Uusi pääministeri Liz Truss vetoaa tavallisiin britti­konservatiiveihin: ripaus Thatcheria, tujaus ”tavallista tyttöä” sekä iso osa pragmaatikkoa ja EU-skeptikkoa

Britannian uusi pääministeri Liz Truss on konservatiivipuolueen ruohonjuuritason suosikki. Truss osaa puhua kannattajilleen heidän omalla kielellään. Hän lupaa, mitä toivotaan. Pääministeriä odottavat kuitenkin tavallista suuremmat haasteet: jätti-inflaatio, energiakriisi ja elintason romahtaminen.

Ulkoministeri Liz Truss vieraili Virossa marraskuussa 2021 tapaamassa brittijoukkoja.

5.9. 14:50

Lontoo

Britannian uusi pääministeri Liz Truss kuuluu niihin poliitikkoihin, joiden vetovoiman ymmärtää vasta silloin, kun häntä kuulee luonnossa.

Truss osaa ottaa yleisönsä.

Hän näyttää suorastaan nauttivan yleisön edessä olemisesta, ainakin kun vastaanotto on suopea. Hän vitsailee, ja myös omalla kustannuksellaan.

Hän on suorapuheinen ja sukkela suustaan. Juuri ne ovat ominaisuuksia, joita brittipolitiikassa arvostetaan.

Ulkoministeri Liz Truss käynnisti kampanjansa konservatiivipuolueen johtoon heinäkuun 14. päivänä Lontoossa.

Truss on uusi pääministeri, koska hänen olemuksensa, tyylinsä ja lupauksensa vetoavat Britannian konservatiivipuolueen rivijäsenistöön.

Juuri konservatiivipuolueen alle 200 000 jäsentä valitsivat puolueen uuden johtajan ja samalla pääministerin. Muu Britannia saa vain tyytyä päätökseen.

Kaikki eivät olekaan mielissään. Arvostelijat epäilevät Trussin kykyjä selvitä vaikeasta pestistään.

Trussissa on ripaus entistä pääministeriä Margaret Thatcheria (1979–1990), joka on yhä monen konservatiivisen britin suosikki – ja samalla myös Trussin oma esikuva.

Truss vaalii helposti ymmärrettäviä thatchermäisiä arvoja: työteliäisyyttä, patriotismia, valtion roolin kutistamista sekä yksilön vastuuta omasta elämästään.

Truss osaa viestiä itsestään ja arvoistaan myös visuaalisesti, niin kuin 2020-luvulla kuuluu. Hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, haistaa panssarivaunulla ajelun media-arvon eikä epäröi poseerata Union Jack -lipun kanssa.

Trussin tankkikuvaa on verrattu entisen pääministerin Margaret Thatcherin vastaavaan. Kuvassa Thatcher, joka nousi panssariauton kyytiin Länsi-Saksassa vuonna 1986.

Moni pitää myös siitä, että Trussissa on tujaus ”tavallista tyttöä”.

Ilmausta ei pidä ymmärtää tässä yhteydessä tytöttelynä.

Truss, 47, on väistyvän Boris Johnsonin hallituksen kokeneimpia ministerejä. Truss on ehtinyt hoitaa erilaisia ministerintehtäviä jo niin Theresa Mayn kuin myös David Cameron hallituksissa.

Tavallisuus tarkoittaa sitä, että hän ei käynyt aikoinaan hienoja ja kalliita yksityiskouluja. Kontrasti etenkin Johnsoniin ja Cameroniin eliittitaustaan on suuri – ja Truss on ollut taitava pitämään asiaa itse esillä.

Pääministerikisassa kakkoseksi jäänyttä Rishi Sunakia painoi etuoikeutettu perhetausta: appiukko on intialainen miljardööri, eikä Sunak itsekään ole köyhä vanhempiensa maahanmuuttajataustasta huolimatta.

Trussissa on myös iso osa pragmaatikkoa ja EU-skeptikkoa. Molempia tarvitaan, jos aikoo pärjätä konservatiivipuolueen johdossa.

Ratkaisukeskeisenä poliitikkona Truss ei hirttäydy periaatteisiinsa. Hyvä esimerkki tästä on kanta Britannian EU-jäsenyyteen.

Vielä keväällä 2016 Truss kampanjoi brexitiä vastaan. Kun Britannian EU-kansanäänestys päätyi brexitin kannalle, vaihtui myös Trussin kanta.

Joku voisi kutsua tätä takinkäännöksi. Truss itse tulkitsee, että hän seuraa kansan demokraattista tahtoa.

Sittemmin Trussista on tullut tiukan brexit-linjan vetäjä. Konservatiivipuolueessa muille kannoille ei ole tilaa, jos haluaa huipulle.

EU-kumppanien mollaus on mennyt välillä niin pitkälle, että Manner-Euroopassa on kohoteltu kulmakarvoja.

Äskettäin Trussilta kysyttiin haastattelussa, että kokeeko hän Ranskan presidentin Emmanuel Macronin olevan ystävä vai vihollinen.

”Jury’s out”, heitti Truss vastaukseksi. Eli saa nähdä, jury sitä vielä miettii.

Truss puhui tietysti omilleen, yritti hauskuuttaa yleisöään.

Ranskassa ei oltu yhtä huvittuneita. Ei myöskään Britanniassa niissä piireissä, joissa toivottiin tulevalta pääministeriltä diplomaattisempia äänenpainoja läheistä eurooppalaista kumppanimaata kohtaan.

Viralliselta nimeltään Mary Elizabeth Truss syntyi Oxfordissa heinäkuussa 1975.

Hänen isänsä oli matematiikan professori. Äiti toimi sairaanhoitajana ja opettajana, ja teki vielä eläkkeellä historian alan väitöskirjan.

Konservatiivisuus ei tullut kodinperintönä, sillä vanhemmat kallistuivat poliittisesta vasemmalle. Perhe kampanjoi aikoinaan ydinaseriisunnan puolesta.

Trussit asuivat Englannissa, Skotlannissa ja Kanadassa. Truss kävi ilmaiset valtion koulut, mikä on ollut hänellä kampanjavaltti pääministerikisassa.

Opiskelupaikka löytyi kuitenkin eliittiyliopistosta. Truss luki Oxfordin yliopistossa tulevalle poliitikolle sopivaa tutkintopakettia, joka koostui filosofiasta sekä valtio- ja taloustieteistä.

Vielä opiskeluaikoinaan Truss kuului liberaalidemokraattiseen puolueeseen. Hän kannatti muun muassa monarkian kumoamista.

Valmistuttuaan Truss liittyi konservatiivipuolueeseen ja työskenteli jonkin aikaa yritysmaailmassa. Kansanedustajaksi hän nousi keväällä 2010.

Siviilissä Trussilla on kirjanpitäjäaviomies ja kaksi nyt jo teini-ikäistä tytärtä.

Trussin poliittinen tähti alkoi nousta, kun tuore pääministeri Boris Johnson nimitti hänet kesällä 2019 ulkomaankaupasta vastaavaksi ministeriksi.

Truss sai vastuulleen Britannian uusien kauppasopimusten solmimisen. Se oli harvoja tehtäviä, joissa brexit yhdistyi positiivisiin uutisiin: Trussin profiili kirkastui sitä mukaa kun uusien kauppasopimusten määrä kasvoi.

Ulkomaankauppaministeri Liz Truss allekirjoitti Britannian ja Japanin kauppasopimuksen yhdessä ulkoministeri Motegi Toshimitsun kanssa Tokiossa lokakuussa 2020.

Liz Truss käynnisti kauppaneuvottelut Vietnamin kollegansa Tran Tuan Anhin kanssa Hanoissa joulukuussa 2020. Britannia sai alkaa solmia omia kauppasopimuksia erottuaan EU:sta.

Yleisöä ei juuri kiinnostanut, että etenkin alussa iso osa uusista kauppasopimuksista oli pitkälti kopioita EU:n vastaavista.

Syyskuussa 2021 Truss nousi ulkoministeriksi.

Truss on ajanut kovaa linjaa Venäjää vastaan. Marraskuussa hän vieraili Virossa brittijoukkojen luona.

Kampanjoidessaan elokuussa hän lupasi myös kasvattaa Britannian puolustusbudjettia kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Pääministerin puolustushenkinen asenne on hyvä uutinen Suomen ja Itämeren alueen valtioiden kannalta.

Ulkoministeri Liz Truss vieraili helmikuun toisella viikolla Moskovassa varoittamassa Venäjän-kollegaansa Sergei Lavrovia vakavista seuraamuksista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Arvostelijoiden mielestä Venäjän-vierailu olisi pitänyt jättää tekemättä.

Britanniaa odottaa kova ja kylmä talvi. Inflaatio liitelee yli kymmenessä prosentissa. Kuluttajien energialaskut ovat lähes kaksinkertaistuneet.

Britannian asukkaiden elintaso vajoaa. Miljoonilta uhkaa loppua rahat arjen pyörittämiseen.

Pandemia kasvatti valtion velkavuorta, ja brexit vaikeuttaa kauppaa EU:n kanssa.

Truss on luvannut laskea veroja, mutta sillä ei hillitä inflaatiota. Energiakriisiin ei ole ainakaan vielä tarjolla uskottavaa ratkaisua.

Uusi hallitus joutuukin heti tosipaikan eteen.

Oppositio – ja monet konservatiivitkin – ennakoivat, että uusi pääministeri sai tehtävän, jossa hän ei voi muuta kuin hävitä.

Brittien suuri enemmistö pääsee antamaan arvosanansa vasta seuraavissa parlamenttivaaleissa. Ne pidetään todennäköisesti vuonna 2024, mutta aivan viimeistään tammikuussa 2025.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat