EU:n Borrell: Kaikkia venäläisiä koskeva viisumikielto ei saane yksimielistä tukea

EU-maiden ulkoministerit kokoustavat tiistaina Prahassa.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Josep Borrell puhui tiedotustilaisuudessa Brysselissä elokuun puolivälissä.

29.8. 7:43

Euroopan unionin ulkoministerit tuskin puoltavat yksimielisesti kaikkia venäläisiä koskevaa viisumikieltoa, EU:n ulkopolitiikan johtaja Josep Borrell sanoi Itävallan yleisradioyhtiö ORF TV:lle sunnuntaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Borrell johtaa EU-maiden ulkoministerien kokousta, joka alkaa tiistaina Prahassa.

”En usko, että suhteiden katkaiseminen Venäjän siviiliväestöön auttaa, enkä usko, että tämä ajatus saa vaadittua yksimielisyyttä”, Borrell sanoi.

”Mielestäni meidän on tarkistettava tapaa, jolla jotkut venäläiset saavat viisumin, ei todellakaan oligarkit. Meidän on oltava valikoivampia. Mutta en kannata viisumien jakamisen lopettamista kaikille venäläisille.”

Financial Times -lehden haastattelemat korkea-arvoiset EU-virkamiehet kertovat, että ulkoministerit suunnittelevat antavansa poliittista tukea unionin ja Venäjän välisen viisumisopimuksen laittamista tauolle.

”On sopimatonta, että venäläiset turistit voivat käveleskellä kaupungeissamme ja venesatamissamme. Meidän täytyy lähettää selvä viesti venäläisille, ettei tämä sota ole hyväksyttävää”, yksi virkamies sanoi.

Vuonna 2007 solmittua vapaata liikkumista koskevan sopimuksen osia on jo laitettu tauolle Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia. Kokouksessa nyt esillä olevat osat koskevat Financial Timesin mukaan muun muassa venäläisten viisumihakemusten nauttimaa erityiskäsittelyä. Tämä puolestaan johtaisi esimerkiksi viisumien kallistumiseen ja niiden käsittelyaikojen pidentymiseen.

”Olemme poikkeuksellisessa tilanteessa, joka vaatii poikkeuksellisia toimia. Haluamme mennä pidemmälle kuin vain viisumien myöntämisen tauottamiselle”, virkamies kertoi.

EU-maiden keskuudessa ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä siitä, pitäisikö viisumeja rajoittaa joillain muillakin keinoilla. Muun muassa Saksa on asettunut suoranaisen viisumikiellon asettamista vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat