Tutkija: Demarit jatkanevat vallassa, yllätyksiä ei ole tulossa

Professori Peter Stadius arvioi, että ruotsidemokraatit olisi tarvinnut vaalivoiton, jotta olisi voitu muodostaa oikeistohallitus.

Sosiaalidemokraattinen poliitikko ja Ruotsin nykyinen sosiaaliministeri Lena Hallengren iloitsi ovensuukyselytulosten tultua.

11.9. 22:24

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, pääministeri Magdalena Anderssonin vetovoima on pitänyt, ja sen ansiosta punavihreä hallitusblokki jatkaa vallassa.

Professori Peter Stadius.

Näin arvioi Helsingin yliopiston Pohjoismaiden tutkimuksen professori Peter Stadius.

”Andersson-efekti on pysynyt hyvin päällä. Tulos on aika hyvä demareille”, Stadius sanoo.

Lue lisää: SVT: Blokkien välillä alle 40 000 ääntä, sosiaali­demokraatit ovensuu­kyselyiden johdossa – HS seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä

Ovensuukyselyt viittaavat Stadiuksen mukaan siihen, että suuria yllätyksiä ei ole tulossa.

Sosiaalidemokraatit olisivat saamassa 29,3 prosenttia äänistä. Tulos viittaa vahvasti siihen, että punavihreä hallituskoalitio jatkaisi muodossa tai toisessa.

”Demarit pysyvät vallassa. Minkälainen konstellaatio on tulossa riippuu vähän siitä, mitkä pienpuolueista ovat tukipuolueita ja mitkä hallituspuolueita.”

Pienpuolueista mikään ei olisi putoamassa valtiopäiviltä. Ympäristöpuolue, kristillisdemokraatit, keskustapuolue ja liberaalit ovat kaikki ylittämässä neljän prosentin äänikynnyksen.

”Pienpuolueet voivat olla hallitusneuvotteluissa ratkaisevia”, Stadius sanoo.

Oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit olisi odotetusti saamassa toiseksi eniten ääniä. Maltillinen kokoomus näytti ovensuukyselyjen perusteella jääneen selvästi kakkostilasta

Siksi oikeistohallituksen muodostuminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Maltillinen kokoomus on kertonut voivansa tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, mutta on mahdoton ajatus, että se antaisi hallituksen vetovastuun ruotsidemokraateille.

Ruotsidemokraateilla ei siis ole hyötyä kakkostilastaan, vaan oikeastaan päin vastoin. ”Jimmie Åkessonista ei voi tulla pääministeriä. Se olisi vaatinut vaalivoiton, mutta siinäkin tapauksessa se olisi ollut vaikeaa”, Stadius sanoo.

Stadiuksen mukaan maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson lähti vaaleihin hyvin itsevarmalla retoriikalla. Hän esiintyi oikeiston johtajana, mutta strategia ei näytä toimineen.

Ruotsidemokraattien nousu on vienyt maltillisen kokoomuksen äänestäjiä. Vielä kymmenen vuotta sitten maltillisilla oli lähes 30 prosenttia äänistä.

”Maltillisen kokoomuksen retorinen liikkumatila on ollut kapea.”

Stadius huomauttaa, että vaalien äänestysprosentti on nousemassa erittäin korkeaksi. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli 87, ja nyt ollaan ehkä menossa yli jopa siitä.

”Äänestäjät ovat sanoneet, että heillä on velvollisuus äänestää”, Stadius sanoo.

SVT:n mukaan lähes 40 prosenttia äänestäjistä olisi vaihtanut puoluetta. Lopputulos kuitenkin hyödyttää hallitusblokkia. ”Moni pienpuolueen äänestäjä, joka on harkinnut toisen puolueen äänestämistä, on ehkä sittenkin äänestäneet pienpuolueita eli vihreitä tai liberaaleja”, Stadius sanoo.

Se on lopulta koitunut hallitusblokin hyödyksi, kun sillä on enemmän valinnanvaraa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat