Kenian korkein oikeus vahvisti oppositiojohtajan riitauttaman vaalituloksen: William Ruto nousee maan presidentiksi

Korkein oikeus hylkäsi yksimielisesti kaikki Raila Odingan esittämät syytökset vaalivilipistä. Ruto saa johdettavakseen vakavasta ruokakriisistä kärsivän maan.

Kenian presidentiksi valitun William Ruton kannattajat juhlivat Nairobissa sen jälkeen kun korkein oikeus vahvisti vaalivoiton maanantaina 5. syyskuuta.

5.9. 15:24

Kenian korkein oikeus vahvisti maanantaina elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien vaalituloksen. Varapresidentti William Ruto saa näin pitää vaalivoittonsa ja nousee maan seuraavaksi presidentiksi 13. syyskuuta.

Korkein oikeus oli kannastaan yksimielinen. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Oikeuden päätös laittaa pisteen viikkoja jatkuneelle poliittiselle epävarmuudelle, joka on turhauttanut kenialaisia. Samalla se on arvovaltatappio Kenian pääministerinä vuosina 2008–2013 toimineelle nykyiselle oppositiojohtajalle Raila Odingalle.

Kenian presidentinvaaleissa käytiin tiukka kamppailu hallitsevaa puoluetta edustavan Ruton ja oppositiojohtaja Odingan välillä. Vaalilautakunnalla kesti lähes viikko laskea, tarkastaa ja julkaista vaalitulos: Ruto ylsi voittajaksi 50,49 prosentin äänisaaliilla. Odinga puolestaan sai 48,5 prosenttia äänistä.

Odinga vannoi tappion kärsittyään käyttävänsä kaikkia mahdollisia keinoja tuloksen riitauttamiseksi. Uutistoimistojen mukaan myös neljä vaalivirkailijaa oli vaalien jälkeen kieltäytynyt vahvistamasta vaalitulosta ”läpinäkymättömän” laskentaprosessin takia.

Presidentinvaalit hävinnyt oppositiojohtaja Raila Odinga tervehti kannattajiaan 22. elokuuta matkalla tiedotustilaisuuteen Nairobissa.

Lopulta Odingan asianajajat laativat useita syytöksiä. Niistä yhden mukaan yli 40 äänestyspaikan tuloksia oli peukaloitu niin, että Ruton äänimäärä kasvoi.

Odinga kehysti oikeustaistelunsa kamppailuksi ”demokratian ja hyvän hallinnon” puolesta. Oppositiojohtajan mukaan häneltä on huijattu vaalivoitto myös vuosien 2007, 2013 ja 2017 vaaleissa, kertoo Radio France internationale -radioasema.

Maanantaina Odinga ilmoitti kunnioittavansa korkeimman oikeuden päätöstä, mutta olevansa ”kiivaasti eri mieltä” sen kanssa.

Kenian korkein oikeus perusteli päätöstään muun muassa sillä, että ääntenlaskennan ”sääntöjen vastaisuudet eivät olleet niin suuria, että ne vaikuttaisivat presidentinvaalien lopullisiin tuloksiin”.

Ennen oikeuden päätöstä myös Britannian yleisradio BBC oli yrittänyt selvittää, onko Odingan syytöksissä perää. BBC vertasi äänestyspaikkojen alkuperäisten tuloslomakkeiden kuvia vaalilautakunnan verkkosivuille rekisteröityihin kuviin. Kaikki lehden käsiinsä saamat alkuperäiset äänestyslomakkeet vastasivat vaalilautakunnan verkkosivulla julkaisemia tuloksia.

Kenian presidentiksi valitun William Ruton lakitiimi juhli korkeimman oikeuden päätöstä Nairobissa 5. elokuuta.

BBC ei siis löytänyt todisteita Odingan syytösten tueksi. Oppositiojohtajan työryhmä ei myöskään pyydettäessä välittänyt toimittajille todistusaineistoa, joka tukisi väitettä vaalivilpistä.

Kenian presidentiksi nouseva Ruto on 55-vuotias liikemies. Hän saa johdettavakseen noin 54 miljoonan asukkaan valtion, joka on ajautumassa poikkeuksellisen syvään ruokakriisiin.

Koko Afrikan sarvi kärsii kuivuudesta ja loppuvuodeksi odotetaan viidettä peräkkäistä epäonnistunutta sadekautta. Ruto on luvannut tehdä yhteistyötä kaikkien johtajien kanssa maan ongelmien ratkaisemiseksi.

”Kostolle ei ole tilaa”, tuleva presidentti sanoi. ”Olen hyvin tietoinen siitä, että maamme on tilanteessa, jossa tarvitsemme kaikki miehet kannelle.”

Kansalaiset ovat olleet huolissaan, että pitkittynyt presidentin valintaprosessi syventäisi köyhyyttä ja väkivaltaisuuksia. Kenian historian väkivaltaisimmat vaalit käytiin vuonna 2007, kun yli 1 100 ihmistä kuoli eri heimojen välisissä poliittisissa yhteenotoissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat