Tutkijat: Vastahyökkäys Hersonissa oli odotettu viesti Ukrainan kotirintamalle ja läntisille tukijoille

Ilmari Käihkö ymmärtää poliittiset puheet voitosta Ukrainan ehdoilla, mutta kaipaa vastauksia kysymykseen: Miten? Kristi Raikin mukaan lännen osoittamat pelot ovat rohkaisseet Venäjää.

Ukrainalaismies ajoi moottoripyörällä Mykolajivin alueella lähellä Hersonia tiistaina Ukrainan aloitettua vastahyökkäyksensä eteläisellä rintamavyöhykkeellä.

1.9. 13:10

Ukrainan pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaminen Hersonin alueella oli tutkijoiden mukaan paitsi sotilaallinen viesti Venäjälle myös pitkään odotettu poliittinen viesti niin Ukrainan kotirintamalle kuin länsimaille.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtajan Kristi Raikin mukaan hyökkäyksen menestystä on vielä aikaista arvioida.

”Mutta Ukrainalle on tärkeä osoittaa, että se pystyy saamaan aikaan Venäjän puolella epävarmuutta ja huolta siitä, ettei tilanne ole hallinnassa”, Raik sanoo.

Kristi Raik

Hänen mukaansa tämän lisäksi Ukrainan kotirintamalla kaivataan sodasta hyviä uutisia taistelutahdon pitämiseksi yllä

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentin ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan Ilmari Käihkön mukaan ukrainalaisten toinen tavoite on muistuttaa länsimaita siitä, että Ukrainan sotilaallisella tukemisella saadaan aikaan näkyviä tuloksia taistelukentällä. Tämä olisi hänen mukaansa omiaan kannustamaan länttä jatkamaan tai jopa lisäämään sotilaallista apuaan.

Ukrainan sodan uusimman vaiheen jatkuttua puoli vuotta on kysytty, millaiseen lopputulokseen nykyasetelmista ollaan matkalla. Suomessa keskustelua herätti Käihkön ja hollantilaisprofessori Jan Willem Honigin Helsingin Sanomissa julkaistu kirjoitus. Sen mukaan sota näyttäisi nykymenolla loppuvan ”epätäydelliseen kompromissirauhaan”.

Lue lisää: Toiveajattelu ei korvaa strategiaa Ukrainan kulutussodassa

Tämä olisi ristiriidassa lännessä ja Ukrainassa virallisissa puheissa toistetun tavoitteen kanssa, joka on Venäjän tappio ja rauha ukrainalaisten ehdoilla eli käytännössä Venäjän ajaminen pois koko Ukrainasta.

Käihkö korostaa, ettei kirjoituksen tarkoituksena ollut esitellä kompromissirauhaa hyvänä vaihtoehtona, vaan olla realisti.

”On poliittista retoriikkaa sanoa, että Ukrainan on voitettava, mutta se ei vastaa kysymykseen: Miten? Tutkijan tehtävä ei ole toistaa retoriikkaa vaan esittää vaikeita kysymyksiä”, Käihkö sanoo.

Hänen mukaansa lännen sanat ja teot eivät tällä hetkellä kohtaa.

”Olemmeko valmiita kantamaan vastuuta ja tekemään riittävästi Ukrainan eteen. Minusta ei näytä, että olemme”, Käihkö sanoo.

Ilmari Käihkö

Kristi Raikin mukaan juuri nyt on erittäin huono aika ajatella sitä, että Ukraina lähtisi tekemään jotain myönnytyksiä.

”Ei heillä ole siihen haluakaan. He jaksavat ja pystyvät jatkamaan sodankäyntiä”, Raik sanoo.

Myös hän korostaa länsimaiden ratkaisevaa roolia ja vastuuta Ukrainasta. Raikin mukaan lännen tuki on ollut vahvempaa kuin moni osasi odottaa. Mutta:

”On tietenkin aiheellinen kysymys, miksi länsi ei ole auttanut vieläkin enemmän, jos kerran Ukrainan voitto olisi myös lännen strategisen edun mukaista”, Raik sanoo.

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Venäjän tappion varmistaminen edellyttäisi länneltä uuden vaihteen löytämistä.

”Tässä olisi syytä tehdä sama kuin natsi-Saksalle, että länsi polkaisee sotateollisen kompleksin pystyyn ja ryhtyy tuottamaan materiaalia semmoisia määriä, että venäläisille käy ihan selväksi, että siihen ei pystytä vastamaan ja että tämä peli on hävitty”, Toveri kuvailee.

Raikin mukaan lännen avoimesti osoittamat pelot sodan laajenemisesta tai ydinaseen käytöstä ovat rohkaisseet Venäjää, missä puheet esimerkiksi ydinaseen mahdollisesta käytöstä ovat menneet ”ihan villiksi”.

Lue lisää: CNN: Yhdysvallat suostutteli Ukrainan luopumaan laajasta vasta­hyökkäyksestä Venäjää vastaan

Lue lisää: Yllätyksiä voi olla luvassa, arvioi sotilas­professori – Tämä Ukrainan vasta­hyökkäyksestä tiedetään

Lue lisää: Ukrainan erikois­joukkojen sotilaat etenevät ”pikku­hiljaa” kohti Hersonia: ”Armeijalta saamme aseet, kaikki muu on vapaa­ehtoisen avun varassa”

Lue lisää: Ukrainan asevoimat kertoo aloittaneensa vastahyökkäyksen etelässä, tavoitteena Hersonin valtaaminen venäläisjoukoilta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat