Kymmenen kuoli ja ainakin 18 haavoittui puukotusten sarjassa Kanadassa, poliisi etsii kahta epäiltyä

Puukotuksia tehtiin yhteensä 13 paikassa alkuperäiskansojen yhteisöjen asuttamilla alueilla. Käynnissä olevat etsinnät ulottuvat kolmen osavaltion alueelle.

Rikospaikkatutkijoita, poliiseja ja kuolemansyyntutkija puukotuksen tapahtumapaikalla Weldonissa Saskatchewanin provinssissa sunnuntaina.

5.9. 2:05 | Päivitetty 6.9. 0:50

Kymmenen ihmistä on kuollut ja ainakin 18 haavoittunut puukotuksissa kahdessa syrjäisessä yhteisössä Kanadassa sunnuntaina, muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC raportoivat. Alueilla asuu Kanadan alkuperäis­väestöä.

Kanadan liittovaltion poliisi syyttää miehiä ensimmäisen asteen murhasta, murhan yrityksestä ja murrosta, Reuters kertoo. Liittovaltion poliisi kertoi lausunnossaan odottavan rikosnimikkeiden määrän kasvavan tutkinnan edetessä.

Poliisi vastaanotti ensimmäisen hätäpuhelun James Smith Cree Nationissa tapahtuneesta puukotuksesta kello 05.40 sunnuntaiaamuna paikallista aikaa. Seuraavien minuuttien aikana poliisille ilmoitettiin useista muista puukotuksista yhteisön alueella.

Poliisin edustaja Rhonda Blackmore kertoi tiedotustilaisuudessa, että puukotuksia on tehty yhteensä 13 paikassa James Smith Cree Nationissa ja Weldonissa, jotka sijaitsevat Saskatchewanin provinssissa. Saskatchewanissa annettiin myös hälytys vaarallisesta henkilöstä.

”Voitte olla varmoja, että käytämme kaikkia saatavilla olevia ihmisiä ja tutkimuksellisia ja teknologisia resurssejamme paikallistaaksemme ja pidättääksemme tästä tragediasta vastuussa olevat henkilöt ja varmistaaksemme turvallisuutenne”, Blackmore vakuutti.

Poliisi etsii parhaillaan kahta puukotuksista epäiltyä. Poliisi varoittaa epäiltyjen olevan ”aseistettuja ja vaarallisia”.

Epäillyt ovat kolmikymppisiä miehiä. Viranomaiset ovat toistaiseksi antaneet heistä vain vähän tietoa. Puukotusten motiivi ja epäiltyjen keskinäinen suhde eivät ole tiedossa.

Viranomaiset uskovat, että osa uhreista oli epäiltyjen valitsemia, kun taas osaan hyökkäys kohdistui sattumanvaraisesti. Reuters kertoo, että alkuperäisväestön johtajien lausuntojen mukaan puukotukset saattoivat liittyä huumausaineisiin.

Etsintäalue on laaja: etsinnät ulottuvat koko Saskatchewanin provinssin alueelle sekä ympäröiviin Manitoban ja Albertans provinsseihin. Nämä kolme provinssia vastaavat yhdessä kooltaan lähes puolta Eurooppaa.

Vaikka etsinnät on laajennettu naapuriosavaltioihin, viranomaiset ovat sanoneet, ettei heillä ole syitä olettaa epäiltyjen poistuneen Saskatchewanista. Poliisi on kertonut epäiltyjen kuvien löytyvän sosiaalisesta mediasta ja pyytänyt heistä näköhavaintoja. Miesten uskotaan liikkuvan mustalla Nissan Roguella, elleivät he ole myöhemmin vaihtaneet ajoneuvoa.

Kyseinen Nissan Rogue havaittiin Saskatchewanin provinssin pääkaupungissa Reginassa paikallista aikaa puolenpäivän aikaan sunnuntaina. Regina sijaitsee noin 300 kilometrin päässä puukotuspaikoilta.

Reginan poliisipäällikkö Evan Bray julkaisi Suomen aikaa aikaisin maanantaiaamuna videolausunnon, jossa totesi epäiltyjen olevan yhä vapaalla jalalla, mutta todennäköisesti kaupungissa.

Saskatchewanin poliisi neuvoo Reginan alueella olevia muun muassa pysymään turvallisessa paikassa sekä olemaan lähestymättä epäilyttäviä ihmisiä ja tarjoamatta kyytiä liftareille. Tiedot ja havainnot poliisi pyytää ilmoittamaan hätänumeroon ja muistuttaa, ettei poliisien olinpaikkaa tule paljastaa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kutsuu puukotuksia Twitterissä ”karmiviksi ja sydäntäsärkeviksi”. Trudeaun mukaan Kanadan hallitus on ollut ”suorassa yhteydessä” James Smith Cree Nationin yhteisöjohtajien kanssa ja on ”valmis auttamaan kaikin mahdollisin keinoin”.

Myös Saskatchewanin alkuperäiskansoja edustava Alkuperäiskansojen liitto (FSIN) on julkaissut lausunnon, jossa se esittää syvimmät osanottonsa iskujen jälkeen.

”Sydämemme särkyvät kaikkien asianosaisten puolesta. Tämä on se tuho, jota kohtaamme, kun haitalliset ja laittomat huumeet tunkeutuvat yhteisöihimme”, FSIN:n johtaja Bobby Cameron sanoi lausunnossa.

James Smith Cree Nation on noin 3 400 asukkaan alkuperäisväestön yhteisö, joka harjoittaa pääasiassa maanviljelyä, metsästystä ja kalastusta. Weldon on noin 200 asukkaan kylä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat