Otaniemessä toimiva yritys alkaa tarjota tarkkoja satelliitti­kuvia Ukrainan ase­voimille

Ukrainalainen tv-tähti Serhiy Prytula on kerännyt yli 50 miljoonan euron edestä rahaa Ukrainan asevoimien avuksi. Nyt hän löysi yhteistyökumppanit Espoosta.

Suomalaisyritys Iceyen väki vasta kehittelemässä satelliittejaan marraskuussa 2015. Kuvassa yrityksen perustaja Rafal Modrzewski (vas.), radioinsinööri Muhammad Qazi Adil (toinen oik.) ja toinen perustaja Pekka Laurila (oik.).

18.8. 20:36 | Päivitetty 18.8. 21:37

Nopeasti kasvanut suomalainen satelliittialan yritys Iceye on tehnyt sopimuksen, jonka myötä Ukrainan asevoimat voivat alkaa hyödyntää yrityksen tuottamia satelliittikuvia, Iceye kertoi tiedotteessaan torstaina.

Iceye ilmoittaa tehneensä sopimuksen ukrainalaisen tv-julkkiksen Serhiy Prytulan perustaman säätiön kanssa. Prytulan säätiö on kerännyt viime kuukausina kymmenien miljoonien eurojen edestä rahoitusta Ukrainan asevoimien avuksi.

Espoon Otaniemestä käsin toimivan Iceyen mukaan sopimuksen perusteella Ukrainan asevoimat saavat käyttöönsä Iceyen jo avaruudessa kiertävän yhden satelliitin ”koko kapasiteetin” ja myös muiden SAR-tutkasatelliittien tarkkoja kuvia.

Iceyen viestintäpäällikkö Simon Barrette sanoi HS:lle torstai-iltana, ettei yritys koskaan julkaise tietoja sen tekemien yksittäisten sopimusten rahallisesta arvosta.

HS kysyi, onko Iceyen pitänyt saada sopimukselleen hyväksyntä Suomen viranomaisilta, kuten puolustusministeriöltä. Barrette kertoi yrityksen tehneen ”läheistä yhteistyötä” viranomaisten kanssa, ”jotta toimimme säädösten mukaisesti”.

”On hyvä huomata, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun joku hallitus saa käyttöönsä kaupallisia tutkasatelliittikuvia”, Barrette sanoi.

Hän ei halunnut kertoa, miten nyt syntynyt sopimus oli saanut alkunsa. Hän totesi kuitenkin, että Ukrainan hallitus on viime aikoina esittänyt julkisesti toiveita tutkasatelliittikuville, koska maan yllä on paljon tiheää pilvipeitettä.

Yrityksen tutkasatelliittien erikoisuus on, että ne pystyvät tuottamaan tietoa myös pimeässä ja pilvien läpi.

”Siitä alkaen kun Venäjän hallitus aloitti aggressiiviset sotilaalliset toimensa Ukrainaa vastaan Iceye on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa Suomessa, Puolassa, Euroopan unionissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa tarjotakseen apua niiden Ukrainan sotaan liittyviin toimiin”, Barrette sanoi sähköpostitse antamassaan vastauksessa.

Omaa nimeään kantavan ukrainalaissäätiön johtaja Serhiy Prytula kehuu tiedotteessa, että Iceye on alansa johtava yritys maailmassa ja sopimus on ”merkittävä askel” ja vastaus Ukrainan hallituksen toiveille saada tarkkaa satelliittidataa asevoimien käyttöön.

Iceyen toimitusjohtaja ja perustaja Rafal Modrzewski puolestaan kertoo tiedotteessa, että sopimuksen myötä Ukraina saa käyttöönsä ”objektiivista dataa”, josta on suurta hyötyä maan hallitukselle.

Iceye-yrityksellä on yhteensä 21 pientä tutkasatelliittia Maan kiertoradalla. Niiden avulla kerättyä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tulvavahinkojen, metsäpalojen ja muiden luonnonkatastrofien kartoittamiseen.

Serhiy Prytula.

Iceyen kanssa sopimuksen tehnyt Serhiy Prytula on 41-vuotias ukrainalainen tv-persoona ja näyttelijä, joka kertoo säätiönsä keränneen yli 50 miljoonan euron lahjoitukset Ukrainan asevoimille viime kuukausina.

Säätiö on ostanut lahjoituksilla esimerkiksi ajoneuvoja, kommunikaatiolaitteita ja lääkintätarpeita sotilaille. Erityistä huomiota on kerännyt hanke, jossa säätiö osti asevoimien käyttöön neljä turkkilaista Bayraktar-lennokkia. Varoja kerättiin Ukrainassa kampanjalla nimeltä ”Kansan Bayraktrarit” ja ne saatiin kokoon vain kolmessa päivässä.

Puolustusasiantuntijoiden mukaan Bayraktar TB2 -lennokkien kamera pystyy laserin avulla paikantamaan viholliskohteen noin 19 kilometrin päästä ja koordinoimaan tykistöiskuja. Lennokeista on arvioitu olleen suurta hyötyä venäläiskohteiden tuhoamisessa.

Iceyen toimipiste Espoossa joulukuussa 2020 kuvattuna.

Iceyen ja tv-tähden yhteistyö kertoo, kuinka radikaalisti sodan maailma on muuttunut. Ennen satelliitit ja puolustushankinnat olivat tiukasti valtiollisissa käsissä, mutta nyt espoolaisinsinöörit ja ukrainalaiset kadunmiehet voivat omalta osaltaan vaikuttaa sodan kulkuun.

HS uutisoi viime helmikuussa, että Iceye oli siihen mennessä kerännyt noin 270 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa sijoittajilta. Yhtiö laukaisi ensimmäisen satelliittinsa avaruuteen tammikuussa 2018 – ja nyt se siis ilmoittaa satelliitteja olevan jo 21.

”Ehkä ei ole ihan tiedostettu, että keskellä Otaniemeä on satelliittien tehdas”, Modrzewski sanoi HS:lle.

Valtioiden omistamia tiedustelusatelliitteja on hyödynnetty jo yli kuuden vuosikymmenen ajan, mutta viime vuosina niiden rinnalle on tullut suuri määrä kaupallisia satelliitteja, joista monet ovat kääntäneet katseensa kohti Ukrainaa viime kuukausina.

”Puhutaan taistelukentän läpinäkyvyydestä. Nykyaikainen sodankäynti alkaa muistuttaa avopokeria, jossa kaikki, myös ulkopuoliset näkevät molempien pelaajien kortit”, luonnehti Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Petteri Hemminki HS:lle maaliskuussa.

Kaupallisen yhdysvaltalaisen Maxar-yrityksen maaliskuussa julkaisema satelliittikuva Tšernobylin ydinvoimalasta Ukrainassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat