Venäläiset asiantuntijat pitävät viisumien kiristämistä väistämättömänä kehityksenä: ”Kohtaamme vielä monia yllätyksiä tämän näytelmän edetessä”

HS seurasi venäläisen mediakonsernin järjestämän keskustelutilaisuuden EU:n ja Venäjän suhteista Moskovassa. Kansainvälisen politiikan asiantuntijat ennustivat Eurooppaan vaikeaa talvea.

Viisumin hakija Suomen viisumikeskuksessa Pietarissa. Kuva vuodelta 2017.

2.9. 11:02

Moskova

Venäjän ja EU:n välisen viisumihelpotus­sopimuksen jäädytys on luonnollinen ja jopa väistämätön kehityskulku osapuolten välisissä suhteissa. Näin arvioi joukko venäläisiä kansainvälisen politiikan asiantuntijoita EU:n ulkoministereiden tuoretta viisumipäätöstä.

”Odotin tätä päätöstä jo pian helmikuun 24. päivän jälkeen. Olen vilpittömästi yllättynyt, että Euroopan unioni muisti tämän sopimuksen niin myöhään”, sanoi Moskovan talouskorkeakoulun eurooppalaisen ja kansainvälisen tutkimuksen keskuksen apulaisjohtaja Dmitri Suslov torstaina.

”Nyt on siirrytty toimenpiteisiin, joiden tarkoitus on osoittaa Euroopan unionin halu lyödä Venäjää jotenkin, mutta siten, että se ei iske bumerangina takaisin, kuten talouspakotteiden tapauksessa.”

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat keskustelivat torstaina Moskovassa EU:n ulkoministereiden kokouksen lopputuloksista. Ulkoministerit tekivät aiemmin tällä viikolla kokouksessaan poliittisen päätöksen jäädyttää viisumihelpotussopimus, joka on ollut voimassa Venäjän ja EU:n välillä 15 vuotta.

Tilaisuuden järjesti valtion omistama mediakonserni Rossija Segodnja (Venäjä tänään) lehdistökeskuksessaаn Moskovan keskustassa. Konsernin medioihin kuuluvat muun muassa uutistoimisto Ria Novosti ja televisiokanava RT.

Ria Novostin tuottaja Oksana Burjak (vas.) juonsi keskustelun, jossa kansainvälisen politiikan asiantuntijat Vladislav Belov (ylhäällä vasemmalla), Dmitri Suslov (ylhäällä oikealla), Andrei Kortunov (alhaalla keskellä) ja Nikolai Topornin (alhaalla oikealla) analysoivat EU:n ulkoministereiden kokouksen antia.

Paikan päällä keskusteluun osallistuivat Venäjän kansainvälisten asioiden neuvoston pääjohtaja Andrei Kortunov ja Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin Eurooppa-oikeuden osaston apulaisjohtaja Nikolai Topornin.

Etäyhteyden päässä olivat Suslov, joka toimii apulaisjohtajana myös ulko- ja puolustuspolitiikan neuvoston tutkimusohjelmissa sekä apulaisjohtaja Vladislav Belov Venäjän tiedeakatemian Eurooppa-instituutista.

Kortunov piti viisumisopimuksen jäädyttämistä vakavana symbolisena askeleena, vaikka venäläisten viisumeita oli jo ehditty rajoittaa monissa EU:n jäsenmaissa.

”Ei ole sattumaa, että Suomi kuuluu kovien toimenpiteiden kannattajiin, sillä Suomi myönsi venäläisille joinain vuosina noin miljoona Schengen-viisumia, ja näin suuriin määriin liittyy tietysti aina riskejä.”

”Outoa oli, tai ainakin minä yllätyin, että kovien toimien kannattajiin liittyivät sellaiset maat kuin Tanska ja Hollanti, vaikka niiden turistivirrat eivät ole niin merkittävät kuin suomalaisilla.”

Kortunov arveli, että viisumipolitiikan kiristäminen näkyy käytännössä muun muassa käsittelyaikojen pidentymisenä, hakijoiden lisääntyneinä haastatteluina ja kertaviisumien suosimisena toistuvaisviisumien kustannuksella.

”Tässä varmaankin paljon riippuu subjektiivisista tekijöistä, sillä miten eri maiden virkamiehet erottavat hyvän venäläisen huonosta venäläisestä? Se ei ole aivan selvää. Uskon, että kohtaamme vielä monia yllätyksiä tämän näytelmän edetessä.”

Suslov piti viisumisopimuksen jäädyttämistä ennalta-arvattavana askeleena, koska se oli niin tärkeä osa EU:n ja Venäjän entistä suhdemallia. EU ja Venäjä pyrkivät keskinäiseen lähentymiseen ja Venäjän integroimiseen osaksi EU:ta, vaikkakin ilman mahdollisuutta liittyä.

”Se aikakausi on mennyt, eikä todennäköisesti palaa lähitulevaisuudessa. Viisumisopimus on vain yksi suhteiden purkamisen monista osista. Suhteet tuhotaan myös yliopistojen, ihmisten, asiantuntijoiden ja tiedeyhteisöjen välillä.”

Suslov nosti keskustelussa esiin Suomen VR Groupin päätöksen alaskirjata kokonaan Allegro-junan kalusto ja varaosat. VR Group tiedotti asiasta tiistaina sattumalta samaan aikaan ulkoministerikokouksen kanssa. Allegro liikennöi kymmenkunta vuotta Helsingin ja Pietarin välillä.

”Se on jälleen yksi hyvin kirkas ja symbolinen päätös Venäjän ja EU:n entisen suhdemallin purkamisessa. Valitettavasti. Mutta tämä on todellisuus ja suunta, johon suhde nyt kehittyy.”

Suslovin mukaan EU:n ulko- ja puolustusministereiden epäviralliset kokoukset elokuun lopussa osoittivat yhtenäisyyden puutetta ja erimielisyyttä jäsenmaiden välillä monissa kysymyksissä, vaikka viisumeista saatiinkin aikaan kompromissi.

Eurooppaan venäläiset asiantuntijat ennustivat vaikeaa talvea.

Kortunov arvioi, että Ukraina pysyy yhtenä eurooppalaisen poliittisen eliitin pääaiheena, mutta yhteiskuntien tasolla huomio kääntyy maiden sisäisiin ongelmiin, kuten inflaatioon, polttoaineiden hintoihin, talouden taantuman uhkaan ja sosiaalisten ongelmien kasvuun.

”Vaatimukset kasvavat. Hallitusten kaatumiset eivät ole poissuljettuja tietyissä Euroopan maissa. Ennenaikaiset vaalit eivät ole poissuljettuja. Tilanne on vaikea. Tämän ajanjakson läpi tuskin pääsee ilman tappioita.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat