”Kun nämä sateet ovat ohitse, voi veden alla olla kolmannes Pakistanista” – Ennätystulvissa kuollut yli tuhat ihmistä

Heinäkuussa alkaneet monsuunisateet ovat yltyneet rankimmiksi yli kymmeneen vuoteen, lämmin alkuvuosi sulatti vuoristojen jäätiköitä.

Lautasantennin päälle pelastautuneita lapsia Jaffarabadin alueella Balochistanin provinssissa.

29.8. 13:33

Pakistanin heinäkuussa alkaneet ennätystulvat ja rankkasateet ovat vaatineet kansallisen luonnontuhokeskuksen mukaan 1 061 ihmisen hengen. Tulvat ovat pahentuneet nopeasti kahden viimeksi kuluneen viikon aikana, ja Pakistan on julistanut tulvien vuoksi kansallisen hätätilan.

Ihmiset pakenivat tulvia karjan kanssa Sukkurin kaupungissa Sindhin provinssissa.

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 28 ihmistä on kuollut tulvissa, kertoi uutistoimisto AFP maanantaiaamuna. Tietoja Pakistanin vuoristoiselta pohjoisalueelta ei ole saatu, joten uhriluvut voivat vielä nousta. BBC:n mukaan edellisen vuorokauden uhriluku nousi 119 kuolleeseen.

Tulvia paenneet ihmiset kokoontuivat hätämajoitukseen koulurakennuksen tiloihin Karachin kaupungissa..

Tuhansien ihmisten kerrotaan kuolleen talojen raunioihin tulvavesien aiheuttamien maanvyöryjen tuhotessa kokonaisia kyliä. Tulvat ovat vieneet sadon noin 800 000 hehtaarin alueelta, tuhonneet 3 457 kilometriä maanteitä ja 157 siltaa.

”Vuosia rakentamamme talo tuhoutui silmiemme edessä”, Peshawarin seudulla asuva Junaid Khan, 23, kertoi AFP:lle.

”Istuimme tien poskessa ja katsoimme, kun unelmamme upposivat.”

Pakistanin 150 maakunnasta 110 on kärsinyt tähän mennessä tulvatuhoista. Pahin tilanne on viranomaisten mukaan läntisissä Balochistanin ja Sindhin maakunnissa eli Quettan seudulla Afganistanin rajalla ja Karachin satamakaupunkia ympäröivällä alueella.

Heinäkuussa alkaneet monsuunisateet ovat yltyneet rankimmiksi yli kymmeneen vuoteen. Kuva Sukkurin kaupungista Sindhin provinssista.

Vesi on kohonnut nopeasti muun muassa Afganistanista kohti Indusjokea virtaavassa Kabuljoessa.

Pakistanin ilmastonmuutosministeri Sherry Rehmanin mukaan tulvat ovat tänä vuonna tuhonneet yli miljoona kotia ja vaikuttaneet noin 33 miljoonan ihmisen elämään, kertoo sanomalehti Dawn.

Pakistanin armeija jakoi ruokaa tulvia paenneille ihmisille elokuussa Rajanpurin alueella.

Rehmanin arvio kertoo tilanteen olevan selvästi pahempi kuin edellisissä suurtulvien tuhoissa vuonna 2010, jolloin noin 20 miljoonaa ihmistä kärsi tuhoista.

Vuotuiset monsuunisateet ovat välttämättömiä Intian ja Pakistanin syyssatojen kypsymiselle ja ne täyttävät kesällä kuivuneet järvet ja patoaltaat. Sateiden aiheuttamat tulvat kylvävät samalla tuhoa joka vuosi.

Pelastustyöntekijöitä auttoivat ihmisiä Rajanpurin alueella Punjabissa. Monsuunisateet ja tulvat ovat vaikuttaneet noin 33 miljoonan ihmiseen Pakistanissa.

Tämän vuoden tulvat ovat kuitenkin ennätykselliset paitsi rankkojen sateiden myös sulavien jäätiköiden vuoksi. Lämpötilat Pohjois-Pakistanissa olivat jo maaliskuussa viidestä kahdeksaan astetta normaalia korkeammat. Sulavedet ovat virranneet alas erityisesti Himalajalta Kashmirista ja Hindu Kush -vuoriston etelärinteiltä.

”Kun nämä sateet ovat ohitse, voi veden alla olla kolmannes Pakistanista”, ministeri Rehman arvioi Twitter-kommentissaan.

”Tarvitsemme kaiken mahdollisen avun ja teknisen tuen selvitäksemme tästä. Tarvitsemme parempaa suunnittelua ja ilmastokestävyyttä.”

Ihmiset hakeutuivat sateelta suojaan tilapäisessä telttamajoituksessa Sindhin provinssissa.

Pakistan on julistanut tulvien vuoksi kansallisen hätätilan. Tulvia paenneet ihmiset hakivat suojaa Charsaddassa Khyber Pakhtunkhwan provinssissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat