Presidentti Niinistö muistelee Gorbatšovia: ”Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa”

Maailman johtavat poliitikot sanovat arvostavansa ja ihailevansa Mihail Gorbatšovia tämän kylmän sodan lopettamisen eteen tekemästä työstä.

Mihail Gorbatšov vuonna 2015 Moskovassa.

31.8. 1:13 | Päivitetty 31.8. 11:30

Venäjän hallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoo presidentti Vladimir Putinin ottavan osaa Gorbatšovin kuoleman johdosta ja lähettäneen surunvalittelut tämän perheelle ja ystäville.

Mihail Gorbatšov kuoli tiistaina 30. elokuuta 91-vuotiaana.

Hän toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeisenä pääsihteerinä vuosina 1985–1991. Neuvostoliiton johtajaksi hän nousi vuonna 1988 ja toimi tehtävässä Neuvostoliiton hajoamiseen saakka vuonna 1991.

Suhtautuminen Gorbatšoviin on melko kaksijakoista idän ja lännen välillä. Länsimaissa häntä pidettiin rauhan miehenä, mutta moni venäläinen on sitä mieltä, että Neuvostoliiton hajoaminen oli Gorbatšovin syytä.

Gorbatšov oli myös kommentoinut Putinin toimintaa suorasanaisesti ja esittänyt vahvaa kritiikkiä vuosien varrella. Julkisesta kritiikistään huolimatta vuonna 2014 Gorbatšov tuki Krimin valtausta ja kritisoi länsimaiden pakotteita. Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen jälkeen Gorbatšov vaati, että vihollisuuden lopetetaan välittömästi ja rauhanneuvottelut aloitetaan.

Lue lisää: Mihail Gorbatšov oli lännessä sankari mutta Venäjällä häpeällisen ajan symboli

Myös muut johtajat ympäri maailmaa esittivät surunvalittelunsa Gorbatšovin kuoleman johdosta.

Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi viestipalvelu Twitterissä osanottonsa Gorbatšovin läheisille. Hän kirjoittaa, että Gorbatšovilla ”oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa”.

”Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa”, Niinistö kirjoittaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuvaa Gorbatšovin olleen luotettu ja arvostettu johtaja.

”Hänellä oli ratkaiseva rooli kylmän sodan lopettamisessa ja rautaesiripun laskemisessa. Se avasi tien vapaalle Euroopalle. Tätä perintöä emme unohda. Lepää rauhassa Mihail Gorbatšov.”

Britannian pääministerinä vielä toimiva Boris Johnson kertoi olevansa surullinen kuullessaan Gorbatšovin kuolemasta.

”Ihailin aina rohkeutta ja rehellisyyttä, jota hän osoitti saattaessaan kylmän sodan rauhanomaiseen päätökseen.”

Johnsonin kommentissa oli myös piikki Venäjän nykyistä johtajaa kohtaan.

”Putinin aggression aikana hänen [Gorbatšovin] väsymätön sitoutumisensa neuvostoyhteiskunnan avaamiseen on esimerkki meille kaikille”, Johnson twiittasi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron välitti Twitterissä osanottonsa ”rauhan miehen” poismenon vuoksi.

Macronin mukaan hänen valintansa avasivat venäläisille tien vapauteen.

”Hänen sitoutumisensa Euroopan rauhaan muutti yhteisen historiamme.”

Saksan liittokanleri Olaf Scholzin mukaan perestroikan ansiosta Venäjä sai mahdollisuuden yrittää demokratian perustamista. Sitä kautta demokratia ja vapaus olivat mahdollisia Euroopassa ja Saksa voitiin yhdistää, kun rautaesirippu katosi.

”Hän kuitenkin kuoli samalla, kun demokratia hajoaa Venäjällä, ja Venäjä ja Venäjän presidentti Putin ovat kaivaneet uusia hautoja Eurooppaan ja aloittaneet kauhean sodan naapuriaan Ukrainaa vastaan.”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Gorbatšovin historiallisten reformien johtaneen Neuvostoliiton hajoamiseen ja olleen apuna kylmän sodan loppumisessa. Lisäksi se avasi mahdollisuuden Venäjän ja Naton väliselle yhteistyölle. Stoltenbergin mukaan Gorbatšovin visio ”paremmasta maailmasta” jää elämään esimerkkinä.

YK:n pääsihteeri António Guterres kertoo myös olevansa surullinen Gorbatšovin poismenon johdosta. Guterres kuvaa häntä ainutlaatuiseksi valtionmieheksi, joka muutti historian suunnan. Guterresin mukaan Gorbatšov puhui väsymättömyyksiin asti rauhan puolesta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsuu lausunnossaan Gorbatšovia ”harvinaiseksi johtajaksi”, joka teki maailmasta turvallisemman, raportoi AFP.

Bidenin mukaan Gorbatšov oli johtaja, jonka mielikuvitus riitti erilaisen tulevaisuuden näkemiseen ja joka uskalsi pistää peliin koko uransa saavuttaakseen sen.

”Lopputuloksena on turvallisempi maailma ja suurempi vapaus miljoonille ihmisille.”

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger osoitti kunnioituksensa Gorbatšoville BBC:lle sanomalla, että eurooppalaiset ja venäläiset ovat Gorbatšoville kiitollisuudenvelassa. Kissinger kuvaili Gorbatšovin tehneen ”suuren palveluksen koko ihmiskunnalle.”

Näyttelijänä ja poliitikkona tunnettu Arnold Schwarzenegger jakoi kuvan Gorbatšovin kanssa sekä elämänohjeensa.

”Vanha sanonta kuuluu: ’Älä koskaan tapaa sankareitasi.’ Mielestäni tämä on yksi huonoimmista neuvoista, joita olen koskaan kuullut. Mihail Gorbatšov oli yksi sankareistani, ja oli kunnia ja ilo tavata hänet. Olin uskomattoman onnekas voidessani kutsua häntä ystäväkseni. Me kaikki voimme oppia hänen fantastisesta elämästään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat