Meksikon presidentti puhuu loukkuun jääneiden kaivostyöläisten pelastus­töistä nyt ruumiiden etsintänä

Elokuun alussa hiilikaivokseen jumittuneisiin työntekijöihin ei ole saatu yhteyttä viikkoihin. Pelastustyöt ja Coahuilan kaivosten työolot ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä.

Elokuun alussa yksi kaivoksen seinämistä murtui kesken louhintatöiden aiheuttaen kolmen kaivoskuilun täyttymisen vedellä.

1.9. 17:01

Meksikon johto on alkanut puhua Coahuilan kaivostyöntekijöiden pelastusoperaatiosta ruumiiden etsintänä, uutisoi muun muassa espanjalainen sanomalehti El País. Kymmenen kaivostyöläistä jäi elokuun alussa loukkuun tulvineeseen hiilikaivokseen Sabinasissa, Coahuilan osavaltiossa Pohjois-Meksikossa.

Tilanne Coahuilan kaivoksella vaikutti epätoivoiselta jo viime viikon torstaina, kun viranomaiset esittelivät kaivostyöntekijöiden perheille pelastussuunnitelman. Vaikka suunnitelma sisälsi kolme eri etenemisvaihtoehtoa, ei mikään niistä herättänyt suurta toivoa työntekijöiden löytämisestä elävinä – viranomaiset arvioivat pelastustöiden kestoksi 6–11 kuukautta.

Vasta sunnuntaina Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador puhui kaivostyöntekijöistä ensi kertaa avoimesti ruumiina.

”Konsultoimme saksalaisia ja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita. He ehdottivat pelastustöitä avolouhoksia tekemällä. Näin voimme pelastaa kaivostyöntekijöiden ruumiit”, hän sanoi Nuevo Leónin osavaltiossa sunnuntaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Kaivostyöläisten etsintöihin on viime viikkoina osallistunut muun muassa satoja Meksikon armeijan sotilaita sekä sotilassukeltajia. Ensimmäisten vajaan kahden viikon jälkeen pelastustöissä palattiin kuitenkin lähtöruutuun, kun uusi romahdus läheisessä hylätyssä kaivoksessa sai vedenpinnan nousemaan kaivoskuiluissa, joita pelastustyöntekijät olivat yrittäneet tyhjentää.

Elokuun 3. päivänä yksi kaivoksen seinämistä murtui kesken louhintatöiden aiheuttaen kolmen kaivoskuilun täyttymisen vedellä. Viisi työntekijää onnistui pakenemaan, mutta kymmeneen loukkuun jääneeseen työntekijään ei ole saatu yhteyttä onnettomuuden jälkeen.

El Milenio -sanomalehden mukaan eräs selviytyjä kertoi ennen onnettomuutta kuulleensa voimakkaan tuulen ujelluksen ja nähneensä sitten, kuinka vesi peitti hänen työtoverinsa.

Viranomaisia ja sortuneen kaivoksen omistajaa on arvosteltu voimakkaasti Meksikon kaivostoimintaan liittyvästä korruptiosta, kaivosalan heikosta työturvallisuudesta, onnettomuuden mahdollistamisesta ja hitaista pelastustöistä.

Aluksi kaivostyöntekijöiden perheenjäsenet tyrmäsivät viranomaisten ehdotuksen kuukausia kestävistä pelastustöistä. Viikonloppuna he kuitenkin taipuivat nykyiseen suunnitelmaan ruumiiden pelastuksesta ja odottavat nyt heille luvattuja rahakorvauksia.

Kaivokseen loukkuun jääneiden kaivostyöläisten perheenjäseniä odottamassa kaivoksen ulkopuolella tietoa läheisistään Sabinasissa, Coahuilassa 14. elokuuta.

Kaivostyöntekijöiden pelastustöihin osallistuneita sotilaita ja insinöörejä tarkastavat yhtä Sabinasin kaivoksista Coahuilassa 17. elokuuta 2022.

Lisäksi raivostuneet perheenjäsenet ovat vaatineet jo kahteen otteeseen Meksikon kansallisen pelastuspalvelun koordinaattorin Laura Velázquezin irtisanomista.

”Hän on valehtelija, irtisanoutuisi jo, ripustaisi hanskansa ja lähtisi kotiinsa”, yhden kaivostyöntekijän sisko sanoi Aristegui Noticias -verkkomedian mukaan sen jälkeen kun viranomaiset olivat viime viikolla esitelleet kuukausia vievän pelastussuunnitelmansa.

Presidentti Amlo on kuitannut perheenjäsenten vaatimukset ”politikointina”, uutisoi muun muassa El Universal -sanomalehti. Hiilikaivostoiminta onkin Meksikossa poliittisesti herkkä aihe.

Nykyinen presidentti on halunnut energiapolitiikallaan vahvistaa kansallista sähköntuotantoa ja liittovaltion sähkövaltuuskunnan (CFE) asemaa. El Paísin mukaan jopa 99 prosenttia CFE:n kivihiilestä louhitaan Coahuilan osavaltiossa, jossa myös nykyinen onnettomuus tapahtui.

Talouslehti El Financieron mukaan CFE oli tarkastanut ja todennut turvalliseksi yrityksen, joka omisti tulvineen kaivoksen. Asiantuntijat ovat kuitenkin nostaneet esiin, että kyseinen kaivos olisi pitänyt tietää vaaralliseksi alusta lähtien.

Aivan sen vieressä sijaitsi romahtanut kaivos, jonne oli ehtinyt kertyä valtavat määrät vettä sen jälkeen kun se hylättiin vuonna 1996. Hylätyn kaivoksen vesivarasto mahdollisti elokuussa veden tulvimisen myös viereisiin käytössä oleviin kaivoskuiluihin ja vaikeutti pelastustöitä.

Yhteensä Coahuilan osavaltiossa on rekisteröity yli 3 100 kuolemaan johtanutta kaivostyötapaturmaa sen jälkeen, kun osavaltio alkoi louhia hiiltä 1800-luvulla. Useat järjestöt syyttävät kaivosten omistajia siitä, etteivät työolot ole parantuneet edes viime vuosina.

”Tutustukaa hiilialue Coahuilaan, jossa sanomme, että punaista hiiltä louhitaan, kun turvallisuussäädöksiä ei noudateta ja kaivos tahrautuu kaivostyöläisten verellä”, kirjoitti hiilikaivostyöntekijöiden oikeuksia ajava Pasta de Conchos -järjestö Twitterissä reilu viikko Sabinasissa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat