Kiina kiristää koronarajoituksia puoluekokouksen alla – osittaiset sulut vaikuttavat jo 65 miljoonan ihmisen elämään

Miljoonakaupunki Chengdun koulut ja toimistot on päätetty sulkea, vaikka tartuntoja on yhä vähän suhteessa Eurooppaan.

Työntekijä otti näytettä koronavirustestiä varten Shenzhenin Software Parkissa perjantaina.

5.9. 21:45

Kiinassa jo 33 kaupunkiin on asetettu koronarajoituksia, kertoo kiinalainen talousmedia Caixin raportissaan. Raportista uutisoivat uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian.

Osittaisten sulkujen ja rajoitustoimien piirissä ovat muun muassa Shenzhenin ja Chengdun miljoonakaupungit. Pelkästään Chengdun väkiluku on 21 miljoonaa, ja yhteensä rajoitusalueilla asuu yli 65 miljoonaa ihmistä.

Varotoimia on kiristetty ensi viikon perjantaina alkavan Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen alla, The Guardian kirjoittaa. Joka viides vuosi järjestettävässä kokouksessa päätetään presidentti Xi Jinpingin jatkokaudesta Kiinan johdossa.

Kiina on reagoinut koronaviruspandemiaan useimmista länsimaista poikkeavalla tavalla. Maassa pyritään yhä nollalinjaan eli tukahduttamaan viruksen kulku. Niinpä tiukkoja rajoitustoimia otetaan kaupungeissa käyttöön, vaikka tartuntoja on verrattain vähän.

The Guardianin mukaan Kiinan viranomaiset vahvistivat sunnuntaina 349 uutta tartuntaa koko maassa.

Koronatoimiin liittyvä tiesulku Chengdussa torstaina.

Chengdu julisti koronasulun torstaina ja ilmoitti maanantaina, että suurin osa rajoituksista jää voimaan. Kaupunki aloittaa jälleen uuden testauskierroksen.

Toimistot, koulut ja viihdekeskukset sekä osa kaupoista on suljettu, mutta ruokakaupat ja sairaalat saavat pysyä auki. Toimistotyöntekijät on määrätty etätöihin.

18 miljoonan asukkaan Shenzhen julisti kuluneen viikonlopun ajaksi koronasulun, ja maanantaista lähtien käytössä ovat alueittain muuttuvat rajoitukset.

Caixinin mukaan teknologiakeskuksena tunnetussa Shenzhenissä otetaan pandemian pysäyttämiseksi käyttöön ”kaikki mahdolliset resurssit, voimat ja toimet”. Myös Shenzhenin asukkaat testataan laajasti tartuntojen varalta.

Reutersin haastatteleman viranomaisen mukaan riski pandemian leviämisestä kaupungeissa on korkea. Tartuntoja havaittiin Shenzhenissä lauantaina 89.

”Kaupungin koronatilanne on vakava ja monimutkainen. Uusien tartuntojen määrä on pysynyt suhteellisen korkeana”, kommentoi Shenzhenin kansanterveysviranomainen Lin Hancheng tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat