Ainakin 74 ihmistä kuollut voimakkaassa maan­järistyksessä Lounais-Kiinassa

Järistyksen voimakkuus oli 6,6. Satoja ihmisiä on edelleen kateissa Lounais-Kiinassa. Alueelta on evakuoitu yli 21 000 ihmistä.

5.9. 21:02 | Päivitetty 7.9. 8:03

Ainakin 74 ihmistä on saanut surmansa voimakkaassa maan­järistyksessä Lounais-Kiinassa maanantaina, Kiinan valtiollinen media kertoi keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Satoja ihmisiä on edelleen kateissa.

Yli 21 000 ihmistä on evakuoitu alueelta maanvyöryriskin ja sortuvien rakennusten tieltä. Kiinan ilmatieteenlaitoksen mukaan maanjäristysalueille on ennustettu myös rankkoja sateita torstaihin asti. Sateet lisäävät maanvyörymien riskejä, mitkä puolestaan vaikeuttavat entisestään pelastustöitä.

Pelastustyöntekijät etsivät vielä kadoksissa ja eristyksissä olevia ihmisiä alueen vuoristoiselta alueelta.

Maanjäristyksen voimakkuus oli 6,6. Järistys iski Sichuanin maakuntaan noin yhdeltä iltapäivällä paikallista aikaa, eli Suomen aikaa noin kahdeksalta aamulla. Järistyksen keskus sijaitsi vajaan viidenkymmenen kilometrin päässä Kangdingin kaupungista, kertoo uutistoimisto AFP. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan järistyksen keskus osui vuoristossa sijaitsevaan syrjäiseen Ludingin kylään.

Järistys on aiheuttanut maanvyörymiä, jotka ovat aiheuttaneet Kiinan valtiollisen televisiokanavan mukaan vakavia vahinkoja ainakin yhdessä kaupungissa. BBC kertoo, että järistys on vaurioittanut sähkölinjoja ja tukkinut teitä.

Rakennukset vapisivat voimakkaasti aina Sichuanin pääkaupungissa Chengdussa sekä läheisessä Chongqingin suurkaupungissa asti. Chengdussa on ollut tiukka koronasulku, jonka vuoksi asukkaat ovat olleet eristettyinä koteihinsa.

Raivaustyöt eloonjääneiden löytämiseksi jatkuivat tiistaina. Kiina kertoo lähettäneensä alueelle yli 6 500 pelastustyöntekijää.

Paikallisen säälaitoksen mukaan alueelle odotetaan lähipäivinä voimakkaita sateita, jotka voivat vaikeuttaa pelastustöitä.

Järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä, joista ainakin kymmenen oli voimakkuudeltaan yli 3,0. Pienempi järistys, jonka voimakkuus oli 4,6, vavisutti Itä-Tiibetiä vajaan tunnin kuluttua ensimmäisestä järistyksestä.

Maanjäristykset ovat Kiinassa yleisiä erityisesti maan lounaisosissa, joka on seismisesti aktiivista aluetta.

Kesäkuussa ainakin neljä ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui kahdessa Lounais-Kiinassa tapahtuneessa maanjäristyksissä.

Yksi viime vuosikymmenten tuhoisimmista maanjäristyksistä tapahtui Sichuanissa vuonna 2008. Järistys, jonka voimakkuus oli 8,0, tappoi yli 70 000 ihmistä ja aiheutti laajat vahingot.

Korjausryhmä tutki maanantaisen maanjäristyksen kaapeliverkkoon aiheuttamia tuhoja Moxin kaupungissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat