Kaliforniassa mitattiin kaikkien aikojen korkein syyskuun lämpötila – Kuolemanlaakson ilma on niin kuivaa, että hiki haihtuu ennen kuin paita kastuu

Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitattiin torstaina 53 celsiusastetta.

Kuorma-auto ajoi ”maailman korkeimman lämpömittarin” ohi Kuolemanlaakson eteläpuolella Kaliforniassa keskiviikkona. Mittari näytti 41:ä celsiuastetta.

2.9. 21:56

Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitattiin torstaina 1. syyskuuta maailman kaikkien aikojen korkein syyskuun lämpötila, 53 celsiusastetta. Aikaisempi ennätys oli 52,2 astetta celsiusta.

Mittaustulos saatiin Furnace Creekin – vapaasti suomennettuna vaikkapa Pätsipuro – mittausasemalta.

53 celsiusastetta on samalla kuumimpia koskaan mitattuja lämpötiloja.

”Olisipa jo viileämpää. Tällainen kuumuus on syyskuulle epänormaalia”, sanoi Kuolemanlaakson kansallispuiston tiedottaja Abby Wines uutistoimisto Reutersille.

Wines kuvailee lämpötilaa suhteellisen kuivaksi, vaikka Kuolemanlaaksossa on normaalia kosteampaa elokuun sateiden vuoksi. Ilma on silti niin kuiva, että ihminen saattaa kuvitella, ettei hikoile.

”Kuiva kuumuus aiheuttaa sen, että hiki haihtuu melkein heti, niin että et edes huomaa hikoavasi. Paita ei ehdi kastua. –– Silloin ihmiset eivät helposti ymmärrä, kuinka pahasti heidän elimistönsä ylikuumenee ja kuinka paha nestehukka heille tulee.”

Kaikkien aikojen kuumin lämpötila on sekin mitattu Kuolemanlaaksossa yli sata vuotta sitten. Heinäkuun kymmenentenä 1913 Furnace Creekissä mitattiin 56,7 celsiusastetta.

Tulos on nykytieteen valossa kyseenalainen, koska lähialueilta samaan aikaan tehtyjen mittausten perusteella ennätyskuumuus ei ole ollut mahdollinen. Myöskään mittaushistorian toiseksi kuuminta lämpötilaa, vuonna 1933 Kuolemanlaaksosta mitattua 55, 0 asteen lämpötilaa, ei pidetä uskottavana.

Viime vuosina Kuolemanlaaksossa on mitattu lämpötiloja, jotka kolkuttelevat jo vanhoja epävirallisiksi muuttuneita ennätyksiä. Elokuussa 2020 mitattiin 54,4 celsiusastetta.

Kuolemanlaakson lukuisat lämpöennätykset eivät tarkoita, että kyseessä olisi maapallon kuumin paikka. Esimerkiksi Saharan autiomaassa saattaa hyvinkin olla kuumempia paikkoja, mutta siellä ei ole mahdollista ylläpitää luotettavaa mittauskalustoa.

Kalifornian poikkeuksellinen kuumuus johtuu ”lämpökupolista”, jossa kuumaa ilmaa jää ikään kuin kannen alle. Vähintään 38 celsiusasteen lämpötiloissa pysyttelevän kuumuusjakson uskotaan jatkuvan Kaliforniassa, Arizonassa ja Nevadassa ainakin ensi viikon puoliväliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat