nimi viittaa vastaavan tyyliseen monumenttiin Englannin Wiltshiressa.

Monumentin uskotaan liittyvän uskonnollisiin menoihin ja esimerkiksi hautajaisiin.

Guadalperalin dolmen löydettiin vuonna 1926, mutta se jäi tekojärven alle 1960-luvulla. Sen jälkeen monumentti on noussut kokonaan esille laskeneen vedenpinnan alta vain neljä kertaa.

Lukuisia vastaavanlaisia rakennelmia on löydetty eri puolta Eurooppaa, mutta niiden pystyttäjistä ja käyttö­tarkoituksesta ei ole varmaa tietoa. Monumenttien uskotaan liittyvän uskonnollisiin menoihin ja esimerkiksi hautajaisiin.

Espanjalaisjärjestöt ovat toivoneet, että Valdecañasin pohjassa normaalisti piilossa olevat kivet siirrettäisiin kuivalle maalle tai esille museoon.

Kivet ovat normaalisti tekojärven pinnan alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat