Venäjä on 2000-luvulla toteuttanut Euroopassa useita salamurhia turisti­viisumien turvin

2000-luvulla Euroopassa on tehty ainakin kolme salamurhaa tai sen yritystä, joissa tekijät tai epäillyt ovat saapuneet Venäjältä turistiviisumeilla.

Sergei ja Julija Skripalien murhayrityksestä epäilty Anatoli Tšepiga valvontakamerakuvassa Gatwickin lentokentällä Lontoossa maaliskuussa 2018.

25.8. 2:00

Venäjän epäillään käyttäneen turistiviisumilla liikkuneita tappajia ainakin kolmessa salamurhassa tai sen yrityksessä 2000-luvulla – toisin sanoen kaikissa tunnetuissa.

Kokonaiskuva jää sumeaksi, koska tietoa on vain niistä operaatioista, joista Venäjä on jäänyt kiinni. Onnistuneita operaatioita epäillään olevan jopa moninkertainen määrä.

Joka tapauksessa turistiviisumi vaikuttaa olleen käyttökelpoinen väline murharyhmien työkalupakissa.

Turistiviisumien kieltämisestä venäläisiltä on keskusteltu elokuussa Ukrainan sodan vuoksi. Suomi päätti vähentää venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää 90 prosentilla ja mahdollisesti helpottaa työ-, opiskelu- ja perheviisumien saamista.

Lue lisää: Haavisto: Suomi rajoittaa venäläisten turistiviisumeita kymmenes­osaan nykyisestä – Duuman edustaja: Päätös voi vaikuttaa negatiivisesti maiden suhteisiin

Lue lisää: ”En olisi odottanut moista kiusan­tekoa Suomelta” – Viisumi­keskustelu Venäjän suur­kaupungeissa käy kuumana

Entisen KGB-agentin Sergei Skripalin asunto Salisburyssa (vasemmalla).

Tunnetuin turistiviisumeilla toiminut murharyhmä liikkui Britannian Salisburyssa.

Entinen KGB-agentti Sergei Skripal ja tämän tytär Julija löydettiin oksentelevina puistonpenkiltä keskellä päivää maaliskuussa 2018. Selittämättömiltä vaikuttaneet oireet paljastuivat Neuvostoliitossa kehitetyksi novitšok-myrkyksi.

Murhan tekijöiksi selvisi muun muassa valvontakameradatan kautta venäläiset ”Aleksandr Petrov” ja ”Ruslan Boshirov”. Miehet lensivät turistiviisumeilla Lontooseen, ajoivat junalla Salisburyyn, myrkyttivät Skripalin asunnon ovenkahvan ja lensivät takaisin Moskovaan.

Skripalit selvisivät, mutta sivullinen nainen kuoli, kun tämän miesystävä löysi hajuvesipullon, jossa myrkky oli. Mies antoi pullon lahjaksi naisystävälle, joka pirskotti myrkkyä iholleen.

Tapahtumien selvittyä tekijät väittivät venäläisessä haastattelussa käyneensä vain ihailemassa ”kuuluisaa Salisburyn katedraalia”.

elokuussa 2019 Berliinin Tiergarten-puistossa ammuttiin kuoliaaksi georgialainen turvapaikanhakija, joka oli etninen tšetšeeni.

Tekopartaan sonnustautunut mies tuli puistoon sähköpyörällä ja ampui uhrinsa keskellä kirkasta päivää.

Ampuja jäi pian kiinni. Hän oli turistiviisumilla liikkunut Venäjän kansalainen ”Vadim Sokolov”.

Salisburyn murhayritys ja Berliinin puistomurha vaikuttavat häkellyttävän tökeröiltä. Brittiläisen tutkivan toimittajan Heidi Blaken mukaan Venäjä on itse asiassa yleensä niin taitava peittelemään jälkiään, että kourallinen tunnettuja tapauksia on vain jäävuoren huippu.

Blaken mukaan ainakin 14 venäläistä ja muiden maiden kansalaista on kuollut 2000-luvulla pelkästään Britanniassa olosuhteissa, jotka herättävät vahvan epäilyksen Venäjän salamurhista.

Salisburyn tapauksen tavoin murhaksi paljastui entisen KGB-agentin Aleksandr Litvinenkon myrkytys vuonna 2006. Putinin kriitikoksi kääntynyt Litvinenko myrkytettiin Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla marraskuussa, ja hän kuoli joulukuun 23. päivänä 2006.

Britannia epäilee murhasta kahta entistä KGB-agenttia Andrei Lugovoita ja Dmitri Kovtunia, jotka Litvinenko tapasi ennen sairastumistaan.

Aleksandr Litvinenko hoidettiin sairaalassa Lontoossa marraskuussa 2006. Litvinenko kuoli joulukuussa polonium-myrkytykseen.

Kaikissa tapauksissa Venäjä näyttää käyttäneen hyväkseen viisumijärjestelmän heikkoja kohtia.

Vielä 2000-luvulla Britanniaan pääsi Venäjältä melko helposti. Lontoossa vilisi rikkaita venäläisiä niin paljon, että sitä alettiin kutsua nimellä ”Londongrad”.

Litvinenkon murhasta epäillyt Lugovoi ja Kovtun eivät käyttäneet valehenkilöyksiä.

Lugovoi oli käynyt edellisellä kuuden kuukauden turistiviisumillaan Britanniassa kahdeksan kertaa. Viisumivirkailijat kiinnittivät asiaan huomiota. Lugovoi selitti viisumihaastattelussa, että hän piti Britanniassa lomailusta ja tapasi lontoolaista ystäväänsä – siis Litvinenkoa. Selitys meni läpi, ja Lugovoille myönnettiin uusi kuuden kuukauden viisumi.

Kovtun puolestaan haki työviisumia. Hänen ei tarvinnut edes käydä viisumihaastattelussa, vaikka hänen selityksensä työnsä laadusta oli kyseenalainen. Viisumi myönnettiin samana päivänä kun hakemus saapui Moskovan Britannian-lähetystöön.

Lugovoi ja Kovtun matkustivat Lontoon ja Moskovan välillä ja tapasivat Litvinenkoa useasti lokakuussa 2006 ennen myrkytystä marraskuun 1. päivänä.

maahanpääsy oli 2010-luvulla jo vaikeampaa. Varsinkin Britannia on tiukentanut monikertaviisumiensa tarkastusprosesseja. Murharyhmät näyttävät suosineen pitkiä viisumeita, vaikka niiden saaminen on vaikeampaa.

Selvityksiä viisumin tarpeesta tiukennettiin. Jos tarinoissa ilmeni epäjohdonmukaisuutta, viisumi evättiin helposti, vaikka hakijalla olisi aiemmin ollut pitkiä viisumeita.

Salisburyn ja Berliinin murhissa murhaajat ovatkin käyttäneet peitehenkilöyksiä. Tutkivan journalismin sivusto Bellingcat paljasti miehet Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereiksi. Heidän oikeat nimensä ovat Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga.

Henkilöyksiä oli rakennettu pitkään. Bellingcatin mukaan ”Boshiroville” oli perustettu peiteyritys vuonna 2009, jolloin myös peitehenkilöyttä alettiin rakentaa.

Sen sijaan Berliinin murhaajan ”Vadim Sokolovin” peitehenkilöys tekaistiin Bellingcatin mukaan melko nopeasti ja ujutettiin venäläisiin tietojärjestelmiin vuonna 2019.

”Sokolov” oli todellisuudessa Vadim Krasikov, jonka tietoja on oudosti kadonnut rekistereistä Venäjällä aiempien henkirikos­tutkintojen yhteydessä.

Krasikovilla oli yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen, mutta hän vaikuttaa toimineen pikemminkin FSB:n tuella ja toimeksiannolla kuin olleen sen agentti.

Hän haki viisumia Slovakiaan ja saapui sieltä Saksaan Schengen-lainsäädännön turvin. Bellingcatin mukaan Krasikovin kontaktihenkilö FSB:ssä oli hakenut samaan aikaan turistiviisumia Kreikkaan, mutta ei kuitenkaan käyttänyt sitä. Ilmeisesti ohjeet annettiin Krasikoville muuta kautta.

Krasikov tuomittiin Berliinissä elinkautiseen vankeuteen murhasta joulukuussa vuonna 2021. Venäjä ei ole luovuttanut Miškiniä ja Tšepigaa.

Andrei Lugovoi on Venäjällä menestynyt poliitikko ja yrittäjä, jonka yritys myy turvallisuuspalveluita ja kaljaa. Dmitri Kovtun kuoli kesäkuussa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Venäjä käyttää tekijöinä myös ammattirikollisia.

Ainakin yksi murhayritys on saatu estettyä ajoissa.

Britannian tiedustelu sai kesällä 2007 selville, että Moskovan tšetšeenimafian Movladi Atlangeriev lähetettiin murhaamaan Putinin leppymätön vihollinen Boris Berezovski.

Atlangeriev lensi Lontooseen kesäkuussa 2007. Hänen viisuminsa laadusta ei ole tietoa, mutta hänellä oli epäilysten hälventämiseksi mukanaan pieni poika. Atlangeriev osti Lontoosta aseen ja oli sopinut hotelli Hiltoniin tapaamisen, jossa hänen piti ampua Berezovskia päähän.

Berezovskia varoitettiin, ja hän lensi Israeliin turvaan. Britannian tiedustelupalvelu varjosti Atlangerievia viikon ajan ja pidätti ennen tapaamista. Atlangeriev karkotettiin, ja hän sai kymmenen vuoden maahantulokiellon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat