Kalifornian sähköverkko kamppailee ennätys­kysynnän kanssa lämpöaallon koetellessa osavaltiota

Viranomaiset ovat pyytäneet osavaltion asukkaita varautumaan sähkökatkojen mahdollisuuteen.

Osissa osavaltiota lämpötilan ennustetaan nousevan päivän aikana jopa 46 asteeseen, mikä nostaa sähkön kysyntää viilennystarpeiden kasvaessa.

7.9. 3:29

Kalifornian sähköverkon kestävyys on tiistaina koetuksella, kun historiallisen voimakas helleaalto siirtyy kuumimpaan vaiheeseensa. Osissa osavaltiota lämpötilan ennustetaan nousevan päivän aikana jopa 46 asteeseen, brittilehti The Guardian kertoo.

Viranomaiset ovat pyytäneet osavaltion asukkaita varautumaan sähkökatkojen mahdollisuuteen. Sähkön kysyntä rikkoo ennätyksiä ihmisten yrittäessä epätoivoisesti viilentää kotejaan ilmastointi­laitteiden avulla.

New York Timesin mukaan Kaliforniassa toimiva Pacific Gas & Electric -energiayhtiö on varoittanut yli 500 000:tta asiakastaan sähkökatkojen mahdollisuudesta.

”Maanantaiksi ja tiistaiksi ennustettu kysyntä on kaikkien aikojen ennätystasolla, ja mahdollisuudet katkoksiin ovat lisääntyneet merkittävästi”, varoitti puolestaan Kalifornian sähköverkkoa ylläpitävän CAISO:n johtaja Elliot Mainzer.

Mainzer ennusti aiemmin, että Kalifornian sähköntuotanto saattaisi jäädä tiistaina kello 17.30 paikallista aikaa yli 5 000 megawattia alle huippukysynnän, joka voisi nousta ennätykselliseen yli 51 000 megawattiin.

Ennätys rikottiin jo hieman aiemmin iltapäivällä, sillä noin kello 16.50 paikallista aikaa sähkönkulutus oli noussut CAISO:n verkkosivujen mukaan jo yli 51 800 megawattiin. Edellinen ennätys on 50 270 megawattia, ja se tehtiin vuonna 2006.

Vertailun vuoksi Suomessa sähkönkulutus on ollut Fingridin mukaan kuluvan vuoden aikana korkeimmillaan noin 13 500 megawattia.

CAISO:n odotetaan pyytävän korotetun hätähälytystason julistamista, minkä jälkeen seuraava askel olisi määrätä ajoittaisia sähkökatkoksia.

”Sähkökatkokset ovat merkittävä haitta niille, joita ne koskevat, mutta on parempi hoitaa hätätilanteita hallitusti sen sijaan, että ne aiheuttaisivat laajempaa ja pitkäaikaisempaa häiriötä”, CAISO:n verkkosivuilla todetaan.

Osavaltion laajuinen energiansäästövaroitus on voimassa jo seitsemättä päivää. Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos on antanut myös hellevaroituksia eri puolilla Kaliforniaa.

Äärimmäiset lämpötilat ovat seurausta Kalifornian yllä vellovasta ”lämpökuvusta”. Vaikka ilmastonmuutos ei varsinaisesti aiheuta kyseistä ilmiötä, lisää se tutkijoiden mukaan erilaisten sään ääriolosuhteiden esiintymisen todennäköisyyttä.

Alhainen kosteus ja korkeat lämpötilat ovat lisänneet myös metsäpalojen riskiä. Viikonlopun aikana sammutustöissä oli noin 4 400 palomiestä, jotka pyrkivät hillitsemään 14:ta suurta tulipaloa eri puolilla osavaltiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat