Sosiaali­demokraattien vaalivalvojaisissa riemu repesi ovensuukyselyjen tultua – Puoluesihteeri toppuutteli vielä tulkintoja tuloksesta

Sisarpuolueen jännittävää vaali-iltaa seuraamaan tullut ministeri Ville Skinnari (sd) kehui Magdalena Anderssonin kampanjaa.

Julius Wallin ja Elsa Magnell riemuitsivat, kun ensimmäiset ovensuukyselyjen tulokset julkaistiin.

11.9. 20:53 | Päivitetty 12.9. 0:04

Tukholma

Korvia huumaava huuto ja riemukkaat halaukset täyttivät Tukholman Waterfront-konferenssikeskuksen salin, kun ensimmäiset valtiopäivävaalien ovensuukyselyt julkaistiin sunnuntai-iltana Ruotsissa.

Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa helpotukseen oli syytä, kun sekä Ruotsin television että TV4:n ovensuukyselyt näyttivät puolueelle suurimman puolueen paikkaa ja sen johtamalle punavihreälle blokille niukkaa voittoa.

Puolueen johdossa toppuuteltiin silti vielä alkuillasta tulkintoja.

”Meille tässä on kyse vain kahdesta kyselystä, jotka ovat nyt tulleet. Odotamme lopullista tulosta”, sanoi puoluesihteeri Tobias Baudin medialle heti ensimmäisten tietojen julkaisun jälkeen.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Tobias Baudin vaalivalvojaisissa.

Sosiaalidemokraattiopiskelijoiden joukossa juhliva Elsa Magnell uskalsi olla varmempi voitosta.

”Uskon, että tämä pitää. Minulla on tunne, että [ilta] jatkuu myönteisesti. Olemme saaneet koko vaalikamppailun aikana sellaisen tunteen, että todellakin olemme matkalla positiiviseen suuntaan.”

Kun äänistä hieman myöhemmin oli laskettu 23 prosenttia, vahvistui sosiaalidemokraattien asema edelleen. Puolue oli saamassa 30,1 prosenttia äänistä.

Oikeistoblokkia johtava maltillinen kokoomus näytti kärsivän tappion ja jäävän ruotsidemokraattien (20,8 %) jälkeen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 17,7 prosentilla äänistä.

Ulkoministeri Ann Linde ja Lisa Nåbo sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa.

Baudin sanoi olevansa ylpeä vaalikampanjasta ja tehdystä työstä.

Sen verran hän uskalsi sanoa ovensuukyselyiden perusteella, että jos tulos pitäisi, olisi se oikein hyvä.

”Jos on johtanut maata kahdeksan vuotta ja jos saisimme suurin piirtein saman tuloksen kuin neljä vuotta sitten, silloin kyseessä olisi valtava urotyö”, Baudin kommentoi medialle.

Viime vaaleissa sosiaalidemokraatit sai 28,3 prosenttia äänistä.

Kun ensimmäiset tiedot ruotsidemokraattien osalta kerrottiin, oli sosiaalidemokraattien valvojaisissa hiljaisempaa.

Puolueen kasvu ohi maltillisen kokoomuksen olisi suuri muutos Ruotsin politiikassa ja oikeiston sisällä. Se voisi tuoda puolueelle vahvaa vaikutusvaltaa.

Sosiaalidemokraattien kampanjassa keskeisessä osassa loppumetreillä oli juuri korostaa sitä, että maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on taipunut yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa saadakseen riittävää tukea oman hallitusvaihtoehtonsa taakse.

Muutos on historiallinen: mikään puolue Ruotsissa ei pitkään suostunut keskustelemaan ruotsidemokraattien kanssa sen äärioikealta kumpuavan taustan takia.

Onko Baudin huolissaan ruotsidemokraattien kasvusta?

”Me palaamme koko vaalitulokseen. Keskityn tekemään parhaan mahdollisen vaalituloksen sosiaalidemokraateille”, hän sanoi toimittajille.

Jokaisella äänellä tuntui olevan Ruotsin sunnuntain vaaleissa tavallistakin enemmän väliä.

Tilanne ennen vaalipäivää oli mielipidemittausten mukaan hyvin tasainen sosiaalidemokraattien johtaman punavihreän blokin ja maltillisen kokoomuksen johtaman oikeistoblokin välillä.

Vaalivalvojaisissa jännitettiinkin oman puolueen menestyksen lisäksi juuri sitä, missä määrin tulos olisi selvä vaali-iltana, erityisesti kun ääntenlaskun uskottiin viivästyvän pitkien jonojen vuoksi.

Sitäkin mietittiin, minkälaiset mahdollisuudet tulos antaa hallituksen muodostamiseen. Viime vaalien jälkeen Ruotsissa hallituksen muodostaminen kesti noin neljä kuukautta.

Pääministeri Magdalena Andersson ennusti äänestäessään päivällä, että tälläkin kertaa tuloksesta voi tulla mutkikas.

”Voi hyvin olla, että saamme mutkikkaan vaalituloksen myös näiden vaalien jälkeen. Siksi olen sanonut, että me tarvitsemme enemmän avauksia ja vähemmän lukkiintumista ruotsalaisessa politiikassa”, Andersson sanoi medialle.

Hän muistutti, että sosiaalidemokraatit voi tehdä yhteistyötä kaikkien puolueiden paitsi ruotsidemokraattien kanssa.

Suomesta sosiaalidemokraattien valvojaisiin oli saapunut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd).

”Magdalena Andersson on tehnyt hienon kampanjan. Demarit ovat onnistunet hyvin. Uskon, että tänään tullaan näkemään parempi tulos kuin odotetaan. Mutta mihin se riittää hallituspohjan osalta on se iso kysymys”, hän sanoi ennen ovensuukyselyjen tuloa.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa.

Voidaanko Suomessa oppia jotain Ruotsin vaalikamppailusta?

Skinnarin huomio kiinnittyi äänestysprosenttiin. Viime valtiopäivävaaleissa se oli Ruotsissa yli 87 prosenttia ja nytkin väkeä oli paljon liikkeellä.

”Suomessa vakavasti täytyy katsoa, että miksi meidän demokratiamme ei myy. Ja jos katsoo Ruotsin äänestysprosenttia, niin me teemme jotakin väärin.”

Suomeen on jo jossain määrin rantautunut oville koputtelu, jota ruotsalaispuolueet harrastavat ahkerasti.

”Täällä mennään aidosti ihmisten kanssa keskustelemaan, löydetään ne rakentavat elementit. Politiikasta voi ja pitää puhua myös rakentavasti”, Skinnari sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat