Pääministeri Truss kuvaili kuningatarta ”kallioksi, jonka varaan moderni Britannia rakennettiin” – Johnson: ”Hänellä oli ainutlaatuinen kyky tehdä meistä onnellisia”

Pääministeri Truss sanoi, että kuningatar oli henkilökohtainen innoittaja hänelle ja monille briteille.

8.9. 21:29 | Päivitetty 8.9. 23:05

Britannian pääministeri Liz Truss sanoi Downing Streetillä Lontoossa pitämässään puheessa, että kuningatar Elisabet II:n kuolema "on suuri menetys" mutta joka jättää jälkeensä suuren perinnön. Kuningatar kuoli torstaina 96-vuotiaana.

Truss sanoi, että "olemme kaikki järkyttyneitä" kuningattaren kuolemasta, joka on "valtava järkytys kansakunnalle ja maailmalle".

Hän kuvaili kuningatarta "kallioksi, jonka varaan moderni Britannia rakennettiin" ja lisäsi: "Britannia on hänen ansiostaan niin suuri maa kuin se on tänään."

Truss sanoi, että kuningatar oli henkilökohtainen innoittaja hänelle ja monille briteille.

"Hänen omistautumisensa velvollisuuksille on esimerkki meille kaikille."

Truss kehotti myös ihmisiä tukemaan kuningas Charlesia ja "auttamaan häntä kantamaan sen mahtavan vastuun, jonka hän nyt kantaa meidän kaikkien puolesta".

Hän päätti lausuntonsa sanoihin: "Jumala varjelkoon kuningasta."

Myös Britannian pääministerin tehtävän kesällä jättänyt Boris Johnson julkaisi lausuntonsa kuningattaren kuolemasta.

”Tämä on maamme surullisin päivä. Meidän kaikkien sydämissämme on kipu kuningattaremme menehtymisestä, syvä ja henkilökohtaisen menetyksen tunne – ehkä paljon voimakkaampi kuin odotimme”, Johnson aloittaa kirjoituksensa.

Johnson kuvailee kuningatar Elisabetin kirkkaan ja loistavan valon sammuneen.

”Hän vaikutti niin ajattomalta ja niin ihmeelliseltä, että pahoin pelkään meidän uskoneen lasten tavoin, että hän vain jatkaisi ja jatkaisi”, Johnson kirjoittaa.

Johnson nostaa esiin, kuinka usein vasta menetyksen hetkellä huomaamme, mitä olemme menettäneet. Hän kuvailee kuningatarta viisaaksi, epäitsekkääksi ja ihailee, kuinka kuningatar ei koskaan antanut asemansa ja aikataulujensa raskauden näkyä kansalle.

Johnsonin mielestä Elisabet oli monin tavoin Britannian historian hienoin hallitsija.

”Tämä on maamme surullisin päiviä, sillä hänellä oli ainutlaatuinen ja yksinkertainen kyky tehdä meistä onnellisia.”

Johnson päättää lausuntonsa kehumalla, kuinka kuninkaaksi noussut Charles III jatkaa äitinsä perintöä. Myös hän päätti sanoihin: "Jumala varjelkoon kuningasta."

Johnsonin edeltäjä pääministerinä Theresa May esitteli myös suruvalittelunsa.

”Britanniassa ja ympäri Kansanyhteisöä suremme hänen majesteettinsa kuningatar Elisabetin kuolemaa.”

”Pisimpään hallinneena monarkkinamme, hänen majesteettinsa todisti uskomatonta muutosta, liikkui taitavasti aikojen mukana mutta tarjosi aina vakautta ja varmuutta”, kirjoitti May.

May muisteli Elisabetin muistuttaneen voitonpäivän 75. muistopäivänä, ettei tule ”koskaan antaa periksi, ei koskaan vaipua epätoivoon.”

”Oli elämäni kunnia palvella hänen pääministerinään.”

Myös May päätti viestinsä perinteiseen sanomaan: ”Jumala varjelkoon kuningasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat