Kolumbia ja Venezuela palauttivat diplomaattiset suhteensa kolmen vuoden tauon jälkeen

Kolumbian ensimmäinen vasemmistolaispresidentti on lämmitellyt suhteita naapuriin. Hänen edeltäjänsä ei tunnustanut Nicolás Maduroa Venezuelan presidentiksi.

Kolumbian presidentti Gustavo Petro puhui Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin tapaamisen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

29.8. 5:21

Etelä-Amerikassa Venezuela ja Kolumbia ovat ilmoittaneet palauttaneensa maiden väliset diplomaattisuhteet paikallista aikaa sunnuntaina.

Kolumbian uusi vasemmistolaispresidentti Gustavo Petro ja Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro kertoivat aiemmin tässä kuussa suunnittelevansa diplomaattisuhteiden palauttamista.

Petro on Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Diplomaattisuhteiden katkaisu oli seurausta vuosien jännitteistä vasemmistolaisen Venezuelan hallinnon ja Kolumbian konservatiivipresidenttien välillä.

Petron edeltäjä Iván Duque ei tunnustanut Maduroa Venezuelan presidentiksi vaan piti presidenttinä oppositiojohtaja Juan Guaidóa. Kymmenet muut maat ovat toimineet samoin.

Suhteiden katkaisemisen seurauksena lähetystöt ja konsulaatit suljettiin ja lennot maiden välillä keskeytettiin. Maiden 2 000 kilometrin mittainen maaraja suljettiin lokakuuhun 2021 asti, jolloin se avattiin jälleen, tosin vain jalankulkijoiden käyttöön.

Kolumbian uusi Venezuelan-lähettiläs Armando Benedetti sanoo Twitterissä julkaisemallaan videolla, ettei suhteita Venezuelaan olisi koskaan pitänyt katkaista.

Benedetti saapui Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin sunnuntaina. Hänet toivotti tervetulleeksi Venezuelan varaulkoministeri Rander Peña Ramírez.

Lähettiläiden nimeämisen lisäksi suhteiden palauttamisen myötä myös raja aukeaa jälleen. Lisäksi maiden hallinnot ovat ilmoittaneet aikovansa palauttaa sotilaalliset suhteet.

Benedettin mukaan yli kahdeksan miljoonaa kolumbialaista tienaa elantonsa Venezuelan kanssa käydystä kaupasta. Tavoitteena onkin nyt saada myös maiden väliset kauppasuhteet toimimaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat