YK: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeus­rikkomuksia ja mahdollisia rikoksia ihmisyyttä vastaan

Kiina on yrittänyt estää YK:n raportin julkaisun.

1.9. 1:57 | Päivitetty 1.9. 7:26

Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan, kerrotaan YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia.

Raportissa vaaditaan kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota alueen ihmisoikeusongelmiin.

”Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kiireellistä huomiota [Kiinan] hallitukselta, YK:n kansainvälisiltä järjestöiltä, ihmisoikeusjärjestelmältä sekä myös laajemmin kansainväliseltä yhteisöltä”, raportissa sanotaan.

Odotettu raportti julkaistiin vain hetki ennen YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bacheletin kauden päättymistä.

”Sanoin julkistavani raportin ennen kauteni päättymistä ja sen tein”, Bachelet kertoi uutistoimisto AFP:lle sähköpostitse.

Bachelet vieraili Kiinan Xinjiangissa toukokuussa. Tuolloin vierailu sai kritiikkiä siitä, että Kiina käyttäisi vierailua valkopesuun ja Bacheletia ei päästettäisi näkemään uiguurialueiden todellista tilannetta.

Bachelet vakuutti, että vuoropuhelu Kiinan kanssa ei tarkoittanut tilanteen hyväksymistä tai sormien läpi katsomista.

”Siitä ei ollut apua, että jotkut maat politisoivat näitä vakavia ihmisoikeuskysymyksiä”, Bachelet sanoi.

Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua.

Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun kertoi ennen raportin julkaisua Kiinan vastustavan raporttia erittäin vahvasti.

"Niin kutsuttu Xinjiangin asia on täysin poliittisesti motivoitunut väärennetty valhe, jonka tarkoituksena on heikentää Kiinan vakautta ja jarruttaa Kiinan kehitystä”, hän sanoi.

Bacheletin mukaan yksi raportin julkaisun viivästymisen syistä oli se, että se annettiin nähtäväksi Kiinan hallinnolle mahdollisia huomioita varten.

Zhangin mukaan Kiina ei ole nähnyt raporttia.

49-sivuisessa raportissa ei mainittu kertaakaan sanaa "kansanmurha", jollaiseksi Kiinan uiguurien kohtelua on kutsuttu useissa länsimaissa.

Kiinaa on syytetty useiden vuosien ajan yli miljoonan uiguurin ja muiden muslimivähemmistöjen edustajien sulkemisesta vankileireille Kiinan länsiosissa sijaitsevalla Xinjiangin alueella. Kiina kutsuu kyseisiä pidätyskeskuksia koulutuskeskuksiksi.

Uiguuritytöt osallistuvat Kiinan vastaiseen mielenosoitukseen Istanbulissa Turkissa keskiviikkona.

Kiinan YK-edustusto Genevessä hyökkäsi välittömästi raporttia vastaan. Edustuston näkemys on, että kaikki etniset ryhmät Xinjiangissa elävät "onnellista elämää rauhassa ja tyytyväisinä", ja raportti perustuu sen mukaan Kiinan-vastaisten voimien tekaisemille valheille.

Ihmisoikeusjärjestöt puolestaan pitävät raporttia perustana tuleville toimenpiteille. Esimerkiksi Human Rights Watchin Kiinan-johtaja Sophie Richardson sanoi löydösten osoittavan, miksi Kiinan hallinto halusi niin vimmaisesti estää raportin julkaisun.

Myös Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard totesi raportin osoittavan Xinjiangissa tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten laajuuden ja vakavuuden. Hän vaati Kiinaa vapauttamaan kaikki leireillä pidettävät ihmiset ja lopettamaan vähemmistöjen vainoamisen. Lisäksi hän haluaa Kiinan vastuuseen toimistaan.

Uyghur Human Rights Projectin johtaja Omer Kanat sanoi raportin muuttavan kansainvälisen yhteisön reagointia uiguurikriisiin. Hän huomauttaa, että YK on nyt virallisesti tunnustanut meneillään olevat "karmeat rikokset".

Maailman uiguurikongressin johtaja Dolkun Isa uskoo raportin johtavan siihen, että niin YK, valtiot kuin yrityksetkin ryhtyvät toimiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat