Näin hautajaisten valmistelun ja vallan­vaihdon on suunniteltu etenevän: Kuningattaren kuolemasta alkoi tarkkaan hiottu operaatio

Prinssi Charles nousee kuninkaaksi äitinsä kuoltua. Vallanvaihdosta on tehty yksityiskohtainen ennakkosuunnitelma. Kuningattaren kuolemaa viestii koodilause: ”London Bridge is down.”

Kuningatar Elisabet II kuvattuna vuonna 2021.

8.9. 19:03 | Päivitetty 9.9. 0:22

Lontoo

Kuningatar Elisabetin kuolemaan on valmistauduttu Britanniassa jo vuosia yksityiskohtaisella suunnitelmalla. Kuningatar kuoli torstaina 96-vuotiaana.

Kuningattaren kuoltua hänen seuraajakseen Britannian kuninkaaksi nousee hänen vanhin poikansa prinssi Charles.

Brittimediassa jo vuosia esillä olleen teorian mukaan koodilause kuningattaren kuolemalle kuuluu: ”London Bridge is down.”

Näillä sanoin kuningattaren yksityissihteeri kuulemma viestii kuolinuutisen Britannian pääministerille, joka välittää suru-uutisen edelleen hallitukselle. Ulkoministeriöstä viesti lähtee Kansainyhteisön maihin.

Charlesin valtaannousua puolestaan kuvataan operaatio kevääksi (Operation Spring Time).

Lue lisää: Kruununperijä vuodesta 1952 – tällainen on Britannian uusi kuningas Charles III

Marssijärjestyksestä kuningattaren kuoltua uutisoi ensimmäisenä The Guardian -lehti vuonna 2017. Sittemmin ennakkosuunnitelmista ovat kertoneet muutkin viestimet kuten The Sun -tabloidi sekä Politico-verkkolehti.

Myös tämän artikkelin tiedot perustuvat mediatietoihin.

Suru-uutisen jälkeen liput Britannian kaikissa hallintorakennuksissa vedetään heti puolitankoon.

Kuolemasta tullaan kertomaan julkisuuteen perinteisin menoin eli Buckinghamin palatsin porttiin tai sen eteen telineeseen kiinnitetyllä ilmoituksella.

Lue lisää: Elisabet II oli Britannian pitkäikäisin ja pitkäaikaisin hallitsija

Laajemmasta tiedonvälityksestä tulee huolehtimaan Press Association -uutistoimisto sekä myös hovin omat verkkosivut sekä sosiaalisen median tilit.

Ennakkotietojen mukaan sekä hovin verkkosivut että brittihallituksen verkkosivut saavat mustan ”suruliputuksen”.

Ensimmäisenä lausunnon kuningattaren kuoltua antaa Britannian pääministeri Liz Truss. Kuninkaallinen perhe aloittaa puolestaan hautajaisjärjestelyt, jonka yksityiskohdista kuningatar on todennäköisesti määrännyt itse hyvinkin yksityiskohtaisesti jo etukäteen.

Hautajaiset järjestetään noin kymmenen päivää kuoleman jälkeen.

Uusi kuningas pitää ensimmäisen palaverinsa pääministerin kanssa pian äitinsä kuoleman jälkeen.

On Charlesin päätösvallassa, minkä nimen hän ottaa kuninkaana. Kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että hän valitsee tittelikseen King Charles III.

Entisaikoina ulkomaalaisten kuninkaallisten nimet oli tapana suomentaa. Siksi Queen Elizabeth II tunnettiin Suomessa nimellä Elisabet II. Charlesia ei kuitenkaan enää suomenneta Kaarleksi.

Uusi kuningas pitää todennäköisesti heti televisiopuheen kansalaisille.

Ennakkotietojen mukaan kuningattaren kuolinpäivää kutsutaan D-päiväksi (D-Day). Sitä seuraavia päiviä kutsutaan koodeilla D-Day+1, D-Day+2, D-Day+3 ja niin edelleen.

Aikatauluihin ja tapaamisiin voi vaikuttaa kuolinpaikka. Jos kuningatar kuolee Skotlannissa, saattaa se vaikuttaa käytännön suunnitelmiin.

Kuolemaa seuraavana päivänä Charles julistetaan kuninkaaksi. Kuningatar Elisabet ilmoitti alkuvuonna 2022, että hän toivoo, että Charlesin vaimosta Camillasta tulee kuningatarpuoliso.

Britannian parlamentti tulee keskeyttämään normaalin työskentelynsä ja kansanedustajat pitävät alahuoneessa surunvalittelupuheitaan.

Samana päivänä uuden kuninkaan on määrä tavata pääministeri Truss ja hallituksen ydinministerit.

Jos kuningatar kuolee Skotlannissa, tuodaan arkku jos mahdollista kuninkaallisella junalla Edinburghista Lontooseen ja asetetaan Buckinghamin palatsiin. Toinen vaihtoehto on lennättää arkku Lontooseen.

Mahdollista on myös se, että arkku asetetaan ensin Holyroodin palatsiin eli Holyroodhouseen Edinburghissa.

Uuden kuninkaan ensimmäisiin tehtäviin kuuluu surunvalittelujen vastaanotto. Sen jälkeen hän lähtee usean päivän surukierrokselle eri puolille Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Ennakkotietojen mukaan Charlesin kierros olisi alkanut Lontoosta ja Edinburghista ja jatkunut sieltä Pohjois-Irlannin kautta Walesiin. Lopullinen järjestys tarkentuu myöhemmin.

Lontoossa kuningattaren arkku siirretään todennäköisesti noin viidentenä päivänä surusaattueessa Buckinghamin palatsista parlamenttitaloon eli Westminsterin palatsiin.

Surusaattuetta kutsutaan nimellä Operation Lion (operaatio leijona). Parlamenttitalon vanhimmassa osassa järjestetään muistojumalanpalvelus.

Kuningattaren arkkua pidetään parlamenttitalolla kolmen päivän ajan. Surijoilla on silloin mahdollisuus vierailla arkulla.

Paikalle odotetaan jopa satoja tuhansia halukkaita hyvästienjättäjiä. Pääsyn arkulle on määrä olla auki 23 tuntia vuorokaudessa.

He, jotka eivät halua tai voi jonottaa, saavat kirjoittaa viestinsä verkossa avattavaan surunvalittelukirjaan.

Hautajaispäivä on todennäköisesti kymmenes päivä kuoleman jälkeen. Valtiolliset hautajaiset pidettäneen parlamenttitalon kupeessa sijaitsevassa Westminster Abbeyssa.

Hautajaispäivä tulee olemaan myös virallinen kansallinen surupäivä. Puolen päivän aikaan koittaa kahden minuutin hiljaisuus.

Kuningattaren arkku kuljetetaan lopulta Lontoosta Windsorin linnan kappeliin. Arkku sijoitetaan kuningattaren isän lepopaikan viereen.

Suruaikaa kestää kuukausi. Sen ajan kuningattaren muotokuvaa erilaisissa julkisissa tiloissa kuuluu koristaa surunauha.

Suruajan jälkeen kuningattaren muotokuvat korvataan uuden kuninkaan kuvilla. Alkaa uuden hallitsijan eli Charlesin aika.

Charlesin noustua kuninkaaksi ensimmäinen kruununperimysjonossa on hänen vanhin poikansa prinssi William. Williamia seuraavat hänen lapsensa ikäjärjestyksessä: prinssi George, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat