Hollantilais­kaupunki kieltää lihamainokset julkisilla paikoilla tiettävästi ensimmäisenä maailmassa – Helsinki saattaa seurata perässä

Haarlem kieltää lihan mainonnan kaupungin hallinnoimilla julkisilla mainospaikoilla. Myös Helsingissä ilmastolle haitallisten tuotteiden mainostamista on päätetty rajata.

7.9. 22:39

Hollantilainen Haarlemin kaupunki on päättänyt kieltää useimpien lihatuotteiden mainonnan niiden haitallisten ilmastovaikutusten takia, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja brittilehti The Guardian.

Kaupungin päättäjät kertoivat keskiviikkona uudesta laista mainostajille. Tehotuotetun lihan mainokset kielletään kaupungin hallinnoimilla julkisilla mainospaikoilla, kuten bussien kyljissä ja joukkoliikenteen pysäkeillä vuodesta 2024 alkaen.

”Haarlemista tulee ensimmäinen ’pahat’ lihamainokset julkisilla paikoilla kieltänyt kaupunki Hollannissa, ja itse asiassa Euroopassa ja maailmassa”, kommentoi aloitteen tehneen vihreän Groenlinks-puolueen kaupunginvaltuutettu Ziggy Klazes AFP:lle.

Kielto koskee kaikkea tehotuotettua lihaa, myös pikaruokaketjujen mainoksia, Klazes sanoo.

Klazesin mukaan ei ole kaupungin edustamien arvojen mukaista ”ansaita rahaa vuokraamalla julkista tilaa tuotteille, jotka kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä”.

Haarlem saattaa olla ensimmäinen lihamainokset suoraan kieltänyt kaupunki, mutta maailmalta löytyy muitakin esimerkkejä mainonnan rajoittamisesta ilmastosyistä.

Helsingissä kaupunginvaltuusto päätti viime vuonna, että Helsinki huomioi tulevissa kilpailutuksissa ulkomainonnan ympäristönäkökohdat.

Tarkoitus on juuri se, että kaupungin mainostilaa vuokraavat yritykset eivät saisi myydä mainospaikkoja ilmastolle erityisen haitallisille tuotteille, kuten fossiilisille polttoaineille ja lihalle, kertoo aloitteen tehnyt kansanedustaja Mai Kivelä (vas).

”Olen ajanut tätä asiaa myös eduskunnassa”, Kivelä sanoo.

”Päätös tulee voimaan, kun mainospaikkojen sopimukset kilpailutetaan seuraavan kerran, mutta on vielä auki, kuinka tiukka se ehto tulee olemaan. Hyvä lähtökohta olisi, että kaupunki laittaa ehtoihin, että rajataan pois tietyt tuoteryhmät.”

Kivelän mielestä mainonnan roolia voisi ylipäätään vähentää kaupunkitilassa.

”Täytyykö kaupungin olla tila, joka kannustaa koko ajan ylikulutukseen?”

Eduskuntaan vuonna 2019 päässyt kansanedustaja Mai Kivelä (vas) ajaa ilmastolle haitallisen ulkomainonnan rajoittamista.

160 000 asukkaan Haarlem sijaitsee lähellä Amsterdamia, joka on kieltänyt lentomainonnan ilmastosyistä. Saman päätöksen teki kansainvälisestä tuomioistuimesta tunnettu Haag. Myös Ranskan uusi ilmastolaki puuttuu mainontaan.

Haarlemin lihaan keskittyvä mainoskielto on saanut haukut Hollannin lihantuottajilta, ja jotkut poliitikot ovat syyttäneet kaupunkia sensuurista ja lihansyönnin stigmatisoinnista.

”Mainosten kieltäminen poliittisista syistä vaikuttaa diktatuurilta”, kommentoi oikeistopuolue BVNL:n valtuutettu Joey Rademaker tiedotteessa.

Noin 95 prosenttia hollantilaisista syö lihaa, ja 20 prosenttia syö lihaa joka päivä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat