Capitolin mellakasta toistaiseksi pisin tuomio – Entiselle poliisille kymmenen vuotta vankeutta

Thomas Webster muun muassa taklasi poliisin ja löi tätä lyhyellä lipputangolla.

Capitolin valtauksessa 6. tammikuuta 2021 kuoli ainakin viisi ihmistä. Noin 140 poliisia loukkaantui.

2.9. 1:16

Yhdysvalloissa annettiin torstaina toistaiseksi pisin Capitol-kukkulan valtaukseen liittyvä tuomio. Entinen newyorkilais­poliisi Thomas Webster, joka kävi 6. tammikuuta 2021 tapahtuneen valtauksen aikana poliisin kimppuun, tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Asiasta kertovat muun muassa Politico ja CBS News.

Webster, 56, joka on myös merijalkaväen veteraani, taklasi poliisin ja löi tätä lyhyellä lipputangolla. Washington Postin mukaan Webster myös poisti poliisin kaasunaamarin, mistä johtuen tämä altistui kyynelkaasulle. Oikeudessa hän väitti kyseen olleen itsepuolustuksesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Webster tuomittiin jo toukokuussa useista rikoksista, mukaan lukien poliisin pahoinpitelystä sekä väkivaltaisesta häiriö­käyttäytymisestä Capitolin alueella.

Torstain tuomiota ennen jätetyissä oikeus­asiakirjoissa Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoi Websterin ”johtaneen” hyökkäystä Capitolia suojannutta poliisirivistöä vastaan ja "häpäisseen demokratian, jota suojellakseen ja palvellakseen hän ennen taisteli”.

”Taustastaan ja koulutuksestaan huolimatta Webster ei yrittänyt rauhoittaa tilannetta tai poistua paikalta. Sen sijaan hän johti hyökkäystä. Kahdeksassa minuutissa Webster työntyi kyynärpäätään käyttäen tiheästi pakkautuneen väkijoukon läpi, jotta hän voisi asettua sen kärkeen”, asiakirjoissa sanotaan.

Syyttäjien mukaan Websterin tausta sekä se, että hän oli varustautunut luotiliivillä, oikeuttivat tiukemman tuomion.

Ennen tätä pisin Capitol-tapahtumista annettu tuomio oli annettu 49-vuotiaalle teksasilaismiehelle, joka tuomittiin 87 kuukauden eli yli seitsemän vuoden vankeuteen viiden eri rikoksen nojalla.

Lue lisää: Capitolin mellakasta annettiin tähän mennessä pisin tuomio, yli seitsemän vuotta vankeutta

HYÖKKÄYKSESSÄ Capitoliin kuoli ainakin viisi ihmistä ja ainakin 140 poliisia loukkaantui. AFP:n mukaan tutkinnan yhteydessä on otettu kiinni yli 850 ihmistä. Heistä noin 330 on uutistoimiston mukaan myöntänyt syyllisyytensä.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin, jota monet mellakoitsijoista kannattivat, roolista tapahtumissa ei ole vielä lopullista tuomiota. AFP:n mukaan Trump ei ole tuominnut Capitolin valtauksen aikana tehtyjä väkivaltaisuuksia.

Washington Postin mukaan Capitolin tapahtumista on tuomittu tähän mennessä lähes 250 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat