Britannian uuden hallituksen avainpaikoilla ei ole enää yhtään valkoista miestä

Uusi pääministeri Liz Truss nimitti hallituksensa. Tärkeimmät ministeriöt ovat nyt naisilla ja etnisistä vähemmistöistä tulleilla.

Ulkoministeri James Cleverly, työ ja eläkeministeri Chloe Smith, pääministeri Liz Truss, ulkomaankauppaministeri Kemi Badenoch ja sisäministeri Suella Braverman.

7.9. 15:50

Britannian uusi konservatiivipääministeri Liz Truss on nimittänyt uuden ydinhallituksensa.

Aikojen muuttumista kuvaa hyvin se, että valkoisilla miehillä – eli brittikonservatiivien perinteisellä ydinjoukolla – ei ole enää yhtään tärkeimmistä ministerisalkuista.

Raskaimmat salkut menivät kaikki naisille ja/tai maahanmuuttajataustaisille konservatiiveille.

Britanniassa tärkeimpiä ministeriöitä tai ministerinsalkkuja kuvataan usein ilmauksella Great Offices of State.

Tärkeimmät ministerit ovat pääministeri, valtiovarainministeri, ulkoministeri ja sisäministeri.

Truss on jo kolmas nainen Britannian pääministerinä. Myös kaksi edellistä naispääministeriä eli Margaret Thatcher ja Theresa May olivat konservatiivijohtajia.

Valtiovarainministeriksi Truss nimitti odotetusti Kwasi Kwartengin. Hänen vanhempansa muuttivat Britanniaan 1960-luvulla opiskelijoina Ghanasta.

Ulkoministeriksi nousi yhtä odotetusti James Cleverly. Hänen äitinsä on Sierra Leonesta.

Sisäministerikin arvattiin jo etukäteen: Suella Braverman. Hänen vanhempansa muuttivat Britanniaan Keniasta ja Mauritiukselta.

Naisille ja vähemmistöjen edustajille meni muitakin tärkeitä salkkuja. Varapääministeri ja terveysministeri on Trussin tärkeä liittolainen Thérèse Coffey. Konservatiivijohtajakisassakin mukana ollut ja paljon innostusta herättänyt Kemi Badenoch on uusi ulkomaankauppaministeri.

Laajempi salkkujako oli vielä keskiviikkoaamuna kesken, joten esimerkiksi naisten tarkkaa osuutta kaikista nimityksistä on liian aikaista laskea.

Alustavien lukujen mukaan ydinhallituksen istuntoihin osallistuu jopa kolmisenkymmentä ministeriä tai vastaavaa. Heistä naisia olisi hieman alle kolmannes.

Kun edellinen pääministeri Boris Johnson mylläsi hallituksensa uusiksi vuosi sitten syyskuussa, oli ydinhallituksen ministereistä hieman yli neljännes naisia.

Etnisistä vähemmistöistä tulevien ministereiden osuus oli Johnsonin syksyn 2021 ydinhallituksessa jo lähes neljännes. Vastaava osuus maan asukkaista on vain nelisentoista prosenttia.

Britannian konservatiivipuoluetta voi toki moittia monesta, mutta ainakin yhdessä asiassa se on pannut parastaan: Kukaan ei voi kovistella Trussia ja Johnsonia ainakaan siitä, että vähemmistöjen edustajat eivät pääse johtaville paikoille.

Brittiparlamentin lukujen mukaan vuoden 2019 parlamenttivaaleissa valituista kansanedustajista 65:llä eli 10 prosentilla kaikista on etninen vähemmistötausta. Heistä yli puolet kuuluu työväenpuolueeseen.

Skotlannin parlamentissa etnisistä vähemmistötaustoista tulevien osuus on 4,5 prosenttia, ja Walesissa viisi prosenttia. Pohjois-Irlannissa luku on nolla, kertovat parlamentin tilastot.

Alahuoneessa on silti vielä pitkä matka sukupuolten tasa-arvoon. Kansanedustajista naisia on hieman yli kolmannes.

Konservatiivipuolueessa on vahva miesedustus. Parlamentin listauksen mukaan puolueen nykyisistä kansanedustajista 269 on miehiä ja 88 naisia.

Työväenpuolueessa eli labourissa on sen sijaan naisenemmistö. Yhtään naispääministeriä työväenpuolueesta ei ole kuitenkaan vielä noussut.

Oikaisu kello 21:09: Toisin kuin kirjoituksessa aiemmin annettiin ymmärtää, Officers-sanaa ei voi käyttää Great Offices of State -ilmauksen vaihtoehtoisena muotona tässä yhteydessä, sillä se viittaa historiallisiin arvonimiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat