Venäjä käyttää Zaporižžjan ydinvoimalaa edukseen, arvioi eläköitynyt amerikkalais­kenraali

Venäjä hyötyy ydinvoimalan miehittämisestä monin tavoin.

Venäjän panssaroitu ajoneuvo Zaporižžjan ydinvoimalan edustalla torstaina.

2.9. 4:03

Venäjän joukot käyttävät Zaporižžjan ydinvoimalaa joukkojensa suojaamiseen sekä sodan ympärillä käydyn keskustelun ohjaamiseen sivuraiteille, Yhdysvaltain armeijan eläköitynyt neljän tähden kenraali Wesley Clark arvioi CNN:lle.

Venäjä miehitti Etelä-Ukrainassa Dnepr-joen etelärannalla sijaitsevan voimalaitoksen 4. maaliskuuta ja on pitänyt sitä hallussaan siitä lähtien. Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

”Ajatelkaa voimalaa keskiaikaisin termein linnakkeena. Voimalalle voi laittaa joukkoja, eikä sinne voi hyökätä. Ukrainalaiset eivät voi ampua sitä, sillä he tuhoaisivat sen, joten Putinin joukot käyttävät sitä tukikohtana”, Clark sanoi CNN:n haastattelussa.

Clarkin mukaan Zaporižžjan ydinvoimalaan kohdistuu edelleen vaaraa. Hankalaa tilanteen lieventymisen kannalta on, että Venäjä on kyennyt voimalan miehittämisen avulla siirtämään huomiota pois Ukrainassa tekemistään rikoksista.

”Siitä [voimalasta] ei ole pelkästään sotilaallista hyötyä, vaan sillä voi ohjata myös julkista keskustelua. Sillä välin kun keskitymme voimalaan, toiminta Venäjän vankileireillä jatkuu, sotarikokset jatkuvat ja me vain katsomme tätä.”

Clark toimi urallaan muun muassa Yhdysvaltain Euroopan joukkojen sekä Nato-joukkojen Euroopan komentokeskuksen (SHAPE) komentajana (SACEUR). Hän johti myös Naton operaatiota Kosovossa.

Voimalan turvallisuus on herättänyt runsaasti keskustelua Ukrainan sodan aikana. Sen lähellä on käyty raskaita taisteluita. Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet tulituksesta toisiaan.

Viime viikolla voimala irrotettiin hetkellisesti sähköverkosta. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan säteilyonnettomuus vältettiin tuolloin vain täpärästi varageneraattoreiden pidettyä voimalan turvallisena.

Zelenskyi on kutsunut Venäjän joukkojen läsnäoloa ydinvoimalalla ydinkiristykseksi. Esimerkiksi Yhdysvallat, EU sekä YK ovat vaatineet, että ydinvoimalan ympärille perustettaisiin demilitarisoitu vyöhyke ydinkatastrofin uhan lievittämiseksi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajaryhmä pääsi pitkien neuvotteluiden jälkeen keskiviikkona voimalalle. Ryhmän on tarkoitus viettää ydinvoimalalla muutama päivä ja raportoida sitten tilanteesta. Pidemmän aikavälin tavoitteena on saada IAEA:lle pysyvä läsnäolo ydinvoimalaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat