Britannia opettaa afrikkalaisia viljelemään hyönteisiä nälkäänsä

Britannian kehitysprojektissa Kongossa ja Zimbabwessa keitetään puuroa mopaanimadoista.

Mustasotilaskärpäsen toukkia Kiambussa Keniassa tammikuussa.

2.9. 19:10

Britannia yrittää parantaa Afrikan nälkäongelmaa saamalla ihmisiä syömään enemmän mustasotilaskärpäsiä, idänkulkusirkkoja ja mopaanimatoja, kertoo sanomalehti The Guardian.

Hyönteisten syömistä on ehdotettu tulevaisuuden ruokapulien ratkaisuksi jo pitkään.

Länsimaissa menestys on ollut enimmäkseen onneton. Suomessakin nähtiin nelisen vuotta sitten lyhyeksi jäänyt hyönteisfarmibuumi, joka ei jättänyt jälkeensä menestyneitä hyönteistuotteita.

On ymmärrettävää, että ötökkäruoan on vaikea lyödä läpi maissa, joissa ei ole hyönteisten syömiseen perinteitä.

Myyjä pakkasi kuivattuja toukkia Kinshasassa Kongon demokraattisessa tasavallassa heinäkuussa 2015.

Afrikassa on syöty hyönteisiä pitkään, mutta mittakaava on pieni. Voimakkaan väestönkasvun vuoksi perinteiset elämäntavat, kuten karjanhoito, eivät riitä elättämään väestöä, joten hyviä ratkaisuja tarvitaan.

Eteläisen Afrikan maissa hyönteisten syöminen on tavallista, mutta melko satunnaista. Kaksi brittiläistä kehitysapuprojektia pyrkii kasvattamaan mittakaavaa teolliseksi.

Kongon demokraattisessa tasavallassa Pohjois- ja Etelä-Kivun maakunnissa käytetään satunnaisesti ravinnoksi ainakin 23:a hyönteislajia, kuten sirkkoja, termiittejä, kana­tunkkareita eli kanala­kuoriaisia ja punaisia palmukuoriaisia.

Katolinen hyväntekeväisyysjärjestö Cafod yrittää kehittää hyönteisten kasvatusta osaksi maataloutta, Guardian kertoo.

Kuivattuja toukkia torilla Kinshasassa heinäkuussa 2015.

Zimbabwessa taas syödään jo valmiiksi mopaanimatoja. Mopaanimadot ovat mopaanikehrääjän eli yhden keisarikoilajin toukkia.

Mopaanimatojen kerääminen ja kauppa ovat jo nyt Zimbabwessa varteenotettavia lisätulonlähteitä.

300 000 punnan (noin 347 000 euron) brittiprojekti tähtää köyhien lasten ravintoarvojen parantamiseen mopaanimatopuurolla.

Projektin johtaja, ruokakemian professori Alberto Fiore kertoo The Guardianille, että zimbabwelaisten ruokavalio perustuu pitkälti maissiin, jossa ravintoaineita on vähän. Köyhimmillä ei välttämättä ole juuri muuta syötävää kuin maissipuuro.

Mopaanimadoissa on paitsi proteiinia myös rautaa, sinkkiä, B1- ja B2-vitamiineja ja muita hivenaineita.

Fioren puurossa on mopaanimatojen lisäksi hedelmiä ja paikallisia durraa ja hirssiä. Sitä varten ei siis tarvitsisi tuoda kalliita ruoka-aineita ulkomailta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat