Energiayhtiö Lukoilin hallituksen puheen­johtaja Ravil Maganov on kuollut

Maganovin kerrottiin pudonneen moskovalaisen sairaalan ikkunasta. Lukoilin mukaan hän kuoli ”vakavan sairauden” jälkeen.

Ihmiset osoittivat mieltään Lukoilia vastaan yhtiön konttorin edessä Bulgariassa keskiviikkona.

1.9. 12:14 | Päivitetty 1.9. 18:21

Venäläisen energiayhtiö Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov on kuollut, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP, Meduza-julkaisu sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Reutersin lähteiden mukaan Maganov kuoli pudottuaan Moskovan kliinisen keskussairaalan ikkunasta torstaina. Myös Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo, että Maganov olisi pudonnut kuudennen kerroksen ikkunasta. Myöhemmin Tass lisäsi, että kyseessä olisi ollut itsemurha.

Lukoil kuitenkin kertoo, että Maganov kuoli ”vakavan sairauden” jälkeen.

”Ravil Maganov edesauttoi valtavasti ei pelkästään yrityksemme vaan myös koko Venäjän öljy- ja kaasusektorin kehitystä”, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Moskovan kliininen keskussairaala, jossa Maganov sai hoitoa ennen kuolemaansa, tunnetaan myös Kremlin sairaalana, sillä siellä hoidetaan usein Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin jäseniä. Kyseisessä sairaalassa kuoli tiistaina Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov.

BBC:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili torstaiaamuna sairaalassa laskeakseen kukkia Gorbatšovin arkulle.

AFP kertoo, että Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina toimittajille, että Maganovin kuolema ei ole Kremlin asia.

Lukoil oli yksi harvoista venäläisyhtiöistä, joka kritisoi keväällä Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Yhtiö vaati jo maaliskuun alussa hallituksensa kannanotossa sotilaallisen konfliktin välitöntä päättämistä ja kertoi tukevansa sodan ratkaisua neuvotteluiden ja diplomatian kautta.

Lukoil omistaa Suomessa toimivan Teboilin.

Maganov oli kuollessaan 67-vuotias. Hän aloitti työt Lukoililla vuonna 1993, pian yhtiön perustamisen jälkeen. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja hänestä tuli vuonna 2020. BBC:n mukaan Putin myönsi Maganoville kolme vuotta sitten elämäntyöpalkinnon.

Maganovilla oli Reutersin mukaan läheiset välit Vagit Alekperoviin, joka oli yksi Lukoilin perustajista. Alekperov erosi yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä huhtikuussa, viikko sen jälkeen kun Britannia oli asettanut häntä vastaan pakotteita.

Maganov ei ole ensimmäinen Lukoilin edustaja, joka on viime kuukausien aikana kuollut epäselvissä olosuhteissa. Toukokuussa venäläismediat kertoivat, että Lukoilin entinen toimitusjohtaja Aleksandr Subbotin oli löydetty menehtyneenä erään rakennuksen kellarista lähellä Moskovaa.

Viime kuukausina myös useita muita venäläisen energiateollisuuden johtohahmoja on menehtynyt yllättäen, kertoo Reuters.

Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin korkea-arvoinen virkamies Aleksandr Tjulakov löydettiin venäläismedioiden mukaan kuolleena Pietarin läheltä helmikuussa, vain päivä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tjulakovin ruumis löytyi läheltä tämän autotallia.

Huhtikuussa löydettiin kuolleena Venäjän suurimman nestekaasun tuottajan Novatekin entinen johtaja Sergei Protosenja perheineen. Protosenjan, tämän vaimon ja tyttären ruumiit löytyivät huvilasta Espanjassa. Katalonian alueellinen poliisi on kertonut epäilevänsä, että Protosenja tappoi perheensä ja sen jälkeen itsensä.

Toukokuussa venäläisen Gazprombankin entinen varajohtaja Vladislav Avajev löydettiin kuolleena moskovalaisesta asunnosta, myöskin vaimoineen ja tyttärineen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat