Toisessa maailmansodassa uponneet natsien sotalaivat ilmestyivät pintaan Serbiassa

Alukset kuuluivat natsi-Saksan laivastoon.

19.8. 17:25

Poikkeuksellinen kuivuusjakso on aiheuttanut ongelmia pitkin Länsi-, Keski- ja Etelä-Eurooppaa. Laskevat vedenpinnat ovat paljastaneet myös jokien ja järvien pohjien salaisuuksia.

Saksassa kuivuus on paljastanut Reinjoen pohjalta ”nälkäkiviä”, joihin on kirjoitettu varoituksia vastaavista sateettomista ajoista. Espanjassa tekojärven pohjasta taas paljastui tuhansia vuosia vanha ”Espanjan Stonehenge”.

Nyt Serbiassa Tonavan pohjalla maanneet toisen maailmansodan taisteluissa uponneet natsi-Saksan sotalaivat ovat ilmestyneet ihmisten nähtäville, kertoo uutistoimisto Reuters.

Alukset kuuluivat Saksan laivastoon, joka perääntyi Neuvostoliiton joukkojen murtautuessa itärintaman läpi vuonna 1944. Lukuisia sotalaivoja upposi taisteluissa lähellä Prahovon kylää Serbian itärajan tuntumassa.

Näkyville on ilmestynyt yli 20 laivaa. Niiden sisällä on yhä tonneittain räjähteitä ja ammuksia, mikä vaikeuttaa joella kulkemista.

Serbian hallinto on julkaissut tarjouskilpailun vaarallisten materiaalisen poistamiseksi Tonavan pohjasta. Operaation arvioidaan maksavan noin 30 miljoonaa euroa.

Joen pohjalla makaavat laivat vaikeuttavat kulkemista Tonavalla.

Aluksien sisällä on yhä tonneittain räjähteitä ja ammuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat