Ruotsin vaaleissa koettiin viime hetken käänne, joka muutti kaiken

Kun sunnuntain vaalipäivä vaihtui maanantaiksi, Ruotsin vaaleissa johdossa oli maltillisen kokoomuksen johtama blokki. Tilanne on kuitenkin niin tiukka, että toisinkin voi käydä, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Jussi Sippola.

Pääministeri Magdalena Andersson saattaa joutua siirtymään syrjään, vaikka hänen johtamansa sosiaalidemokraatit on Ruotsin vaalien voittaja.

12.9. 1:34 | Päivitetty 12.9. 8:32

Tukholma

Ruotsin vaaleissa kaikki saivat vuorollaan juhlia, mutta kun vuorokausi vaihtui maanantain puolelle, parhaat bileet olivat oikeistopuolueiden juhlissa.

Yöllä näytti siltä, että äärimmäisen tiukoissa vaaleissa ruotsalaiset äänestivät lopulta muutoksen puolesta.

Maltillisen kokoomuksen johtama oikeistoblokki oli viemässä voiton. Oikeistoblokki oli saamassa 175 paikkaa valtiopäiviltä, kun sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki oli jäämässä 174 paikkaan.

Jos tämä tulos jää voimaan, se tarkoittaa sitä, että pääministeri Magdalena Andersson joutuisi siirtymään syrjään. Hänen tilalleen nousisi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Vielä alkuillasta näytti siltä, että pääministerinä jatkaisi Andersson.

Lue lisää: Oikeistoblokki johtaa täpärästi 175–174 Ruotsissa, vaalin tulos varmistuu vasta keskiviikkona

Ruotsissa on siis mahdollisesti vaihtumassa valta. Sosiaalidemokraatit vaihtuvat ehkä porvaripuolueisiin.

On kuitenkin muistettava, että vaalien tilanne on hyvin tiukka ja ääniä vielä laskematta. Ulkomailla asuvien ruotsalaisten ääniä sekä vaalipäivänä annettuja ennakkoääniä lasketaan vielä keskiviikkoon tai jopa torstaihin asti.

Ne äänet voivat keikauttaa vaalituloksen ihan toisenlaiseen asentoon.

Sitä korostivat myös suurimpien puolueiden puheenjohtajat yöllisissä puheissaan. Vaalitulos varmistuu vasta ensi viikolla, eikä vallanvaihto ole vielä varmaa.

Lue lisää: Kärkipaikalle noussut Ulf Kristersson: Meidän on odotettava lopullista vaalitulosta, olen valmis kokoamaan hallituksen

Ulf Kristerssonille tämänhetkinen tulos olisi sekä suuri voitto että merkittävä tappio. Maltillinen kokoomus olisi nousemassa pääministeripuolueeksi, mutta jäämässä ruotsidemokraattien taakse.

Kristersson johtaa Ruotsin kolmanneksi suurinta puoluetta, ja hänestä saattaa silti tulla pääministeri. Se johtuu siitä, että hänen tukenaan ovat ruotsidemokraatit, liberaalipuolue ja kristillisdemokraatit, jotka pystyvät yhdessä muodostamaan valtiopäivien enemmistön.

Ruotsidemokraatteja muut oikeistopuolueet eivät halua nostaa pääministeripuolueeksi, vaikka puolue nousikin toiseksi suurimmaksi. Poliittista vaikutusvaltaa puolue tulee kuitenkin samaan merkittävästi aiempaa enemmän.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi yöllisessä puheessaan, että hänen puolueensa haluaa hallitukseen.

Jos oikeistoblokki voittaa vaalit, hallituksen muodostamisesta voikin tulla vaikeaa. Se johtuu siitä, että muut puolueet eivät haluaisi antaa ruotsidemokraateille edes hallituspaikkoja, vaan toivovat, että puolue tyytyisi tukipuolueen rooliin.

Kristerssonin vaalikampanjan suuri ajatus oli muutos.

Jos haluatte Ruotsin muuttuvan, äänestäkää maltillista kokoomusta, Kristersson toisti päivästä toiseen.

Hänen johdollaan Ruotsi laskisi veroja, tiukentaisi maahanmuuttopolitiikkaa, koventaisi jengirikollisten rangaistuksia, rakentaisi lisää ydinvoimaa ja kiihdyttäisi panostuksia maanpuolustukseen.

Sosiaalidemokraatit eivät ole pystyneet kahdeksan vuoden valtakautensa aikana korjaamaan Ruotsin ongelmia, Kristersson kuvaili.

Kristersson muutti vaaleja varten myös omaa puoluettaan ja koko Ruotsin politiikan dynamiikkaa ottamalla ruotsidemokraatit osaksi oikeiston blokkia.

Se onkin yksi näiden vaalien suurista uutisista. Kaikkien muiden puolueiden aiemmin hyljeksimästä oikeistonationalistipuolueesta on tulossa Ruotsin toiseksi suurin puolue.

Suurin puolue on yhä sosiaalidemokraatit, joka on kasvattamassa kannatustaan viime vaaleista, mutta se ei näytä riittävän.

Kymmenen kuukautta vallassa ollut Ruotsin ensimmäinen naispääministeri Magdalena Andersson on Ruotsin suosituin poliitikko, mutta se ei näytä riittävän.

Myös Andersson puhui näissä vaaleissa muutoksen puolesta. Vaalikampanjan kärki oli sama kuin maltillisella kokoomuksella: jengirikollisuuden kitkeminen.

Andersson kovensi sosiaalidemokraattien retoriikkaa puhuessaan maahanmuuton ja jengirikollisuuden yhteydestä ja kasvatti puolueensa suosiota.

Kun vaalien ensimmäiset ovensuukyselyt julkaistiin iltakahdeksalta Ruotsin aikaa, näytti siltä, että Magdalena Andersson saisi jatkaa vallassa. Punavihreä blokki, johon kuuluvat sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, ympäristöpuolue ja keskustapuolue, oli suurempi kuin oikeistoblokki.

Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa juhlittiin.

Myöhään sunnuntaina tilanne kääntyi päinvastaiseksi: oikeistoblokin suosio kasvoi, ja maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa juhlittiin.

Nyt tilanne on niin tiukka, että on vaikea sanoa, kuka viimeiseksi juhlii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat