Albania syyttää Irania kyber­hyökkäyksestä, katkaisee diplomaattiset suhteet maiden välillä

Iranilaisilla diplomaateilla ja heitä tukevilla on 24 tuntia aikaa poistua maasta ilmoituksen antamisesta.

Poliisit seisovat Iranin suurlähetystön edustalla Albanian pääkaupunki Tiranassa keskiviikkona.

7.9. 15:39 | Päivitetty 7.9. 16:02

Albania on katkaissut diplomaattiset suhteet Iraniin keskiviikkona, kertoo pääministeri Edi Rama lausunnossaan. Rama syyttää Irania kesällä järjestetystä kyberhyökkäyksestä Albaniassa. Asiasta uutisoi AFP.

”Ministerineuvosto on päättänyt katkaista välittömästi diplomaattiset suhteensa Iranin islamilaisen tasavallan kanssa”, Rama sanoo.

Raman mukaan heinäkuun 15. päivänä toteutetulla kyberiskulla Iran pyrki kaatamaan Albanian julkiset palvelut ja pääsemään käsiksi valtion järjestelmän tietoihin ja sähköiseen viestintään.

Raman mukaan väitetty isku epäonnistui pyrkimyksissään vahinkojen oltua vähäisiä tavoitteisiin nähden. Järjestelmät palautuivat täysin ennalleen eikä mitään tietoja tuhottu lopullisesti.

Iranilaisilla diplomaateilla ja heitä tukevilla on Raman mukaan 24 tuntia aikaa poistua maasta ilmoituksen antamisesta.

Albanian ja Iranin välit ovat olleet tulehtuneet siitä lähtien, kun Tirana vastaanotti 3 000 maanpaossa olevan iranilaisen Kansan mujahedin (MEK) -järjestön jäsentä vuonna 2013 YK:n ja Yhdysvaltojen pyynnöstä. MEK tuki Iranin uskonnollista johtajaa Ajatollah Khomeinia vuoden 1979 Iranin vallankumouksessa, mutta ajautui nopeasti kiistoihin islamilaisten viranomaisten kanssa jälkeen. Erimielisyydet johtivat MEK:n vuosikymmenten kestävään kampanjaan hallinnon kaatamiseksi.

Yhdysvallat kertoi keskiviikkona tuomitsevansa Iranin väitetysti tekemän ”ennennäkemättömän” kyberhyökkäyksen Albaniaa kohtaan. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi Iranin olevan tilivelvollinen tapahtuneesta, ja että Yhdysvallat tulee reagoimaan toimiin, jotka ovat asettaneet sen liittolaisen vaaraan ja luoneet huolestuttavan ennakkotapauksen kyberavaruudelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat