Ukrainassa koetut miestappiot eivät juuri näy Venäjän kokonais­­kuolleisuudessa

Venäjän sodan aiheuttama kuolleisuus voi alueellisesti näkyä Venäjällä voimakkaastikin, kertoo Meduzan haastattelema venäläinen väestö­tieteilijä. Erityisesti kärsivät vähemmistö­kansallisuudet ja valmiiksi huono-osaiset alueet.

Itä-Siperialaisen Burjatian tasavallan pääkaupunki Ulan-Ude talvella. Burjaatit ovat yksi Venäjän vähemmistökansoista, ja Burjatian tasavalta on maan köyhimpiä alueita.

7.9. 17:09 | Päivitetty 8.9. 14:39

Kuinka Venäjän sotilaalliset menetykset ja laskusuunnassa oleva talous näkyvät maan kuolleisuusluvuissa ja eliniänodotteessa?

Eivät juuri mitenkään, vastaa väestötieteilijä Dmitri Zakotjanski Euroopasta käsin toimivan venäläislehti Meduzan haastattelussa.

Venäjä on virallisesti ilmoittanut 1 351 kuolleesta sotilaasta Ukrainassa, Meduza kertoo. Luvut ovat maaliskuulta, eikä Venäjä ole tämän jälkeen päivittänyt lukuja. Luvut lienevät kuitenkin selvästi alakanttiin; oppositiolehti Mediazona ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu vahvistivat syyskuussa avoimien lähteiden perusteella noin 6 000 kuollutta venäläissotilasta. BBC painotti, että todellinen määrä voi olla vähintään kaksinkertainen toimittajien vahvistamiin lukuihin verrattuna.

The New York Times kirjoitti elokuussa jopa 20 000 kuolleesta. Silti Ukrainassa kuolleet sotilaat muodostavat korkeintaan alle prosentin Venäjän kokonaiskuolleisuudesta, Zakotjanski kertoo.

Esimerkiksi kuolleisuus koronavirukseen tai sen aiheuttamiin tauteihin on Venäjällä selvästi suurempaa kuin sotilaiden kuolleisuus: yksi korona-aalto vie väestötieteilijän mukaan Venäjällä noin 100 000 henkeä mennessään.

Koronapandemian aikana nyky-Venäjän kuolleisuus nousi tilastoidun historiansa korkeimmalle tasolle, yli 2,4 miljoonaan, selviää Suomen pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin katsauksesta helmikuulta 2022. Zakotjanskin mukaan koronan vaikutukset näkyvät 143-miljoonaisen maan kuolleisuusluvuissa yhä.

Ukrainan sodan aiheuttamat miestappiot näkyvät kuitenkin Venäjän eri alueiden välillä yhä kasvavana eriarvoisuutena, Zakotjanski kertoo.

Pietarin ja Moskovan kaltaisissa miljoonakaupungeissa elinajanodote vastaa Euroopan vastaavaa. Pienissä kansallisissa tasavalloissa puolestaan eletään aivan toisenlaisessa maailmassa, ja heille sotilaallisesta palveluksesta luvattu korotettu palkkio on huomattava summa rahaa. Lisäksi näillä alueilla ihmiset saavat tietonsa pääsääntöisesti televisiosta, eivät verkosta tai riippumattomista tiedotusvälineistä, väestötieteilijä kertoo.

Lukujen valossa onkin nähtävissä, että useimmat sodassa kuolleet ovat olleet kotoisin köyhiltä alueilta. Myös luettelot Ukrainassa haavoittuneista ja kaatuneista ovat jo aiemmin näyttäneet, että Venäjän kansalliset vähemmistöt ovat Ukrainassa sotivien joukossa voimakkaasti yliedustettuina. Monet ovat Kaukasuksen tasavalloista, kuten Dagestanista, sekä Itä-Siperiassa sijaitsevasta Burjatian tasavallasta.

Burjatiassa miesten elinajanodote onkin laskenut huomattavasti, Zakotjanski huomauttaa. Venäjän viranomaisten julkaisemia kuolleisuus- ja elinajanodotelukuja hän pitää luotettavina, mutta rekisteröityjä kuolinsyitä hänen mukaansa manipuloidaan.

Zakotjanski odottaa, että jo ensi vuonna on nähtävissä, kuinka elinajanodote laskee yhä entisestään niillä Venäjän alueilla, joilla se on jo ennestään maan alhaisimpia. Kuolleisuuslukuja voidaan julkaista kuukausienkin viiveellä, mutta pienissä kansallisissa tasavalloissa sodan aiheuttama kuolleisuus voi näkyä voimakkaastikin.

”Surullista, että eniten kärsivät köyhät ja huono-osaiset”, Zakotjanski toteaa.

Lisäys 8.9.2022 kello 9.57: Lisätty maininta The New York Timesin esittämästä Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden määrästä.

Lisäys 8.9.2022 kello 14.37: Lisätty tarkennus Venäjän ilmoittamista 1 351 kuolleesta sotilaasta Ukrainassa. Luvut on julkaistu 25. maaliskuuta, eikä Venäjä tämän jälkeen ole päivittänyt lukuja kuolleistaan. Tarkennettu myös Mediazonan ja BBC:n venäjänkielisen palvelun vahvistamia venäläissotilaiden kuolemia. Alunperin jutussa luki ”oppositiolehti Mediazona ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu arvioivat, että noin 6 000 kuollutta on lähempänä todellisuutta.” Myöhemmin kohtaa tarkennettiin ja täydennettiin muotoon ”oppositiolehti Mediazona ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu vahvistivat syyskuussa avoimien lähteiden perusteella noin 6 000 kuollutta venäläissotilasta. BBC painotti, että todellinen määrä voi olla vähintään kaksinkertainen toimittajien vahvistamiin lukuihin verrattuna”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat