Kuningatar Elisabetin perheen­jäsenet matkustaneet Balmoralin linnaan, lääkärit huolissaan monarkin terveyden­tilasta –  Suora lähetys käynnissä

Lääkärit ovat neuvoneet kuningatarta lepäämään, sillä he ovat huolissaan kuningattaren terveydentilasta.

8.9. 14:55 | Päivitetty 8.9. 20:29

Kuningatar Elisabetin lapset prinssi Charles, prinsessa Anne ja prinssit Andrew ja Edward sekä lapsenlapsi prinssi William ovat matkustaneet terveysongelmista kärsivän monarkin luo Balmoralin linnaan Skotlantiin. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti The Guardian.

Myös prinssi Harryn kerrotaan olevan matkalla Balmoraliin. Harry oli puolisonsa Sussexin herttuattaren Meghanin kanssa jo valmiiksi vierailulla Euroopassa, mutta muun muassa uutistoimisto Reuters kertoi prinssin matkaavan Skotlantiin yksin. Myöskään Williamin puoliso, Cambridgen herttuatar Catherine, ja näiden yhteiset lapset eivät ole matkustaneet paikalle.

Kuningatar Elisabet on 96-vuotias. Kuningatar Elisabet kuvattuna kesäkuussa.

Prinssit Edward, Andrew ja William saapuivat Balmoralin linnaan torstai-iltana.

Buckinghamin palatsi tiedotti aiemmin torstaina 96-vuotiaan Elisabetin olevan lääkärien valvonnassa, sillä nämä ovat huolissaan kuningattaren terveydestä.

”Tänä aamuna tehdyn arvioinnin perusteella kuningattaren lääkärit ovat huolissaan Hänen Majesteettinsa terveydestä ja ovat suositelleet, että hän pysyy lääkärin valvonnassa”, palatsin tiedotteessa kerrottiin.

HS näyttää uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä linnan portilta.

Kuningatar joutui keskiviikkona perumaan suunnitellun virtuaalisen tapaamisen neuvonantajiensa kanssa sen jälkeen, kun lääkärit neuvoivat häntä lepäämään. Tiistaina hän oli nimittämässä Liz Trussia Britannian uudeksi pääministeriksi Skotlannin kodissaan.

Truss kommentoi uutista kuningattaren terveydentilasta tuoreeltaan.

”Ajatukseni, ja ihmisten ajatukset kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassamme, ovat Hänen Majesteettinsa ja hänen perheensä kanssa”, Truss kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

The Guardianin mukaan ei ole suunnitelmissa, että Truss vierailisi Skotlannissa torstaina tai perjantaina.

”Pääministeri työskentelee useissa kokouksissa iltapäivällä Downing Streetillä (pääministerin virka-asunnossa)”, kertoo pääministerin tiedottaja uutistoimisto Press Associationin mukaan.

Tiedottajan mukaan parlamentin alahuoneen perjantaisiin aikatauluihin ei niinikään ole tehty muutoksia.

Kuningatar on kärsinyt Buckinghamin palatsin mukaan vuoden 2021 lopusta alkaen ”ajoittaisista liikkumisvaikeuksista”, Reuters kertoo. Lokakuussa 2021 kuningatar vietti yön sairaalassa, minkä jälkeen hän on vähentänyt julkisia esiintymisiään.

Kuningatar Elisabet tervehti Liz Trussia Balmoralin linnassa Skotlannissa tiistaina.

BBC:n haastatteleman kuninkaallisiin perehtyneen asiantuntijan Robert Hardmanin mukaan palatsin lausunto kuningattaren terveydentilasta on epätavallinen.

”Palatsi ei tavallisesti julkaise tiedotteita kuningattaren terveydestä, jos asia ei ole merkittävä”, hän sanoo BBC:lle.

Hardmanin mukaan edellisen kerran lausunto kuningattaren terveydentilasta tuli samalla tavalla yllättäen, kun hänellä oli koronavirustartunta.

”Mutta kaiken kaikkiaan näkemys on, että jos hänelle ei tehdä joitain lääketieteellisiä toimenpiteitä sairaalassa, niin nämä ovat yksityisiä asioita... Joten selvästi se, että palatsi on katsonut parhaaksi antaa lausunnon, antaa aihetta huoleen”, hän sanoo.

Balmoralin linnan eteen oli kerääntynyt väkeä torstaina.

Turvallisuusjoukkoja Balmoralin linnan porttien edessä.

Ihmiset seurasivat uutisia Buckinghamin palatsin edessä.

Britanniassa on reagoitu voimakkaasti uutiseen kuningattaren terveydentilasta.

Balmoralin linnan porttien ulkopuolelle on kokoontunut useita ihmisiä, jotka ovat tulleet toivottamaan hyvää vointia kuningattarelle. BBC:n mukaan paikalla oli torstaina puoli viideltä iltapäivällä Suomen aikaa noin 20 ihmistä. Poliisi vartioivat linnaan johtavan ajotien portteja. Paikalla on myös median edustajia.

Lisäksi esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiön BBC One -televisiokanavan normaali lähetys on keskeytetty, ja kanavalla näytetään pääasiassa kuningattaren terveydentilaa käsitteleviä uutisia.

Kuningattarelle on tullut tukea myös ulkomailta. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres esittivät tukeaan Elisabetille kuninkaalliselle perheelle.

Britanniassa on tehty vuosien aikana millintarkka ennakkosuunnitelma vallanvaihdosta kuningattaren kuollessa. Tämän kuoltua hänen seuraajakseen Britannian kuninkaaksi nousee hänen vanhin poikansa prinssi Charles.

Lue lisää: ”London Bridge is down” – Kuningattaren kuoleman varalle on laadittu jo vuosia sitten millin­tarkka suunnitelma

Britannian parlamentin alahuoneen puhemies Lindsay Hoyle keskeytti torstaina päivällä alahuoneessa käydyn keskustelun energiahintajärjestelmästä sen jälkeen, kun tieto kuningattaren terveydentilasta julkaistiin. Hoyle sanoi, että hän ja parlamentti lähettävät parhaat terveisensä kuningattarelle ja että kuningatar on heidän ajatuksissaan.

BBC:n mukaan myös Buckinghamin palatsin perinteinen vahdinvaihtoseremonia on peruttu.

Oikaisu 8.9.2022 kello 15.00: Kuningatar joutui perumaan keskiviikkona tapaamisen neuvonantajiensa kanssa, ei tärkeimpien ministerien, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat