Pääministeri Liz Truss ja oppositio­johtaja Keir Starmer ottivat yhteen ensimmäistä kertaa alahuoneessa

Liz Trussista tuli Britannian uusi pääministeri tiistaina. Keskiviikkona hänellä on jo alahuoneessa vastassaan työväenpuolueen Keir Starmer. Brittiparlamentin istunnot ovat parhaimmillaan suurta poliittista viihdettä.

Liz Truss veti keskiviikkona alahuoneessa ensimmäisen pääministerin kyselytuntinsa.

7.9. 13:49 | Päivitetty 7.9. 14:47

Lontoo

Britannian uusi konservatiivipääministeri Liz Truss veti keskiviikkona alahuoneessa ensimmäisen pääministerin kyselytuntinsa.

Vastassaan hänellä oli Britannian oppositiojohtaja eli työväenpuolueen Keir Starmer.

Trussin ja Starmerin ensimmäistä kohtaamista pääministerin kyselytunnilla alkoi heti hallita Britannian kovimmat haasteet: energian hintojen raju nousu, elinkustannuskriisi sekä muut talousongelmat.

Starmer toivotti uuden pääministerin lyhyesti tervetulleeksi, ja kysyi heti perään, mitä mieltä Truss on energiayhtiöiden jättivoittojen kertaluonteisesta verottamisesta.

”Jokainen punta jota ei veroteta, merkitsee lisää velanottoa”, Starmer sanoi.

Truss on yritysten kertaluonteisia veroja vastaan. ”Arvon herra katsoo nyt tätä asiaa väärältä kannalta”, pääministeri sanoi.

Trussin mukaan työväenpuolue haluaa vain nostaa verotusta.

Starmerin mukaan taas Truss on panemassa tavalliset kansalaiset energiakriisin maksajiksi. Valtiovarainministeriön arvion mukaan kohonneet energiahinnat tuovat brittiyhtiöille kahden vuoden aikana jopa 170 miljardin punnan (196 miljardin euron) ylimääräiset voitot.

Pääministeri ei antanut yksiselitteistä vastausta sille, miksi yhtiöitä ei voisi pikavoitoista verottaa. Hän kertoi haluavansa kohentaa energiahuoltoa lisäämällä ydinenergiaa sekä Pohjanmeren öljy- ja kaasutuotantoa.

”Aion ryhtyä heti toimiin auttaakseni energialaskujen kanssa”, pääministeri lupasi.

Lisätietoja hallituksen toimista energialaskujen jäädyttämiseksi odotetaan myöhemmin tällä viikolla.

Entinen pääministeri Theresa May esitti Trussille mieluisan kysymyksen: Miksiköhän kaikki Britannian naispuoliset pääministerit ovat tulleet konservatiivipuolueesta?

Truss vastasi, että hän ei tosiaankaan tiedä miksi labour ei löydä itselleen naisjohtajaa, tai edes johtajaa, joka tulisi Pohjois-Lontoon ulkopuolelta.

Mayn ja Trussin yhteispiikki oli suunnattu työväenpuolueen suuntaan.

Brittiparlamentin alahuoneen istunnot ovat parhaimmillaan suurta poliittista viihdettä.

Poliitikoille itselleen onnistuminen tai epäonnistuminen alahuoneen esiintymisissä voi määrätä uran suunnan. Brittipolitiikassa on vaikea päästä kärkipaikoille, jos ei ole hyvä esiintymään.

Lue lisää brittiparlamentin omalaatuisista tavoista tästä jutusta.

Tiistaina pääministerinä aloittanutta Trussia on kuvailtu jäykähköksi esiintyjäksi.

Omiensa joukossa eli konservatiivipuolueen jäsenille kampanjatilaisuuksissa puhuessaan Truss on osannut ottaa yleisönsä. Pääministerinä hän ei kuitenkaan puhu enää vain omille, vaan myös verenhimoiselle oppositiolle ja kaikille brittiäänestäjille.

Toisaalta oppositiojohtaja Starmeriakaan ei pidetä Britanniassa erityisen mukaansatempaavana puhujana. Häntä on moitittu harmaahkoksi hahmoksi. Juristina ja entisenä syyttäjälaitoksen johtajana Starmerilla on kuitenkin vahva asiaväittelypohja.

Työväenpuolueessa toivotaan nyt, että Truss olisi oppositiolle helpompi saalis kuin hänen edeltäjänsä Boris Johnson.

Sanavalmis ja salamannopea Johnson hallitsi esiintymistilaisuuksia jo pelkällä persoonallaan, vaikka ei olisi tiennyt itse aiheesta mitään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat