Jalkapallotähti Kylian Mbappé tirskui, kun valmentaja löi lekkeriksi kysymyksen yksityis­lennoista – ilmasto­tietoisia ranskalaisia ei naurattanut

Raharikkaiden yksityiset suihkukoneet on nostettu Ranskassa yhä enemmän tikunnokkaan. Jalkapallovalmentaja Christophe Galtierin ja tähtihyökkääjä Kylian Mbappén käyttäytyminen tahrasi yksityislentojen mainetta entisestään.

Ympäristöjärjestö Greenpeace aktivistit osoittivat mieltään jalkapallojoukkue Paris Saint-Germainille Pariisissa tiistaina. Mielenilmauksessa oli mukana hiekkavene, ja kyltissä lukee: ”Ilmasto. Olkaa esimerkkeinä!”

7.9. 16:39

Sen selvemmäksi asia ei olisi voinut tulla: Ranskan jalkapallomiljonäärit elävät kovin loitolla vuoden 2022 todellisuudesta, jossa korventava hellekesä on lisännyt eurooppalaisten huolta ilmastonmuutoksesta.

Etäisyys todellisuudesta kävi ilmi maanantain tiedotustilaisuudessa, jossa esiintyivät Ranskan tunnetuimman seurajoukkueen Paris Saint-Germainin päävalmentaja Christophe Galtier ja tähtihyökkääjä Kylian Mbappé. Molemmat ovat ranskalaisia.

Paris Saint-Germainin hyökkääjä Kylian Mbappé ja päävalmentaja Christophe Galtier ottelun tiimellyksessä Pariisissa elokuun lopussa.

PSG:n tähtisikermä oli matkustanut edelliseen sarjaotteluunsa länsirannikon Nantesiin yksityislennolla, Boeing 737 -koneella. Toimittaja kysyi, miksi joukkue ei käyttänyt TGV-luotijunaa, jolla välimatka Pariisi–Nantes taittuu kahdessa tunnissa.

Galtier alkoi virnuilla. Mbappé tirskui. Lopulta Galtier sanoi naama jokseenkin peruslukemilla, että PSG harkitsee muita matkustustapoja.

”Olemme selvittämässä, josko voisimme kulkea hiekkaveneillä”, Galtier vastasi.

Hiekkavene tai maavene on ajoneuvo, jota käytetään harvinaisessa lajissa nimeltään maapurjehdus.

Huomattavaa osaa ranskalaisista Galtierin sutkaus ei naurattanut. Ranskassa on monen Euroopan maan tapaan kärsitty kesällä ennätyskuivuudesta ja tukahduttavasta kuumuudesta.

Galtierin ja Mbappén käytös kirvoittikin vastalauseita vallan ylimpiä kamareita myöten.

”Minusta heidän olisi tärkeää ymmärtää, missä maailmassa me olemme”, sanoi Ranskan pääministeri Elisabeth Borne tiistaina tv-kanava TF1:n mukaan.

Tiistai-iltana PSG-valmentaja pyytelikin jo anteeksi. ”Se oli huonoa makua osoittava vitsi herkästä aiheesta”, Galtier sanoi radiokanava France Interin mukaan.

Lue lisää: Eurooppaa koetteleva kuivuus saattaa olla pahin 500 vuoteen, ja sillä on huolestuttavia seurauksia

Lyhyen matkan yksityislennot on nostettu Ranskassa muutenkin tikunnokkaan. Viime perjantaina kansalaisjärjestö Attac France kiinnitti huomiota PSG:n argentiinalaistähteen Lionel Messiin.

Upporikkaalla Messillä on Gulfstream V -suihkukone, kertoo ranskalaislehti Le Journal du Dimanche.

Attacin mukaan Messin koneella on lennetty tänä vuonna 52 lentoa, mikä on tuottanut enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin mihin tavalliselta ranskalaiselta menisi 150 vuotta.

”Superrikkaat tuhoavat planeetan”, Attac kritisoi viestipalvelu Twitterissä.

Planeetan suihkuseurapiireihin (engl. jet set) kuuluu tietysti paljon muitakin kuin futismiljonäärejä.

Yksityissuihkukoneet ovat puhuttaneet muuallakin kuin Ranskassa. Maailman kenties kohutuin monimiljardööri Elon Musk sai toukokuussa sapiskaa, kun hän oli matkustanut yksityissuihkukoneellaan yhdeksän minuutin lennon San Franciscosta San José’hen.

Ranskassa äveriäin lentämiskritiikin kohde on ollut Bernard Arnault, luksusyhtiö LVMH:n suuromistaja. LVMH:n tuotemerkkeihin kuuluu muun muassa Louis Vuitton.

Arnaultin yksityislentoja seuraa eritoten nimimerkki @laviondebernard (”Bernardin lentokone”), jolla on tili ainakin Instagramissa ja Twitterissä. Esimerkiksi toukokuun saldoksi tuli 18 lentoa, jotka kestivät yhteensä 46 tuntia ja tuottivat 176 hiilidioksiditonnin päästöt.

PSG-valmentaja Christophe Galtierin ylimielinen sutkaus tarjosi lisää sytykettä keskustelulle, jota Ranskassa on kuluneena kesänä muutenkin käyty.

Yksityislentokoneita Nizzan kansainvälisellä lentokentällä tiistaina.

Sosiaalisessa mediassa on vaadittu äänekkäästi yksityislentojen sääntelyä tai peräti kieltämistä, ja elokuussa liikenneministeri Clément Beaune ilmoitti kannattavansa sääntelyä.

”Kun jokainen ranskalainen yrittää omassa arjessaan [hillitä päästöjä], myös heidän täytyy toimia, jotka pystyvät tekemään eniten ja jotka saastuttavat eniten”, Beaune sanoi Le Figaro -lehden mukaan.

On epävarmaa, johtavatko sääntelyvaatimukset mihinkään. Ranskassa on jo nyt kielletty kotimaan reittilentoyhteydet kaupunkien välillä, jos matka taittuu junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa.

Ranskassa tällaisia matkareittejä on enemmältikin, koska TGV-luotijunien verkko on melko kattava. Yksityislentoja rajoitukset eivät kuitenkaan koske.

Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että vallasväen elämäntyyli on jatkossa aiempaa tarkemmin suurennuslasin alla.

Esimerkistä käy Le Monde -lehti, joka tiistaina julkaisi laajan selvityksensä Ranskan yksityislennoista.

Ranskaan on rekisteröity 235 yksityissuihkukonetta, joilla on vuonna 2022 lennetty tähän mennessä yli 30 000 lentoa. Niistä 730 oli kestoltaan alle puolen tunnin pituisia Ranskan sisäisiä lentoja.

Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kerrotaan, ettei virastolla ole rekisteriä ”yksityisten henkilöiden nykyisessä omistuksessa olevista ilma-aluksista, joissa moottorityyppinä on suihkumoottori”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat