Venäläinen entinen toimittaja Ivan Safronov tuomittiin 22 vuoden vankeuteen maan­petoksesta

Safronovin väitetään myyneen sotilassalaisuuksia Tšekin tiedustelulle, joka välitti niitä edelleen Yhdysvalloille. Safronov on ollut pidätettynä vuoden 2020 heinäkuusta saakka.

5.9. 17:10

Moskovan käräjäoikeus tuomitsi entisen toimittajan Ivan Safronovin 22 vuodeksi vankeuteen maanpetoksesta, kertoo venäjänkielinen lehti Novaja Gazeta Europa sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.

Moskovan käräjäoikeuden tuomari Dmitri Gordejev kertoi Safronovin tuomion maanantaina oikeudenkäynnissä ilman perusteluita vedoten tapauksen salassapitoon. Oikeudenkäynti ei ollut julkinen.

Novaja Gazetan mukaan moskovalainen syyttäjä ehdotti oikeudenkäynnin tauon aikana Safronoville, että hän tunnustaisi syyllisyytensä 12 vuoden vankeusrangaistusta vastaan, mutta Safronov kieltäytyi.

Vankeustuomion lisäksi Safronoville määrättiin 500 000 ruplan sakko.

Ivan Safronov oikeudessa Moskovassa 5. syyskuuta.

Safronovin väitetään myyneen sotilassalaisuuksia Tšekin tiedustelulle, joka välitti niitä edelleen Yhdysvalloille. Safronov on ollut pidätettynä vuoden 2020 heinäkuusta saakka.

Safronov on kiistänyt kaikki syytökset ja kuvaillut niitä ”oikeudenmukaisuuden ja terveen järjen irvikuvaksi”.

Lue lisää: Syyttäjä vaatii Venäjällä maan­petoksesta syytetylle entiselle toimittajalle 24 vuoden vankeus­rangaistusta

Safronovin mukaan syyttäjä viittaa hänen tuntemaansa tšekkiläiseen toimittajaan, jonka Safronov oli tavannut Moskovassa vuonna 2010. Safronov kertoo tuttavansa perustaneen myöhemmin verkkosivuston, johon liittyen hän oli avustanut tätä avoimista lähteistä löytyvien tietojen äärelle.

Safronov seurasi sotilasasioita työskennellessään sanomalehti Kommersantissa. Keväällä 2020 hän siirtyi Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosin johtajan avustajaksi.

SAFRONOVIN asianajaja Ivan Pavlov sanoi marraskuussa, että Venäjällä toimittajat voivat saada maan­petos­syytteet vain sen takia, että he tekevät työtään.

Tapauksen kriitikoiden mukaan kyseessä on Venäjän pyrkimys vaientaa toimittajia.

Avoin tiedonvälitys ja sananvapaus ovat joutuneet Venäjällä tänä vuonna entistäkin ahtaammalle.

Valvontaa on kiristetty Ukrainassa helmikuussa aloitetun hyökkäyksen jälkeen, ja esimerkiksi riippumattomina tietolähteinä tunnetut sanomalehti Novaja Gazeta ja televisiokanava Dožd ovat lähteneet maasta ja jatkaneet toimintaansa ulkomailla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat