Irak ajautui syvemmälle kaaokseen vaikutus­valtaisen johto­hahmon jätettyä politiikan – 30 mielen­osoittajaa kuollut, noin 700 loukkaantunut väki­valtaisuuksissa

Irak on ollut poliittisessa kriisissä pian vuoden verran. Muqtada al-Sadrin eläköityminen vie kriisiä vielä pahempaan suuntaan

29.8. 20:05 | Päivitetty 30.8. 13:23

Ainakin 30 mielenosoittajaa kuoli ja noin 700 ihmistä loukkaantui Irakin pääkaupungissa Bagdadissa maanantaina sen jälkeen, kun vaikutusvaltainen shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin ilmoitti jäävänsä eläkkeelle.

Loukkaantuneista noin 110 on turvallisuusviranomaisia.

Al-Sadrin kannattajat tunkeutuivat maanantaina hallintorakennuksiin Bagdadin niin kutsutulle vihreällä vyöhykkeellä. Ihmisiä muun muassa hyppi valtiohallinnon rakennusten uima-altaisiin. Kaaoksessa sadat ihmiset saivat vammoja kyynelkaasusta ja luodeista.

Al-Sadr vetosi tiistaina noin yhden maissa iltapäivällä televisioidussa puheessaan rauhaan ja pyysi anteeksi Irakin asukkailta.

”Tämä ei ole [enää] vallankumouksellista toimintaa, koska se on menettänyt sen rauhanomaisen luonteen. Irakilaisen veren vuodattaminen on kiellettyä”, hän jatkoi ja osoitti syyttävän sormensa myös aseistettujen joukkojen suuntaan, jotka johtivat hänen mukaansa verenvuodatukseen.

Al-Sadr antoi kannattajilleen tunnin aikaa lopettaa mielenosoituksensa. Lisäksi hän kiitti turvallisuusviranomaisia siitä, etteivät ne olleet valinneet puolta väkivaltaisuuksissa.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on päivittynyt uutistilanteen edetessä.

Irakilaisen uutistoimisto INAn mukaan pääministeri Mustafa Al-Kadhimi on vaatinut tutkimusta vihreän vyöhykkeen tapahtumista. Hän sanoi kansliansa lausunnon mukaan, että asevoimat, turvallisuusjoukot tai muut aseistautuneet ryhmät eivät saa käyttää luoteja tai ampua mielenosoittajia kohti.

Al-Jazeeran kirjeenvaihtaja Mahmud Abdelwahed kertoo, että tilanne vihreällä vyöhykkeellä on erittäin jännittynyt eikä vaikuta rauhoittuvan. Hän kuvaili aluetta kilpailevien ryhmittymien taistelutantereeksi.

Ainakin seitsemän ammusta putosi tiukasti vartioidulle vihreälle vyöhykkeelle, kertoi turvallisuuslähde AFP:lle. Tilanne on epäselvä, eikä tiedossa ole, mikä taho on vastuussa ammuksista.

Lähteen mukaan Sadrin kannattajat avasivat tulen vyöhykkeen ulkopuolelta, mutta vastapuoli ei vastannut aseellisesti iskuun. Alueelta on myös kuulunut ääniä, jotka viittaavat siihen, että alueella olisi ammuttu automaattiaseilla.

Tiistaiaamuna Irakin turvallisuusviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että vihreälle vyöhykkeelle oli osunut neljä rakettia. Raketit aiheuttivat jonkin verran tuhoa vyöhykkeen asuinalueella.

INA kertoo, että al-Sadr on aloittanut nälkälakon, jotta väkivaltaisuudet ja aseiden käyttö lopetettaisiin.

Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkija Marsin Alshamary sanoo al-Jazeeralle, että ennenaikaiset vaalit olisivat huono vaihtoehto Irakille.

"Ennenaikaiset vaalit näyttävät olevan mekanismi Irakin hallituksen muodostamis­prosessin uudelleen käynnistämiseksi. Mutta mielestäni niiden pitkän aikavälin vaikutus Irakin demokratisoitumisprosessiin tulee olemaan todella kauhea, koska ne tulisivat vahvistamaan vakiintuneita poliittisia puolueita.”

"Ennenaikaiset vaalit antaisivat irakilaisille vaikutelman, jossa heillä ei todellakaan ole sananvaltaa siihen, miten vaaliprosessi etenee maassa, koska yksi itsepäinen ja tyytymätön poliittinen hahmo voi sytyttää prosessin alkukipinän.”

Kenelläkään ei ole aavistusta, mihin aina vain vaarallisemmaksi menevä kriisi on menossa.

Vasta 48-vuotias al-Sadr on harvoja hahmoja, jotka kykenevät keräämään jopa satojen tuhansien kannattajien joukkoja Bagdadin kaduille.

Se ei ole auttanut Irakin kroonisessa hallituskriisissä.

Tämänkertainen kriisi alkoi viime lokakuun parlamenttivaaleista. Al-Sadrin blokki voitti vaalit, mutta ei saanut enemmistöä. Mitkään neuvottelut eivät ole johtaneet toimiviin kompromisseihin kilpailevan, Iran-mielisen shiiaryhmittymän kanssa.

Al-Sadr on yrittänyt painostaa vastapuoliaan kaikilla keinoilla.

Kesäkuussa sadristit erosivat parlamentista. Se antoi Iran-mieliselle shiiaryhmittymälle enemmistön.

Heinäkuun lopussa Al-Sadrin kannattajat miehittivät Irakin parlamenttirakennuksen, ja elokuun alussa al-Sadr järjesti kymmenientuhansien kannattajiensa rukoushetken.

Lauantaina al-Sadr vaati, että kaikki osapuolet, myös hänen omansa, luopuisivat hallituspaikoistaan, jotta kriisi saataisiin ratkeamaan.

Kukaan ei tiedä, oliko eläköityminen taas yksi kikka. Al-Sadr kuitenkin vannoi sulkevansa sadrilaisen liikkeen kaikki toiminnot lukuun ottamatta vuonna 1999 murhatun isänsä mausoleumia.

”Mitä tämä tarkoittaakaan, tavanomaiseen sadristityyliin odotettavissa on aina perääntyminen ”, sanoi European Council of Foreign Relations -järjestön asiantuntija Hamzeh Hadah. Britannian yleisradiolle BBC:lle.

”Toinen ja pelottavampi ajatus on se, että al-Sadr antaa seuraajilleen vapaat kädet tehdä mitä lystäävät.”

Irakin asevoimat julisti maahan ulkonaliikkumiskiellon maanantaina.

Silminnäkijöiden mukaan al-Sadrin kannattajat kävivät maanantaina tulitaisteluita Irania kannattavan kilpailevan järjestön kanssa. YK:n avustustehtävä Irakissa kutsui tilannetta erittäin vaaralliseksi ja totesi koko maan selviytymisen olevan vaarassa.

Kansainvälinen yhteisö, mukaan lukien YK, on tuominnut levottomuudet ja vaatinut osapuolia luopumaan väkivaltaisuuksista.

Dubailainen Emirates-lentoyhtiö on keskeyttänyt lentonsa Bagdadiin levottomuuksien takia. Lisäksi Iran on al-Jazeeran mukaan sulkenut rajanylityspaikkansa Irakin rajalla sekä keskeyttänyt lentoliikenteen Bagdadiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat