Tatjana Božkon mies ilmi­annettiin miehittäjille, ja 39 vuoden liitto päättyi pellolle kaivettuun monttuun

HS todisti silminnäkijän kertomuksen venäläisten tekemistä raakuuksista vapautetussa kylässä.

Lotskinessa maaliskuussa tapahtuneiden raakuuksien määrästä ei ole varmuutta, mutta Tatjana Božko oli niitä todistamassa.

26.8. 13:28

Lotskine

Pikkuruisessa Lotskinen kylässä Mykolajivista koilliseen kaikki näyttää päällisin puolin rauhalliselta.

Venäläisjoukkoja on joidenkin kilometrien päässä. Kylän sosiaalisena keskuksena toimivan kaupan terassilla on verkkainen tunnelma.

Sotilaita tulee välillä paikalle vaihtamaan kuulumisia ja ostamaan kaupasta virvokkeita. Nuoriso saapuu kaupalle rämillä autoilla poppia stereoista luukuttaen. Pihalla olevan Lada Samaran ovilistat repsottavat ja helmat ovat ruosteen nakertamat. Läheisen omakotitalon pihalla päärynät roikkuvat oksilta kypsänä, ja kylän kirkkokin on saanut kirkkaana hehkuvan uuden kupolin, jota ei ole vielä ehditty asentaa paikalleen. Sota tuli väliin.

Elokuisen päivän rauhaisa pinta kylän raitilla on kuitenkin pettävä.

Lotskinessa arki näyttää rauhalliselta, mutta kätkee taakseen surua.

Venäjän joukot valtasivat kylän maaliskuussa ja levittivät terroria. Kyläläisten mielen­rauhaa on järkyttänyt myös se, että osa paikallisista toivotti miehittäjät tervetulleiksi, tarjosi heille ruokaa ja ilmiantoi kyläläisiä, joiden he ajattelivat olevan venäläisvastaisia.

Naapureista tuli vihollisia.

Ukrainalaissotilaat saivat ajettua venäläisjoukot kylästä myöhemmin, mutta katkeruus jäi.

Kyläkaupan terassilla sotilaat vannovat tapahtumien jälkeen ukrainalaisten taistelu­tahdon auttavan voittamaan venäläiset.

”Venäläisiä motivoivat pelko ja raha. He perääntyvät, koska venäläisillä ei ole motivaatiota puolustaa maataan kuten meillä ukrainalaisilla”, sotilas Oleg sanoo.

Kyläkaupalla levähtänyt sotilas Oleksandr on hankkinut elantoaan myös Suomessa.

”Varmaa on, että venäläiset eivät tule enää pääsemään puolustuslinjojemme läpi”, säestää vieressä Oleksandr, joka on ollut Suomessa tienaamassa marjanpoiminnassa.

Maailma sai tietää venäläisjoukkojen harjoittamasta systemaattisesta terrorista ja siviileihin kohdistuvasta suunnitelmallisista sotarikoksista laajemmin huhtikuun alussa, kun tiedot Butšan tapahtumista Kiovan laidalla alkoivat levitä. Venäläiset sotilaat olivat juuri vetäytyneet Kiovan liepeiltä.

Poliisi löysi Kiovan alueelta 900 siviilin ruumiit, joista 350 pelkästään Butšasta. Poliisin mukaan 95 prosenttia ihmisistä oli ”yksinkertaisesti teloitettu”. Butšasta löytyi myös kidutuskammioita, joita oli ilmeisesti käytetty teloituksiin. Tilanne käy ilmi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin osallistujamaiden tilaamasta raportista.

Myös HS oli paikalla todistamassa tapahtumia huhtikuun alussa. Venäläisten tekemistä sotarikoksista on raportoitu hyökkäyssodan aikana laajalti myös muualta Ukrainasta.

Samanlainen venäläisjoukkojen käyttäytymismalli paljastuu myös Lotskinen kylässä. Ryöstelyä, kidutusta, murhaamista.

Lotskinessa maaliskuussa tapahtuneiden raakuuksien määrästä ei ole varmuutta, mutta Tatjana Božko oli niitä todistamassa. Hänen miehensä ilmiannettiin venäläisille.

Miestä kidutettiin, hänet tapettiin ja hänen runneltu ruumiinsa heitettiin pellolle kaivettuun monttuun.

”Velvollisuutemme on kertoa nuoremmille, mitä Venäjä on”, sanoo miehensä menettänyt Tatjana Božko.

”Olimme 39 vuotta naimisissa. Venäläiset pilasivat elämäni. Velvollisuutemme on nyt kertoa nuoremmille, mitä Venäjä on”, Božko sanoo miehensä kidutus­paikkana toimineen kaksikerroksisen talon pihalla.

Talon toisella puolella on kuoppa, johon hänen miehensä heitettiin. Nyttemmin kuoppa on jo täytetty.

Talon sisällä on eletty kuin läävässä. Lattiat ovat täynnä roskaa ja venäläisjoukkojen käyttämiä sotilaiden muonapakkauksia.

”Pyydän vain, että voisitte kertoa ihmisille, millaisia venäläiset ovat”, Božko sanoo itkien talon edessä, vain muutamien metrien päässä hänen miehensä ruumiin löytöpaikasta.

Božkon aviomies Serhi toimi opettajana ja olisi täyttänyt kesällä 60 vuotta. Toisin kävi.

Tatjana Božko käyskentelee talolla, josta hän lopulta löysi miehensä ruumiin.

Venäläissotilaiden 18. maaliskuuta surmaama Serhi Božko on haudattu Lotskineen, kotikyläänsä.

Kun venäläiset tulivat kylään, Serhin kahden entisen oppilaan isä ilmiantoi hänet miehittäjille, Božko kertoo.

Kyläläisten jakautumisesta kertoo jotain se, että ilmiantajaksi syytetyn miehen pojat liittyivät Ukrainan puolustusjoukkoihin.

Serhin väitettiin kuuluneen niin kutsuttuun Azovin rykmenttiin, ja venäläiset vaativat mieheltä tunnustusta siitä, että hän olisi piilotellut kotonaan konekivääriä. Kuulusteluissa Serhiä kidutettiin, ja Tatjana yritti tehdä kaikkensa selvittääkseen miehensä olinpaikan.

Konekivääriä ei koskaan löytynyt, mutta Božkon mukaan venäläiset ryöstivät etsinnöissä hänen talonsa ja veivät mukanaan muun muassa kamiinan. Kylästä venäläisjoukoille kelpasivat asukkaiden dieselkäyttöiset autot.

Loputtomalta tuntuneiden etsintöjen jälkeen Božko löysi miehensä ruumiin, kun venäläiset olivat kylästä jo lähteneet.

Serhi löytyi kuopasta matolla ja mullalla peitettynä, mutta ruumiin piilottaminen oli tapahtunut ilmeisesti kiireessä. Serhin käsi törrötti kuopasta.

”Polvistuin mieheni ruumiin äärelle. Se oli niin kauheaa. Kysyin muilta paikalle tulleilta, että mitä minä nyt teen. Minua kehotettiin hautaamaan ruumis, mutta enhän voinut sitä tehdä, kun Serhi oli kuolonkankeudesta jäykistynyt niin, ettei ruumis olisi mahtunut mihinkään arkkuun.”

Kyläläiset auttoivat nostamaan Serhin ruumiin autoon. Ruumis kuljetettiin ilmiantajan luokse, missä Božko kehotti miestä katsomaan, mitä oli saanut aikaan. Ilmiantaja kiisti syyllisyytensä.

Ilmiantaja vietiin myöhemmin kuulusteltavaksi, mutta hänet vapautettiin. Mies asuu kylässä edelleen. Sen koommin Božko ei ole ilmiantajaa nähnyt.

Kylän hautausmaalla Serhin hautakummulle on tuotu seppeleitä, mutta kiveystä ei ole vielä saatu aikaiseksi.

Hautausmaan vieressä on miljoonien auringonkukkien pelto. Kukat ovat jo elonsa eläneet ja odottavat sadonkorjuuta.

Auringonkukkien mykeröt nuokkuvat hautausmaan suuntaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat