Britanniassa alkaa suru­aika: Kansa­kunnan arki muuttuu tulevina päivinä ja viikkoina

Kuningattaren kuolema muuttaa paitsi kuningasperheen, myös esimerkiksi parlamentin jäsenten ja koko Britannian arkea tulevina päivinä ja viikkoina.

Kuningatar Elisabetin kuva Lontoon Piccadilly Circuksen katunäkymässä torstaina.

9.9. 0:19 | Päivitetty 9.9. 13:13

Kuningatar Elisabet II:n kuolema näkyy brittiläisten arjessa ja muuttaa sitä monin tavoin tulevina päivinä ja viikkoina.

Kuolemasta käynnistyi suruaika kuninkaallisessa perheessä. Kuninkaallisten viralliset tapaamiset perutaan, ja Britannian liput liehuvat puolitangossa kuninkaallisissa residensseissä, hallituksen rakennuksissa, asevoimissa ja Britannian ulkomaanedustustoissa.

Myös koko kansakunnan elämä laitetaan ikään kuin tauolle, kirjoittaa esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kuninkaallisia seuraava toimittaja Sean Coughlan.

”Julkisen elämän sävy voi tuntua kansalliselta tuumaustauolta, kun ihmiset käyvät läpi omia muistojaan kuningattaren pitkän valtakauden ajalta”, hän kirjoitti torstai-iltana.

Kansalaiset alkoivat jo torstaina ilmasta suruaan tuomalla esimerkiksi kukkia Buckinghamin palatsin edustalle.

Britannian hovin virallisille nettisivuille avattiin kuningattaren kuoleman jälkeen osio, jonne voi kirjoittaa surunvalittelunsa kuninkaalliselle perheelle.

”Valitut viestit välitetään eteenpäin kuninkaallisen perheen jäsenille”, sivulla lukee.

Lue lisää: Windsorin linnan edusta täyttyi kukista, Buckinghamin palatsilla laulettiin God Save the Queen -kansallislaulua

Uutinen muuttaa esimerkiksi Britannian parlamentin tulevia päiviä. Alahuone järjestää perjantaina puolenpäivän aikaan iltakymmeneen kestävän istunnon Elisabetin muiston kunnioittamista varten.

Parlamentin alahuone kokoontuu poikkeuksellisesti myös lauantaina, jolloin vanhemmat parlamentin jäsenet vannovat valan uudelle kuninkaalle Charlesille. Istunto alkaa kahdelta ja kestää iltakymmeneen.

Kuningas Charlesin on tarkoitus keskustella perjantaina pääministeri Liz Trussin kanssa ja pitää puhe kansalleen ja Kansainyhteisölle.

BBC:n Coughlan huomautti myös, että kuningattaren kuolema näkyy tulevina päivinä tavallisille briteille esimerkiksi televisio-ohjelmien vaihtumisena. Ennakolta suunniteltuja ohjelmia perutaan ja tilalla lähetetään ohjelmaa historiallisesta tapahtumasta.

Koko Britannia etsii nyt omat keinonsa kunnioittaa kuningattaren kuolemaa. Coughlan kuvailee, kuinka paikalliset ja kansalliset järjestöt sekä hyväntekeväisyysjärjestöt järjestänevät esimerkiksi tapahtumia kuningattaren muistolle.

Liehuvien lippujen lisäksi kirkonkelloja soitetaan ja tykeillä ammutaan kunnialaukauksia ympäri maata, ennustaa toimittaja.

Myös urheilumaailma osoitti kunnioitustaan kuningattarelle jo heti torstaina.

Lue lisää: Golfkisa keskeytettiin, Valioliiga-seurat vaihtoivat logonsa mustiksi – näin Britannian urheilu­maailma reagoi kuningatar Elisabetin kuolemaan

Oma lukunsa ovat Elisabetin hautajaiset ja kuningas Charlesin kruunajaiset, joista tulee valtavia suurtapahtumia.

Kuningattaren hautajaiset odotetaan järjestettävän seuraavien kahden viikon aikana. Aiemmin on ennakoitu, että kun kuningatar kuolee, hautajaispäivä on todennäköisesti kymmenes päivä kuolemasta.

Myöhemmin arkku vietäneen kuninkaallisella junalla tai lennätetään Edinburghista Lontooseen ja asetetaan Buckinghamin palatsiin.

Suruaikaa kestää ennakkotietojen mukaan kuukausi. Sen ajan kuningattaren muotokuvaa erilaisissa julkisissa tiloissa kuuluu koristaa surunauha.

Lue lisää: Näin hautajaisten valmistelun ja vallan­vaihdon on suunniteltu etenevän: Kuningattaren kuolemasta alkoi tarkkaan hiottu operaatio

Suruajan jälkeen kuningattaren muotokuvat korvataan uuden kuninkaan kuvilla. Britannian kuninkaallinen posti tilaa uudet postimerkit, ja käteisen rahan ulkoasu muuttuu. Alkaa uuden hallitsijan eli Charles III:n aika.

Charlesista tuli virallisesti kuningas heti kuningattaren kuoltua. Hänen kruunajaistensa ajankohtaa ei ole vielä tiedossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat