Venäjä etsintä­kuulutti valo­kuvaajan, jota Albania syyttää vakoojaksi – Venäjällä häntä uhkaa nyt jopa kahdeksan vuoden vankeus­rangaistus

Albania syyttää ase­tehtaaseen luvattomasti tunkeutunutta venäläistä Svetlana Timofejevaa vakoojaksi. Nyt moskovalainen oikeusistuin on määrännyt aiemmin venäläisiä sotilas­kohteita valokuvanneen Timofejevan pidätettäväksi.

Venäläinen Svetlana Timofejeva albanialaisessa Elbasanin oikeudessa 24. elokuuta.

26.8. 15:10

Viikko sitten Albanian Gramshissa pidätettiin vakoilusta epäiltyinä kaksi venäläistä ja yksi ukrainalainen. He olivat 20. elokuuta tunkeutuneet luvatta autioon asetehtaaseen ja kiinni jäädessään suihkuttaneet mahdollisesti pippurisumutetta kahden vartijan kasvoille.

On epäilty, että Albanian pidättämä kolmikko voisikin vakoojien sijaan olla ryhmä ”urban explorereiksi” kutsuttuja hylätyissä kohteissa valokuvaavia ihmisiä. Lukuisat albanialaiset mediat kertoivat tunnistaneensa toisen pidätetyistä venäläisistä Svetlana Timofejevaksi, 33-vuotiaaksi Georgian pääkaupungissa Tbilisissä asuvaksi valo­kuvaajaksi.

Myös Ukrainan tilannekarttaa avoimen datan pohjalta päivittävät Eerik Matero ja John Helin esittivät datan perusteella lähes varmaksi, että Svetlana Timofejeva ja urban exploration -sivuja pseudonyymillä pitävä ”Lana Sator” ovat yksi ja sama henkilö.

Tapahtumaketju otti lisäkierroksia, kun Venäjä ilmoitti tällä viikolla Timofejevan kansainvälisesti etsintäkuulutetuksi ja määräsi tämän pidätettäväksi valtion­salaisuuksien hallussapidosta.

Venäläismedia uutisoi torstai-iltana, että moskovalainen Meštšanskin oikeusistuin oli määrännyt Timofejevan poissaolevana pidätettäväksi kahdeksi kuukaudeksi syytettynä valtionsalaisuuksien laittomasta hallussapidosta. Oikeus myös julkaisi Timofejevasta kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Oikeuden päätöksessä mainitun Timofejevan koko nimi ja syntymäpäivä täsmäävät Albanian pidättämän Timofejevan kanssa, mediat kertovat.

Timofejevaa uhkaa Venäjällä enimmillään kahdeksan vuoden vankeus. Asiasta uutisoivat torstaina muun muassa venäläiset RBK ja Tass.

Albaniassa pidätetty kolmikko joutui 24. elokuuta tutkintavankeuteen.

Aiemmin Venäjän Albanian-suurlähettiläs Mihail Afanasjev oli Tassille antamassaan puhelinhaastattelussa kertonut näkevänsä Albanian viranomaisten antamissa pidätystä koskevissa lausunnoissa poliittisia motiiveja.

Balkanilla sijaitseva Albania on Venäjä-pakotteita tukeva Nato-maa.

Svetlana Timofejeva on aiemmin kuvannut luvatta esimerkiksi venäläisiä sotilaskohteita.

Jo vuonna 2011 uutistoimisto Reuters uutisoi Venäjän viranomaiset suututtaneesta bloggaajasta Lana Satorista, joka onnistui livahtamaan Moskovan alueella sijaitsevaan vartioimattomaan sotateollisuuden tehtaaseen ja julkaisemaan sieltä lähes sata kuvaa.

Albanian tapaus herätti myös Suomessa huolta venäläisten vakoilijoiden tai sabotöörien soluttautumisesta länteen Suomen kautta turistiviisumeilla.

Albanian puolustus­ministerin Niko Peleshin mukaan tapausta ei Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman kontekstin vuoksi voinut kuitata tavallisena siviiliväli­kohtauksena.

HS:lle faktantarkistajana työskentelevä John Helin kertoi aiemmin tällä viikolla pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Timofejeva olisi valokuvaajan peite­identiteetin turvin toimiva vakooja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat