Syyttäjä vaatii Venäjällä maan­petoksesta syytetylle entiselle toimittajalle 24 vuoden vankeus­rangaistusta

Ivan Safronovin väitetään myyneen vuonna 2017 sotilassalaisuuksia Tšekille. Hänelle vaaditaan Venäjällä yli 20 vuoden vankeusrangaistusta.

Ivan Safronov oikeudessa Moskovassa elokuussa 2021.

30.8. 18:38

Venäjällä syyttäjä vaatii entiselle toimittajalle Ivan Safronoville 24 vuoden vankeus­rangaistusta, kertoo venäläismedia uutistoimistojen Reuters ja AFP mukaan.

Maanpetoksesta syytetyn Safronovin väitetään myyneen sotilassalaisuuksia Tšekin tiedustelulle, joka välitti niitä edelleen Yhdysvalloille. Safronov on ollut pidätettynä vuoden 2020 heinäkuusta saakka.

Safronov seurasi sotilasasioita työskennellessään sanomalehti Kommersantissa. Keväällä 2020 hän siirtyi Venäjän avaruusjärjestön johtajan avustajaksi.

Venäläismedian mukaan Safronov välitti Natoon kuuluvalle Tšekille vuonna 2017 tietoja Venäjän asekaupoista Lähi-idässä ja Afrikassa työskennellessään toimittajana.

Safronov on kiistänyt kaikki syytökset ja kuvaillut niitä ”oikeudenmukaisuuden ja terveen järjen irvikuvaksi”.

Safronovin mukaan syyttäjä viittaa hänen tuntemaansa tšekkiläiseen toimittajaan, jonka Safronov oli tavannut Moskovassa vuonna 2010. Safronov kertoo tuttavansa perustaneen myöhemmin verkkosivuston, johon liittyen hän oli avustanut tätä avoimista lähteistä löytyvien tietojen äärelle.

Lue lisää: Entistä toimittajaa vastaan nostettiin Venäjällä syytteet sotilas­salaisuuksien myymisestä – kriitikot pitävät osana pelottelu­kampanjaa

Safronovin asianajaja Ivan Pavlov sanoi marraskuussa, että Venäjällä toimittajat voivat saada maan­petos­syytteet vain sen takia, että he tekevät työtään.

Tapauksen kriitikoiden mukaan kyseessä on Venäjän pyrkimys vaientaa toimittajia.

Avoin tiedonvälitys ja sananvapaus ovat joutuneet Venäjällä tänä vuonna entistäkin ahtaammalle.

Valvontaa on kiristetty Ukrainassa helmikuussa aloitetun hyökkäyksen jälkeen, ja esimerkiksi riippumattomina tietolähteinä tunnetut sanomalehti Novaja Gazeta ja televisiokanava Dožd ovat paenneet maasta ja jatkaneet toimintaansa ulkomailla.

Safronovin tapausta käsitellään pääkaupunki Moskovassa sijaitsevassa oikeus­istuimessa. Tuomion odotetaan tulevan lähiaikoina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat