Kuningas Charles pitää puheen ja kuningattarelle järjestetään ensimmäinen muistotilaisuus – Näin perjantai etenee Britanniassa

Perjantaina odotetaan tarkempia tietoja muun muassa kuningatar Elisabetin hautajaisten ajankohdasta.

9.9. 8:44 | Päivitetty 9.9. 17:38

Kuningatar Elisabet II:n kuolema aiheuttaa tulevina päivinä britannialaisten elämään huomattavia muutoksia. Kuningattaren kuolemaan on varauduttu pitkään, ja sitä varten on hiottu yksityiskohtainen suunnitelma.

Maassa alkoi suruaika heti kuningattaren kuoleman jälkeen, ja kuninkaaksi nousi Elisabetin vanhin lapsi Charles. 73-vuotias kuningas Charles III aloittaa valtakautensa vanhempana kuin yksikään aikaisempi Britannian hallitsija.

Tänään perjantaina Charlesilla on surun keskellä kiireinen päivä, kun hänen on vastattava monista käytännönjärjestelyistä ja esiinnyttävä kansakunnalle sen uutena johtajana.

Perjantaina luvassa on julkisia kunnianosoituksia kuolleelle kuningattarelle. Britannian liput liehuvat puolitangossa kuninkaallisissa residensseissä, hallituksen rakennuksissa, asevoimissa ja Britannian ulkomaanedustustoissa.

Kirkonkelloja soitetaan muun muassa Westminster Abbeylla, St. Paulin katedraalissa ja Windsorin linnassa puoliltapäivin paikallista aikaa, eli kello kahdelta Suomen aikaa.

Tykeillä taas ammutaan kunnialaukauksia Lontoon Hyde Parkissa, yksi laukaus jokaista kuningattaren 96 elinvuotta kohti. Laukaukset ammutaan paikallista aikaa kello yhden aikaan iltapäivällä, eli kello kolmelta Suomen aikaa.

Kuningas Charlesin kerrottiin lähteneen Balmoralin linnasta Skotlannista kohti Lontoota hieman ennen kahta iltapäivällä Suomen aikaa. Lontoossa hän tapaa Norfolkin herttuan, joka on vastuussa kuningattaren hautajaisjärjestelyistä. Charles hyväksyy tarkkaan tehdyn suunnitelman hautajaisten toteuttamissuunnitelman.

Koska kuningatar Elisabet kuoli Skotlannissa, kuuluu järjestelyihin myös sen päättäminen, miten arkku tuodaan Lontooseen.

Kuningas Charlesin on määrä tavata perjantaina iltapäivällä Britannian pääministeri Liz Truss. The Guardianin mukaan Truss ja Charles tapaisivat Buckinghamin palatsissa.

Alahuone järjestää perjantaina puolenpäivän aikaan iltakymmeneen saakka kestävän istunnon Elisabetin muiston kunnioittamista varten. Kansanedustajat pitävät istunnossa surunvalittelupuheitaan.

Perjantaina ilmoitettiin myös kuninkaallisen perheen suruajasta. Kuninkaallinen perhe viettää suruaikaa, joka päättyy seitsemäntenä päivänä kuningattaren hautajaisista. Suruaikana esimerkiksi kuninkaallisten rakennusten liput pysyvät puolitangossa.

Perjantaina kerrottaneen myös kuningattaren hautajaisten tarkka päivä. Hautajaiset järjestetään noin kymmenen päivää kuoleman jälkeen, ja kuninkaan on brittimedioiden mukaan tarkoitus julistaa hautajaispäivä viralliseksi pyhäpäiväksi.

Perjantaina luvassa on myös muistotilaisuus kuningattarelle Pyhän Paavalin katedraalissa Lontoossa. Tilaisuus järjestetään perjantai-iltana kello kuudelta paikallista aikaa eli kello kahdeksalta Suomen aikaa. Tilaisuuteen osallistuvat pääministeri ja hallitus. Tilaisuus on myös avoin yleisölle. Katedraaliin on valittu 2 000 paikkaa kansalaisille.

Kuningas Charlesin merkittävin julkinen esiintyminen perjantaina on kansalle ja Kansainyhteisölle osoitettu televisioitu puhe, joka nauhoitetaan etukäteen. Televisioesiintymisen tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu, mutta todennäköisesti se pidetään alkuillasta. The Guardianin mukaan televisioesiintyminen näytettäisiin kello kuudelta paikallista aikaa, eli kello kahdeksalta Suomen aikaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat