Donald Trumpin kotietsintä­luvan perusteista tuli niukalti lisätietoa, sillä odotettu 38-sivuinen asiakirja julkaistiin rajusti lyhennettynä

Valaehtoisesta lausunnosta oli toivottu selkoa siihen, mikä antoi oikeusministeriölle syyn hakea kotietsintälupaa Mar-a-Lago-kartanoon.

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon elokuun alussa.

26.8. 0:40 | Päivitetty 27.8. 9:41

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin kotietsintää koskeva valaehtoinen lausunto julkaistiin perjantaina, mutta hyvin vajavaisena versiona.

Uutistoimisto Reutersin mukaan asiakirja on 38-sivuinen, mutta julkaistussa versiossa 11 sivua on peitetty kokonaan ja lopuiltakin sivuilta huomattava osa tekstistä on mustattu.

Lausunnossa käytetään koodeja, jotka viittaavat muun muassa tiedustelutiedon keräämiseen ja tiedustelulähteisiin. Ihmislähteisiin viittaavalla koodilla tarkoitetaan myös keinoja, joita Yhdysvalloille tietoja toimittavat vakoojat käyttävät.

Koska julkaistussa lausunnossa näkyvät ainoastaan koodit, arvailun varaan jää, mitä konkreettisia tietoja FBI pelkäsi asiakirjoissa olevan. Se kuitenkin mainitaan, että pelkona oli, että asiakirjat sisältäisivät Yhdysvaltojen puolustusta koskevia tietoja.

Huomattava osa perjantaina julkaistusta 38-sivuisesta asiakirjasta oli mustattu. Asiakirja on lausunto, joka tuki kotietsintäluvan myöntämistä Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanoon.

Tuomarin määräyksestä Yhdysvaltain oikeusministeriön piti julkistaa lausunto, joka tuki Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (FBI) tekemää kotietsintää Trumpin Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lago-kartanoon.

Lausunnosta selvinnevät todisteet, jotka antoivat oikeusministeriölle syyn hakea kotietsintälupaa. Oikeusministeriö kuitenkin totesi uutistoimisto AFP:n mukaan jo etukäteen, että julkistettavaksi määrätystä asiakirjasta pitää poistaa ”niin monia kohtia, ettei jäljelle jäävässä tekstissä ole mielekästä sisältöä”.

Asiakirja alkaa Reutersin mukaan näin:

”Hallituksella on meneillään rikostutkinta turvaluokitellun tiedon asiattomasta siirtämisestä ja sen varastoinnista kiellettyihin tiloihin, samoin kuin hallituksen asiakirjojen laittomasta kätkemisestä tai siirtämisestä.”

Asiakirjojen siirtäjäksi ja varastoijaksi epäilty on siis Trump.

Viime viikolla tuomari Bruce Reinhart totesi, ettei ole sellaista syytä, miksi lausunto tulisi salata täysin. Koko lausuntoa ei aiottu alun alkaenkaan julkaista, vaan kyse on muokatusta versiosta.

Reinhartkin totesi viime viikolla, että sisältö saattaa muuttua muokkausten myötä ”merkityksettömäksi hölynpölyksi”.

Torstaina Reinhart totesi, että osa lausunnosta on syytä pitää salassa. Tällä suojellaan sitä, etteivät esimerkiksi todistajien henkilöllisyydet tule ilmi.

Kyse on hyvin poikkeuksellisesta tapauksesta. Trump on väittänyt, että kotietsinnässä olisi kyse poliittisesta kostosta. Hän on myös vaatinut asiakirjan salassapitoa.

FBI teki poikkeuksellisen kotietsinnän Trumpin kartanoon elokuun alussa. Kotietsinnässä on löytynyt valtion salaisia asiakirjoja. Kartanosta on löytynyt yhteensä yli 300 turvaluokiteltua asiakirjaa. Yhdysvallat on hankkinut näitä asiakirjoja takaisin kolmessa erässä. Kolmannella kerralla FBI kävi hakemassa asiakirjoja kotietsintäluvan turvin.

Tutkinnassa on, onko Trump rikkonut vakoilua koskevaa lakia. Lisäksi tutkinnassa on käytössä kaksi muuta rikosnimikettä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat