Tuomari suostui Trumpin pyyntöön: Oikeuden ulko­puolinen asiamies voi tutkia FBI:n takavarikoimia asiakirjoja

Oikeusministeriön mukaan ulkopuolinen asiamies haittaisi tutkimusten edistymistä ja ”vahingoittaisi merkittävällä tavalla tärkeitä hallituksen etuja, mukaan lukien kansallisen turvallisuuden etuja”.

Donald Trump puhumassa kampanjatilaisuudessa 3. syyskuuta.

5.9. 19:45

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari suostui maanantaina nimittämään oikeuden ulkopuolisen asiamiehen tutkimaan asiakirjoja, jotka FBI takavarikoi entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta Mar-a-Lagosta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomari Aileen Cannon kertoi päätöksessään, että tuomioistuin on antanut luvan tarkastaa Trumpin henkilökohtaiset esineet, asiakirjat ja aineiston, joihin sovelletaan asianajajan ja asiakkaan välistä salassapitovelvollisuutta.

Trump nimitti Cannonin vuonna 2020 vain kuukausia ennen kuin hän jätti virkansa.

Trump on syyttänyt oikeusministeriötä noitavainosta häntä vastaan, ja hänen asianajajansa väittävät, että riippumattoman kolmannen osapuolen nimittäminen tarkastelemaan aineistoa olisi tärkeää hallituksen toimien valvomiseksi.

YHDYSVALTAIN oikeusministeriö epäilee, että Trumpin asianajajat piilottelivat tietoisesti ja hallituksen tutkimuksia haitaten kymmeniä salaisia asiakirjoja viranomaisilta ennen elokuun 8. päivää tehtyä ratsiaa Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle Floridassa.

Trump vaati jo aiemmin, että oikeuden nimittämä ulkopuolinen asiamies (special master) kävisi läpi Mar-a-Lagosta luovutetut tai takavarikoidut asiakirjat, jotta selviäisi, mitkä niistä ovat kenties Trumpin yksityisomaisuutta.

Oikeusministeriön kanta asiakirjoihin oli vastineen mukaan yksiselitteinen: ”Nämä dokumentit eivät hänelle kuulu.”

Ministeriön mukaan Trumpin toivoma asiamies haittaisi tutkimusten edistymistä ja ”vahingoittaisi merkittävällä tavalla tärkeitä hallituksen etuja, mukaan lukien kansallisen turvallisuuden etuja”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat