Kiinan vesistöt kuivuvat hälyttävään tahtiin pahimmassa koskaan mitatussa lämpö­aallossa – Tilannetta yritetään helpottaa esimerkiksi sade­pilvien viljelyllä

Kiinan suurin makeanveden järvi on kutistunut jo neljännesosaan tavanomaisesta koostaan. Paikatakseen tilannetta Kiina muun muassa pudottaa pilviin kemikaaleja, joiden on tarkoitus lisätä sadetta.

Kiinalaisia lapsia kuivuneella Jialing-joella 18. elokuuta. Jialing on osa Jangtse-joen vesistöaluetta.

19.8. 10:06

Kiina on antanut kansallisen kuivuusvaroituksen maan kärvistellessä mittaushistoriansa voimakkaimman ja pisimmän lämpöaallon kourissa. Asiasta uutisoivat Reuters ja CNN.

Monet maan joet ja vesistöt ovat kuivuneet hälyttävään tahtiin. Esimerkiksi Kiinan suurin makeanveden järvi Poyang on kutistunut jopa neljännesosaan tämän vuodenajan tavanomaisesta koostaan.

Poyangjärvi kuuluu koko Aasian pisimmän joen Jangtsen keskeisimpiin tulva-altaisiin. Jangtsen vesistöalueen varrella asuu noin kolmasosa Kiinan väestöstä eli noin 400 miljoonaa ihmistä. Se on siis tärkeä kaupalle ja maanviljelylle sekä juomaveden ja ruuan lähde. Nyt monet sen osat uhkaavat kuivua.

Jialingjoki on osittain kuivunut. Jialing on osa Jangtsejoen vesistöaluetta. Kuva on otettu 18. elokuuta.

Kuivuus ja lämpöaallot vaikuttavat miljoonien kiinalaisten elämään ja toimeentuloon. Pelkästään Keski-Kiinassa Hubein maakunnassa 150 000 ihmisellä on pulaa juomavedestä. Satojen tuhansien hehtaarien verran viljelyalueita on kärsinyt, ja suorat taloudelliset kustannukset mitataan sadoissa miljoonissa dollareissa.

Lämpöaalto oli kestänyt maanantaina 64 päivää, mikä teki siitä pisimmän lämpöaallon sitten vuoden 1961. Kiinan kansallisen sääkeskuksen mukaan se on myös mittaushistorian voimakkain. Keskus varoitti myös, että tilanne saattaa vain pahentua ajan kuluessa.

35 celsiusasteen tai sitä korkeampia lämpötiloja on koettu viime kuukauden aikana 4,5 miljoonan neliökilometrin alueella, mikä on lähes puolet koko maan pinta-alasta. Joissain paikoissa on mitattu jopa 44 celsiusasteen lämpötiloja.

Maan viranomaisten mukaan hälyttävä tilanne johtuu ennen kaikkea ihmisten toiminnan aiheuttamasta maailmanlaajuisesta ilmastokriisistä.

Jangtsejoen kuivunut uoma Chongqingin maakunnassa 16. elokuuta.

Kiina pyrkii paikkaamaan tilannetta muun muassa sadepilvien kylvelemisellä, eli pienten hopeajodidi-tankojen pudottamisella lentokoneista pilviin. Näiden tankojen on tarkoitus muodostaa pilvissä jääkristalleja, mikä vahvistaa sadeveden muodostumista.

Kylvämisellä pyritään joko lisäämään sadetta tai aikaistamaan sitä, jotta tiettynä ajankohtana ei sataisi. Sadepilvien kylvämistä on tehty jo vuosikymmenien ajan, vaikka esimerkiksi Science-lehden mukaan todisteet sen toimivuudesta ovat hieman kyseenalaisia.

Kiinalla on maailman suurin sadepilvien kylvämiseen keskittyvä ohjelma. Kylvämistä käytettiin esimerkiksi sateen aikaistamiseen ennen vuoden 2008 Pekingin olympialaisia, jotta itse tapahtuman aikana ei sataisi.

Sadepilvien kylvämistä käytettiin myös esimerkiksi Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä vuonna 1986. Sateella yritettiin estää säteilyn matkaamista tiheästi asutetuille alueille.

Koska sääilmiöt ovat monimutkaisia, niistä on erittäin vaikeaa kerätä empiiristä dataa tai muodostaa luotettavia mallinnuksia, kertoo MIT Technology Review. Ei siis varmuudella tiedetä, toimiko sadepilvien kylväminen missään näistä tapauksista.

Laivat purjehtivat Jangtsejoella Badongin piirikunnan lähettyvillä vuonna 2012.

Sadepilvien kylväminen on vain yksi tapa, jolla Kiina yrittää mukautua ilmastokriisin vaikutuksiin.

Valtio on perustanut suuria avustusrahastoja helpottaakseen kuivuudesta ja helteestä kärsivien elämää. Se myös siirtää muun muassa karjaeläimiä paikasta toiseen ja päästää vettä läpi maan suurimpaan vesivoimaprojektiin kuuluvasta Kolmen rotkon padosta. Padosta päästetään lähipäivinä 500 miljardia litraa vettä maan jokia vahvistamaan.

Sichuanin maakunnassa valtio käski kaikkien tehtaiden toiminnan keskeyttämisen kuuden päivän ajaksi lieventääkseen helteen aiheuttamaa sähköpulaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat