Yhdysvallat: Iranin kanta ydin­sopimuksen elvyttämiseen ei ole ”rakentava”

Iranin mukaan se tarvitsee Yhdysvalloilta vahvemmat takeet ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

Iranin presidentin Ebrahim Raisin mukaan ydinsopimuksen elvyttämisen vaatimista toimista ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen.

2.9. 5:54

Iran on lähettänyt ”rakentavan” vastauksen Yhdysvaltain ehdotuksiin elvyttää vuonna 2015 maiden kesken solmima ydinsopimus, uutistoimisto Reuters raportoi Iranin ulkoministeriön sanoneen.

”Iranin lähettämässä tekstissä on rakentava lähestymistapa neuvottelujen päätökseen saattamiseksi”, Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani sanoi Iranin valtion yleisradioyhtiö IRIB:lle perjantaina.

Yhdysvallat sai vastauksesta vähemmän positiivisen vaikutelman.

”Voimme vahvistaa, että olemme saaneet Iranin vastauksen EU:n kautta. Tutkimme sitä ja vastaamme EU:n kautta, mutta valitettavasti viesti ei ole rakentava”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

IRIB:n mukaan Iranin vastaus lähetettiin EU:n ulkosuhteista vastaavalle Josep Borrellille, joka on koordinoinut asiasta käytyjä neuvotteluja.

Liki puolitoista vuotta kestäneiden Teheranin ja Washingtonin välisten epäsuorien neuvottelujen jälkeen Borrell sanoi 8. elokuuta, että EU on tehnyt asiassa lopullisen tarjouksen päästäkseen umpikujasta sopimuksen elvyttämistavoitteissa.

Iranin mukaan se tarvitsee Yhdysvalloilta vahvemmat takeet ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

Iran hillitsi ydinohjelmaansa vuonna 2015 solmitun sopimuksen jälkeen. Vastineena Yhdysvallat, EU ja YK poistivat maahan kohdistettuja pakotteita. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kuitenkin perui sopimuksen vuonna 2018 väittäen, että se oli liian hyvä Iranille.

Trump asetti Irania kohtaan uudelleen pakotteita, mikä taas sai Iranin jatkamaan aiemmin kiellettyä ydintoimintaansa ja herätti jälleen pelkoa siitä, että maa saattaa pyrkiä rakentamaan ydinaseen.

Iran on kiistänyt tällaiset tavoitteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat