Kysely: Euroopan ulkopuolella Venäjän hyökkäys Ukrainaan saa myös ymmärrystä osakseen

Open Society -säätiön kyselyssä oli mukana 22 maan kansalaisia. Monissa maissa kansalaisten mielen päällä on ilmastonmuutos, ei sota Ukrainassa.

Tokiossa toukokuussa järjestetyssä mielenosoituksessa vaadittiin sekä Puninia että Natoa ja Yhdysvaltoja lopettamaan sotimisen Ukrainassa.

7.9. 2:00 | Päivitetty 7.9. 6:15

Bryssel

Euroopassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laajalti tuomittu, mutta etäisyyden kasvaessa sodan syy- ja seuraussuhteet näyttävät jäävän kansalaisille epäselviksi.

HS:n käyttöönsä saaman laajan kansainvälisen mielipidetiedustelun perusteella osassa maailman maita Venäjän hyökkäys Ukrainaan saa myös ymmärrystä.

Esimerkiksi Intiassa 56 prosenttia ja Nigeriassa 54 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Venäjällä on oikeus pyrkiä saamaan Ukrainan asioihin länttä enemmän vaikutusvaltaa.

Näkemys tuomitaan jyrkästi muun muassa Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Briteistä 78 prosenttia katsoo, että Venäjällä ei ole tällaista oikeutta naapurimaahansa.

Näkemykset tulevat esiin Open Society -säätiön teettämässä tutkimuksessa, johon vastasi yli 20 000 ihmistä kaikkiaan 22 maasta. Suomi ja muut Pohjoismaat eivät olleet kyselyssä mukana.

Open Society Foundations on miljonääri George Sorosin perustama säätiö, joka rahoittaa muun muassa ihmisoikeuksia edistäviä kansalaisjärjestöjä.

Näkemykset Ukrainan sodan syistä eivät ole selkeitä Euroopassakaan. HS uutisoi kesäkuussa Euroopassa tehdystä mielipidemittauksesta, jossa eurooppalaisilta kysyttiin, kuka on syyllinen Ukrainan sotaan.

Pääosa vastaajista nimesi Venäjän syylliseksi, mutta tässä oli näkemyseroja. Suomalaisista 90 prosenttia piti Venäjää päävastuullisena, kun taas esimerkiksi Italiassa 56 prosenttia vastaajista nimesi Venäjän, ja loput langettivat syyllisyyttä myös Ukrainalle, EU:lle tai Yhdysvalloille.

Lue lisää: Suomalaisilla ei ole epäilystä, kuka on syypää Ukrainan sotaan – kaikissa Euroopan maissa käsitys ei ole yhtä selkeä

Intiassa kansalaiset nostivat suurimmiksi huolikseen ilmastonmuutoksen, koronaviruksen ja terrorismin.

OpeN SOCIETYn kyselyssä vastaajia pyydettiin laittamaan tärkeysjärjestykseen maailmaa tällä hetkellä koettelevia kriisejä. Useimmissa Euroopan ulkopuolisissa maissa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei noussut huolenaiheiden kärkeen, kun taas esimerkiksi Puolassa se on kansalaisten huoli numero yksi.

Sen sijaan esimerkiksi Intiassa kansalaiset nostivat suurimmiksi huolikseen ilmastonmuutoksen, koronaviruksen ja terrorismin.

Ukrainaa tuntuvasti rahoittaneen ja aseistaneen Yhdysvaltain kansalaiset eivät hekään pidä sotaa Euroopassa suurena huolenaiheenaan. Tärkeysjärjestyksessä sen edelle menivät yhdysvaltalaisten mielestä ilmastonmuutos, elinkustannusten nousu ja korruptio.

Teollisuusjärjestö OECD:n ulkopuolisissa maissa ajatellaan tutkimuksen perusteella myös, että lännessä Ukrainan sota on nostettu muiden maailman konfliktien yläpuolelle ja siihen on käytetty lännessä suhteessa enemmän voimavaroja kuin muihin kriiseihin.

Kyselyn teettäneen Open Society -säätiön mielestä yllättävin tulos on se, että useimmissa maissa kansalaisten mielestä rauha Ukrainassa vaatisi Venäjän vetäytymistä valloittamiltaan alueilta.

Tätä mieltä oltiin myös maissa, joissa oli havaittavissa jonkinlaista hyväksyntää Venäjän hyökkäykselle, kuten muun muassa Turkissa ja Etelä-Afrikassa.

Yhdysvalloissa vain alle 10 prosenttia ja Länsi-Euroopassa 13 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Ukrainan pitäisi suostua alueluovutuksiin.

Ilmastonmuutos arvioitiin useimmissa maissa maailman kriiseistä uhkaavimmaksi. Vastaajat nostivat sen huolenaiheidensa kolmen kärkeen kaikissa muissa maissa paitsi Egyptissä ja Saudi-Arabiassa.

Joissakin Euroopan maissa ilmastonmuutos on kansalaisten mielestä suurempi huoli kuin talous erilaisista taantuman merkeistä huolimatta. Esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa enemmistö vastaajista oli huolestuneempi ilmaston lämpenemisestä kuin kansantaloudesta.

Osasyy saattaa olla se, että kysely toteutettiin heinäkuussa, jolloin etenkin Britannia ja Ranska paahtuivat ennätyksellisessä lämpöaallossa.

Kyselyssä mukana olleet maat olivat Brasilia, Kolumbia, Egypti, Ranska, Saksa, Intia, Indonesia, Japani, Kenia, Meksiko, Moldova, Nigeria, Puola, Saudi-Arabia, Senegal, Serbia, Singapore, Etelä-Afrikka, Turkki, Britannia, Yhdysvallat ja Ukraina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat