Sairaalan 6. kerroksesta pudonnut Lukoil-johtaja kuului öljyeliittiin, jolle Ukrainan sota on kauhistus

Venäjän tutkintakomitea pitää Ravil Maganovin kuolemaa eliittisairaassa ensisijaisesti itsemurhana.

Presidentti Vladimir Putin luovutti Ravil Maganoville valtiollisen kunniamerkin talouselämän ansioista Kremlissä marraskuussa 2019.

2.9. 15:22

Venäjän suurimman yksityisen öljy-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov, 67, kuoli torstaiaamuna pudottuaan sairaalarakennuksen kuudennen kerroksen parvekkeelta Moskovassa. Maganov oli hoidettavana Moskovan kliinisessä keskussairaalassa sydänoireiden vuoksi.

Öljy-yhtiö Lukoil antoi myöhemmin tiedotteen, jossa se kertoi Maganovin kuolleen ”vaikean sairauden jälkeen”. Venäläiset tiedotusvälineet valtiollisia uutistoimistoja myöten kertoivat kuitenkin potilaan kuolleen pudottuaan maahan.

Liittovaltion tutkintakomitea kertoi tutkivansa tapausta ensisijaisesti itsemurhana. Venäläinen yleisö ei ainakaan sosiaalisen median kommenttien perusteella juuri arvostanut tutkintakomitean oletuksia. Maganov oli jo seitsemäs epäselvissä olosuhteissa tänä vuonna kuollut Venäjän energia-alan johtaja.

Lue lisää: Energiayhtiö Lukoilin hallituksen puheen­johtaja Ravil Maganov on kuollut

Saksalaiskanava Deutsche Wellen venäjänkielisen uutissivuston mukaan sairaalarakennuksen julkisivu oli remontissa ja valvontakamerat olivat poissa käytöstä. Parvekkeelta löytyi Maganovin tupakka-aski muttei muita jäähyväisiä. Maganovin puoliso oli tapahtuma-aikaan viereisessä vierashuoneessa.

Joissakin lähteissä Maganovin kerrottiin pudonneen ikkunasta.

Moskovan kliininen keskussairaala on 50 000 potilaan hoitojätti, joka levittäytyy 200 hehtaarin alueelle Moskovan länsilaidalla. Vallan kaapanneet kommunistit perustivat sairaalan heti Venäjän vallankumouksen jälkeen 1918 ja nykyisin se toimii Venäjän presidentinhallinnon yhteydessä.

Sairaala on käytännössä itsenäinen ja ottaa potilaita valtionhallinnon ulkopuolelta. Laitos on silti nimenomaan presidentin sairaala. Kirurgi Renat Aktšurin leikkasi presidentti Boris Jeltsinin sydämen samassa sairaalassa marraskuussa 1996. Neuvostopresidentti Mihail Gorbatšov kuoli sairasvuoteelleen viime tiistaina tässä sairaalassa.

Ja presidentti Vladimir Putin kävi pian Maganovin kuoleman jälkeen sairaalan kylmiössä laskemassa seppeleen Gorbatšovin arkulle, koska ei omien sanojensa mukaan pääse lauantaisiin hautajaisiin.

Sairaalan turvallisuusjärjestelyjen luulisi olevan kunnossa.

Maganov on ollut mukana 1990-luvun alussa perustetun Lukoilin liiketoiminnassa alusta lähtien. Yhtiön alkuperäiset öljykentät sijaitsevat Hanti-Mansiassa ja nimensä firma on saanut alueen kolmesta öljykaupungista, Langepasista, Uraista ja Kogalymista. Maganov oli 1980-luvulla Langepasin tuotantoyhtiön leivissä ja hänen sanotaan keksineen Lukoilin nimen.

Lukoilin suurin osakkeenomistaja on azerbaidžanilainen liikemies Vagit Alekperov, 72. Venäjän rikkaimpiin miehiin lukeutuva Alekperov omistaa vajaan neljänneksen yhtiöstä, joka on noteerattu Moskovan, Lontoon ja Frankfurtin pörsseissä.

Alekperovia pidetään Putinin liittolaisena mutta välien lämpimyydestä ei ole tietoa. Putin esitti sanomalehti Vedomostin mukaan vuonna 2016 Alekperoville ajatuksen, jonka mukaan Lukoilin olisi pitänyt ostaa osuus valtiollisesta öljyjätistä Rosneftista. Yhtiö oli rahan tarpeessa, sillä firman ja Venäjän valtion kassat uhkasivat tyhjentyä Krimin miehitystä seuranneen taantuman vuoksi.

Keskuspankki ja hallituksen talousmiehet onnistuivat kuitenkin pelastamaan tilanteen ja vielä samana vuonna asiantuntijat julistivat uutiset Venäjän konkurssista ennenaikaisiksi.

Vedomostin tietojen mukaan Putin ja Alekperov olivat 2016 yhtä aikaa vierailulla Astrahanin satamassa Volgan suistossa, kun presidentti sieppasi öljypomon omaan autoonsa. Putin yritti lehden mukaan puhua 20 minuutin automatkalla kaupungin keskustaan Alekperovia ympäri, mutta tämä ei suostunut Rosneft-kauppaan.

Maganov oli puolestaan kotoisin Tatarstanista.

”Ravil Maganov ei päässyt Vagit Alekperovin syntymäpäiville”, otsikoi Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa ilmestyvä Biznes gazeta uutisensa Maganovin kuolemasta.

Tosiaan, Alekperov vietti torstaina syntymäpäiviään. Jos Maganov työnnettiin alas parvekkeelta, voi päivämäärällä olla merkitystä: ehkä murhalla haluttiin viestittää jotain Alekperoville.

Kazanilaisen Biznes gazetan ei tarvinnut kertoa otsikossaan, kuka Ravil Maganov oli, sillä lukijat tiesivät sen ennestään. Maganovin pikkuveli Nail Maganov tosin on Tatarstanissa vielä tunnetumpi, sillä hän johtaa Venäjään kuuluvan tasavallan suuryritystä Tatneftiä. Veljesten isää, geofyysikko Ulfat Maganovia pidetään Tatarstanin öljyteollisuuden isänä.

Tatarstanin tasavalta on pörssinoteeratun Tatneftin suurin osakkeenomistaja ja tasavallan päämies Rustam Minnihanov yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Minnihanov esitti surunvalittelunsa Lukoil-pomon kuoleman johdosta torstaina nimenomaan Nail Maganoville.

Minnihanovia ei saa enää sanoa presidentiksi, sillä Putinin antaman ukaasin mukaan Venäjällä ei ole muita presidenttejä kuin hän. Tatarstan antoi viimeisenä periksi ja poisti Minnihanovin presidentti-tittelin tänä kesänä, Baškirian ja Tšetšenian päämiesten jälkeen.

Minnihanov on esiintynyt kuuliaisena Venäjän aluejohtajana, osallistunut Ukrainassa kuolleiden tataarisotilaiden muistotilaisuuksiin ja puhunut ”Kiovan natsihallinnon” kauheudesta. Krimin miehityksen jälkeen hän lohdutteli Krimin tataareja ja vieraili niemimaalla useasti rauhan ja vakauden asialla eli harjoitti omaa ulkopolitiikkaa. Tänä vuonna sellaisesta ei ole kuulunut mitään.

Yksityisissä öljyfirmoissa ei ole jaksettu laulaa Kremlin virttä. Maganovin johtama Lukoilin hallitus julkaisi heti Venäjän Ukraina-hyökkäyksen alussa julkilausuman, jossa tuomitsi sodan. Alekperov ei kommentoinut, mutta olisi varmasti kommentoinut, jos olisi ollut eri mieltä.

Lukoilin ja Tatneftin osakekurssit ovat syöksyssä sodan vuoksi, ja jos mahdollista, menee Tatneftilla vielä Lukoiliakin huonommin.

Tatnefftin ja Ukrainan valtiollisen öljy-yhtiön Naftohas Ukrainyn yhteisyritys omistaa Ukrainan suurimman öljynjalostamon Krementšukissa Dneprin keskijuoksulla. Jalostamon tuotanto pysähtyi jo huhtikuun alussa, kun Venäjä pomitti laitoksen käyttökelvottomaksi. Sittemmin Ukraina on takavarikoinut Tatneftin omaisuuden Ukrainassa, huoltoasemat mukaan lukien.

Ei ihme, jos joku ajattelee joutuneensa Putinin sotapolitiikan panttivangiksi.

On mahdollista, että Venäjän energiasektorin outojen kuolemien aalto on seurausta katkeroituneiden öljy- ja kaasumiesten keskinäisistä kiistoista tai velkojien kärsimättömyydestä. Tai sitten vallanpitäjät ja heidän lakeijansa katsovat parhaaksi hiljentää mahdolliset oppositioäänet ennen kuin niitä ehditään ilmoille päästää.

Samalla voidaan tehdään selväksi, että Ukrainan erikoisoperaation aiheuttamiin kustannuksiin osallistuu jokainen venäläinen kykyjensä mukaan.

Oikaisu 2.9. kello 16:00: Korjattu Hanti-Mansian autonomisen alueen kirjoitusasu.

Lue lisää: Energiayhtiö Lukoilin hallituksen puheen­johtaja Ravil Maganov on kuollut

Lue lisää: Öljyjätti Lukoil luo Venäjältä vetäytyvän Shellin huolto­asemista uuden ketjun: ”Jatkamme työtä uuden Teboil-brändin alla”

Lue lisää: Venäläinen öljyjätti Lukoil vaati Venäjää lopettamaan Ukrainan sodan – nyt pääjohtaja eroaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat