”Oikeus urheiluun ja ruumiinharjoituksiin” – Chilen uusi perustuslaki olisi erikoislaatuinen, mutta pituusennätystä pitää hallussaan Intia

Liki 20 miljoonan asukkaan Chilessä äänestetään sunnuntaina perustuslakiesityksestä, jossa on oudolta kalskahtavia kohtia. Valtio olisi muun muassa velvoitettu ”edistämään maan kulinaarista ja gastronomista perintöä”.

Uuden perustuslakiehdotuksen vastustajat osoittivat mieltään Chilen pääkaupungissa Santiagossa torstaina.

4.9. 14:31

388 lainkohtaa, 178 sivua ja 54 000 sanaa.

Tämän kokoinen on esitys uudeksi perustuslaiksi, josta chileläiset äänestävät sunnuntaina. Uusi perustuslaki ei olisi kansainvälisessä vertailussa vain poikkeuksellisen runsassanainen vaan myös sisällöltään harvinaisen kirjava.

Kansanäänestyksen tulos selvinnee varhain maanantaina Suomen aikaa.

Jos chileläiset hyväksyvät uuden perustuslain, he muun muassa vahvistavat huomattavasti Chilen alkuperäiskansojen oikeuksia sekä sukupuolten tasa-arvoa.

Uusi perustuslaki syrjäyttäisi vuoden 1980 perustuslain, joka on kenraali Augusto Pinochetin diktatuurin perintöä.

Noin 19 miljoonan asukkaan Chile on pitkään luettu Latinalaisen Amerikan menestystarinoihin. Nyt uhkana on kuitenkin omituinen pattitilanne.

Chileläiset ovat aiemmassa kansanäänestyksessä selvästi ilmaisseet haluavansa uuden perustuslain, mutta kyselyiden perusteella he ovat hylkäämässä nyt tarjolla olevan, suurella vaivalla laaditun esityksen.

Tosin yllätykset ovat mahdollisia etenkin, koska tuoreimmat kyselyt ovat kahden viikon takaisia. Tämä johtuu siitä, että kyselyt on kielletty vaalien alla.

Ei-äänten voittaessa Chilen tuore vasemmistopresidentti Gabriel Boric joutuisi kiperään tilanteeseen, kuten HS kertoi sunnuntaina.

Lue lisää: Maailman katse siirtyy ainakin hetkeksi Sanna Marinista toiseen saman sukupolven demariin: Maailman nuorin presidentti on pinteessä Chilessä

Yksi syy Chilen perustuslakiesityksen vastustamiseen saattaa olla juuri sen vuolaus.

Suomen perustuslaissa on noin 7 000 sanaa. Pykäliä on 131 eli melko tarkalleen kolmasosa siitä, mitä Chilen esityksessä.

Perustuslait jakautuvat maallikon silmin karkeasti kahteen ryhmään: ytimekkäisiin ja runsaudensarviin.

Suomi kuuluu ytimekkäiden ryhmään. Suomen perustuslaissa määritellään lähinnä kansalaisten perusoikeudet ja vallankäyttäjien valtaoikeudet.

Suurin osa asioista jätetään kuitenkin päätettäväksi tavallisilla laeilla ja asetuksilla, siis kulloisellekin hallitukselle ja eduskunnalle.

Chilen perustuslakiesitys taas on melkoinen runsaudensarvi. Lisäksi se on kielenkäyttöään myöten huomattavan valveutunut. Esimerkiksi sana ”intersektionaalisuus” esiintyy siinä useamman kerran.

Chilen esityksessä annettaisiin perustuslain voima sellaisille asioille, joita ei yleensä liene tapana mainita perustuslaeissa.

”Kaikilla on oikeus urheiluun, fyysisiin aktiviteetteihin ja ruumiinharjoituksiin”, lukee yhdessä artiklassa.

Chilen esitys sälyttää valtiolle suuren määrän velvoitteita: ”Valtio – – edistää maan kulinaarista ja gastronomista perintöä.”

Chilen perustuslakiehdotuksen kannattajia mielenosoitusmarssilla Santiagossa torstaina.

54 000 sanallaan Chilen uusi perustuslaki menisi maailman kärkikymmenikköön perustuslain pituudella mitattuna.

Maailmanennätykseen Chilellä olisi kuitenkin matkaa. Pituusennätystä pitää suvereenisti hallussaan Intia. Sen perustuslaki on mammuttimainen teksti, peräti 146 000 sanan mittainen.

Perustuslakien vertaileva tutkimus on oma tieteenhaaransa. Sitä harjoittaa muun muassa yhdysvaltalaisten yliopistojen perustama Comparative Constitutions Project (CCP), joka analysoi valtioiden perustuslakeja lukuisilla eri kriteereillä.

CCP:n mukaan maailman lyhimmät perustuslait ovat Monacolla (3 800 sanaa), Islannilla, Laosilla, Latvialla ja Japanilla.

Pisimmät ovat Intialla, Nigerialla, Brasilialla, Malesialla ja Papua-Uudella-Guinealla.

Perustuslain sisältämät määräykset ja lupaukset eivät itsessään merkitse mitään, ellei valtio ole sitoutunut ja kykenevä soveltamaan lakia käytännössä.

Kuvaava on CCP:n vertailu siitä, kuinka monta eri kansalaisoikeutta perustuslaeissa luvataan.

Vertailun perusteella Ruotsin kansalaisille taataan perustuslaissa 34, Suomen kansalaisille 48 ja Venäjän kansalaisille 64 erilaista oikeutta. Mekaanisen vertailun perusteella Venäjä olisi siis huomattavasti kehittyneempi oikeusvaltio kuin Suomi tai Ruotsi.

Virkailijat valmistelivat vaalihuoneistoa Providencian kaupungissa Chilessä perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat